Nazwisko: Sokół
Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=11270&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Witam.
Znalazłam nazwisko Sokół, ale wiem,że nie jednemu psu na imię Burek. Sokół Jan ur 7.04.1878 Cyranki pow. Mielec i jest Tomasz Sokół. "Spis ludności m. Kraków z 1900 r" str 30 tom 16. Pozdrawiam Genowefa Jaśkowiec
Znalazłam nazwisko Sokół, ale wiem,że nie jednemu psu na imię Burek. Sokół Jan ur 7.04.1878 Cyranki pow. Mielec i jest Tomasz Sokół. "Spis ludności m. Kraków z 1900 r" str 30 tom 16. Pozdrawiam Genowefa Jaśkowiec
-
Sawicki_Julian

Witam Darek, w mojej rodzinie był żonaty z ciotką ,czyli siostra dziadka, Stanisław Sokół, w latach miedzy wojennych miał tartak w Radomiu, potem mieszkali w Wierzbniku, czyli Starachowice, ale skąd był nie pytałem ; pozdrawiam - Julian
witam
poszukuję miejsca urodzenia mojego przodka w linii prostej . nazywał się Jakub Sokół.
wiem tylko to, że pojawił się w Woli Biechowskiej (parafia Biechów, woj.Świetokrzyskie ,pow.Buski) ok. roku 1840, gdzie wziął ślub z Marianną Bania w 1843r.
w adnotacji o ślubie jest podane, że miał 23 lata wtedy, więc musiałby się urodzić w 1820 roku.
od 1850 podawał przy kolejnych narodzinach swoich dzieci nazwisko Sokołowski, więc nie można mieć pewności czy sobie dodał "ski", czy też wrócił do prawdziwego nazwiska
miał 6-tkę dzieci (Katarzyna, Agata, Magdalena, Katarzyna, Jan, Zofia)
w późniejszym okresie mieszkał w Chrzanowie i Wójczy (parafia Biechów)
zmarł w 1884 roku, w wieku 61 lat ( więc wg. aktu zgonu urodził się w 1823 roku)
nie jest to też Jakub Sokół z Gnojna, którego akt urodzin można odnaleźć w genetyce
będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
ostatnio podejrzewam, że być może pochodził z pobliskiej parafii Szczucin.
tam do dzisiaj występuje nazwisko Sokół.
pozdrawiam
Jacek
poszukuję miejsca urodzenia mojego przodka w linii prostej . nazywał się Jakub Sokół.
wiem tylko to, że pojawił się w Woli Biechowskiej (parafia Biechów, woj.Świetokrzyskie ,pow.Buski) ok. roku 1840, gdzie wziął ślub z Marianną Bania w 1843r.
w adnotacji o ślubie jest podane, że miał 23 lata wtedy, więc musiałby się urodzić w 1820 roku.
od 1850 podawał przy kolejnych narodzinach swoich dzieci nazwisko Sokołowski, więc nie można mieć pewności czy sobie dodał "ski", czy też wrócił do prawdziwego nazwiska
miał 6-tkę dzieci (Katarzyna, Agata, Magdalena, Katarzyna, Jan, Zofia)
w późniejszym okresie mieszkał w Chrzanowie i Wójczy (parafia Biechów)
zmarł w 1884 roku, w wieku 61 lat ( więc wg. aktu zgonu urodził się w 1823 roku)
nie jest to też Jakub Sokół z Gnojna, którego akt urodzin można odnaleźć w genetyce
będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
ostatnio podejrzewam, że być może pochodził z pobliskiej parafii Szczucin.
tam do dzisiaj występuje nazwisko Sokół.
pozdrawiam
Jacek
- Brozek_Oskar

Witam.
Moi przodkowie nazywali się Sokół.
Zapoczątkowali linię Sokołów w parafii Piotrkowice obok Wodzisławia. Skąd się wywodzili wcześniej nie wiem. Brak jest ksiąg z tego okresu.
Najwcześniejszym przodkiem był Piotr Sokół (1742-1822), który ożenił się z Cecylią Błaszczyk (1744-1829), prawdopodobnie w Piotrkowicach. Miał kilkoro dzieci w tym córkę Rozalię (1765-1850), która wyszła za mąż za Mateusza Dzięcioła i przeprowadzili się do parafii Jędrzejów oraz Walentego Sokoła (ur.1793), który został w Piotrkowicach a dokładniej we wsi Przyłęk.
Piotr Sokół miał prawdopodobnie brata w tej parafii, ponieważ kiedy zaczynają się księgi czyli ok. 1811 roku, umiera wdowa Brygida Sokół. Nic więcej o jej lini nie wiem.
Pozdrawiam i proszę o kontakt jakby ktoś miał powiązania z wymienionymi przeze mnie osobami,
Oskar Brożek, oaema22@wp.pl
Moi przodkowie nazywali się Sokół.
Zapoczątkowali linię Sokołów w parafii Piotrkowice obok Wodzisławia. Skąd się wywodzili wcześniej nie wiem. Brak jest ksiąg z tego okresu.
Najwcześniejszym przodkiem był Piotr Sokół (1742-1822), który ożenił się z Cecylią Błaszczyk (1744-1829), prawdopodobnie w Piotrkowicach. Miał kilkoro dzieci w tym córkę Rozalię (1765-1850), która wyszła za mąż za Mateusza Dzięcioła i przeprowadzili się do parafii Jędrzejów oraz Walentego Sokoła (ur.1793), który został w Piotrkowicach a dokładniej we wsi Przyłęk.
Piotr Sokół miał prawdopodobnie brata w tej parafii, ponieważ kiedy zaczynają się księgi czyli ok. 1811 roku, umiera wdowa Brygida Sokół. Nic więcej o jej lini nie wiem.
Pozdrawiam i proszę o kontakt jakby ktoś miał powiązania z wymienionymi przeze mnie osobami,
Oskar Brożek, oaema22@wp.pl
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
-
daniel_sokol
Szukam informacji nt. :
Stanisław Sokół
Urodzony w roku 1907 - Pełczyska, świetokrzyskie, Polska
Zmarł w roku 1968 - Miechów, małopolskie, Polska
jego żona :
Honorata Sokół (z d. Olchawa)
Urodzona w roku 1910 - Kąty, małopolskie, Polska
Zmarła w roku 1978 - Miechów, małopolskie, Polska
mieli kilkoro synow oraz jedna corke.
Ktos cos wie?
- chcialbym ustalic dalsze drzewo genealogiczne oraz czy posiadali jakis herb?
Stanisław Sokół
Urodzony w roku 1907 - Pełczyska, świetokrzyskie, Polska
Zmarł w roku 1968 - Miechów, małopolskie, Polska
jego żona :
Honorata Sokół (z d. Olchawa)
Urodzona w roku 1910 - Kąty, małopolskie, Polska
Zmarła w roku 1978 - Miechów, małopolskie, Polska
mieli kilkoro synow oraz jedna corke.
Ktos cos wie?
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Akta z Pełczysk są w sieci w genbazie ale to potem, bo jest tam XIX wiek a XX brak. Na razie potrzebujesz aktu urodzenia Stanisława. Jest w archiwum państwowym w Kielcach. Napisz do nich maila z prośbą o skan, koszt około 5 zł. Wesołych Świąt
Arek
Arek