Wiek małżonków, zawieranie małżeństw..
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Grazyna_Gabi

Re: Wiek zawierania małżeństw
Mario,
Ten pan mlody ma 56 lat, ja tak widze.
Pozdrawiam
Grazyna
Ten pan mlody ma 56 lat, ja tak widze.
Pozdrawiam
Grazyna
- MariaŁopaciuk

........ a to już żadna rewelacjaGrazyna_Gabi pisze:Ten pan mlody ma 56 lat, ja tak widze.
" Co dwie głowy ..... "
Bardzo dziękuję Grażyno
... a swoją drogą, widać jak wielką wagę ma zawsze oryginał ! ! !
Nie dawał mi on spokoju, kopałam dalej....
Po raz pierwszy związek małżeński zawarł w 1778 r ... niestety, wiek nowożeńca pozostał tajemnicą
W 1806 roku żeni się x 3 - i tu już jest podany wiek oblubieńca .... 50 lat
Po 10 latach ubyło mu 16 lat ! ! !
Pozdrawiam serdecznie
Maria
-
Sułkowski_Jacek

-
Marynicz_Marcin

Moja 4xprababcia bierze ślub jako 15 latka (dokładniej 15 lat 2 miesiące i bodajże 28 dni [dni podaję z pamięci]).
Jej mąż był starszy w rzeczywistości o 6 lat (w akcie o 4),
Jej mąż był starszy w rzeczywistości o 6 lat (w akcie o 4),
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Osoby młodociane poniżej pewnego wieku nie mogły zawrzeć małżeństwa. W pewnym przedziale wieku mogły, ale tylko za zgodą rodziców lub opiekunów.dede43 pisze:Proszę o wyjaśnienie, czy w 1859 r. kobieta mogła zawrzeć małżeństwo w wieku lat 17-tu?
Przy 17 latach podejrzewam, że taka zgoda była wymagana, a jeśli brać pod uwagę urodzenie w 1839, czyli wiek 20 lat nie wiem. Może ktoś podpowie jak to wyglądało w 1859? Gdyby zezwolenie nie było potrzebne, wówczas można by czytając akt ślubu znaleźć lub stwierdzić brak odpowiedniego wpisu (o zgodzie rodziców). To by nam dało dodatkową informację o wieku młodej. Choć sądzę, że te 17 lat jest bardziej prawdopodobne, niż 1839 na nagrobku.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
Marynicz_Marcin

Sądzę, że nagrobek to jednak należy do źródeł informacji, bardziej poglądowych, niżeli autentycznych.dede43 pisze: Z jej nagrobka na Powązkach wynika, że urodziła się w 1839 r. Jak sądzicie, która data jest bardziej prawidłowa. Metryki urodzenia prababci dotychczas nie odnalazłam - Ryki są zdekompletowane.
Nie wiem, z którego roku nagrobek pochodzi, ale prababcia zapewne zmarła jakoś na początku ubiegłego wieku, czyli owy nagrobek mógł być kilka razy zmieniany - a dzisiaj żyjący pra, praprawnukowie , itd. mogą nie mieć dokładnych danych o swojej pra, praprababci, itd., więc jednak stawiałbym na to, że wiek w akcie małżeństwa jest dokładniejszy, bo musieli przedstawić metrykę urodzenia, ale z tym także ksiądz miał problemy
W 1835r. ślub bierze mój 4xprabadziadek. Urodził się on w 1814r., a w akcie jest jako 19-latek.
Dodam, że jest on podany jako Jankowski
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Marcin Marynicz
-
Sroczyński_Włodzimierz

"na tych terenach"
w akcie małżeństwa osoby, które nie ukończyła 21 winna być informacja o zgodzie rodziców
mężczyzna "w zasadzie" powinien mieć skończone 18, kobieta 16 (po dyspensie 15)
zarówno prawo o małżeństwach jak i kodeks cywilny jak i instrukcje dot. ASC (krótkie, rzeczowe) o "kliknięcie"
o kilak kliknięć - mniej krótkie:) wykłady z przełomu wieków o tej tematyce
a praktyka...w zasadzie tak samo:)
14 lat i niżej -nieważne z mocy prawa (praw bo i cywilnego i kościelnego)
P.S. 14 lat dla mężczyzny, dla kobiety 12...
w akcie małżeństwa osoby, które nie ukończyła 21 winna być informacja o zgodzie rodziców
mężczyzna "w zasadzie" powinien mieć skończone 18, kobieta 16 (po dyspensie 15)
zarówno prawo o małżeństwach jak i kodeks cywilny jak i instrukcje dot. ASC (krótkie, rzeczowe) o "kliknięcie"
o kilak kliknięć - mniej krótkie:) wykłady z przełomu wieków o tej tematyce
a praktyka...w zasadzie tak samo:)
14 lat i niżej -nieważne z mocy prawa (praw bo i cywilnego i kościelnego)
P.S. 14 lat dla mężczyzny, dla kobiety 12...
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Małżeństwa zawierane w późnym wieku
Pojawił się na forum temat małżeństwa przed 18 rokiem życia. A może ktoś zna ciekawe przykłady małżeństw zawieranych w zaawansowanym wieku, po 80-ce albo 90-ce?
Pozdrawiam
Złotko
Pozdrawiam
Złotko
-
Janusz_Brodowicz

Moja 3xprababka wychodziła za mąż trzykrotnie.
Ostatni raz koło pięćdziesiątki, wzięła za męża 78-latka.
Ciekawoska:albo pan młody nie przyznał się ile ma lat, albo nie wyglądał na swój wiek i ksiądz wpisał na oko 60.
Trzy lata po ślubie umarł w wieku 81 lat, co potwierdza akt urodzenia.
Ostatni raz koło pięćdziesiątki, wzięła za męża 78-latka.
Ciekawoska:albo pan młody nie przyznał się ile ma lat, albo nie wyglądał na swój wiek i ksiądz wpisał na oko 60.
Trzy lata po ślubie umarł w wieku 81 lat, co potwierdza akt urodzenia.
Moja 3 x pra babcia pierwszy raz wyszła za mąż mając niepełne 18 lat pan młody miał 22 lata , czyli mój 3 x pra dziadek - owdowiała mając 42 lat , drugi raz wyszła za mąż mając 43 lata za 45 latka , zmarł po 18 latach małżeństwa , trzeci raz wyszła za mąż mając 62 lata za 65 latka ten umiera po 19 latach małżeństwa , czwarty raz wychodzi za mąż mając 81 lat za 79 latka z nim przeżyła cztery lata – owdowiała mając 85 lat , zmarła jako wdowa przeżywszy 87 lat , w akcie zgonu kuzyn podał , że przeżyła 77 lat .
Pozdrawiam Anna
Pozdrawiam Anna
Jednym z rekordzistów w parafii Rozbity Kamień, jak podaje autor książki o tej parafii Z. Rozbicki, był Jan Stański, wdowiec z Kudelczyna, który w 1828 r., mając wtedy 80 lat, poślubił Ewę Kudelską. Żona zmarła po 18 latach małżeństwa, on 5 lat później.
Złotko
Złotko
-
Urszula_Pogoń

- Kontakt:
Różne "kwiatki" mi się trafiały w trakcie poszukiwań genealogicznych, ale ostatnio trafiłam na coś w co trudno uwierzyć. A jednak...
Trafiłam na akty ślubów, w których jedna panna młoda miała dokładnie 12 lat i 6 miesięcy, a druga ledwie skończone 13. Obydwie Zostały matkami mając już skończone 16 lat, a więc kilka lat po ślubie. Sprawdzałam na wszelkie sposoby, ale niestety metryki wszystko potwierdzają. Jak ksiądz mógł udzielić ślubu takim dzieciom?
Trafiłam na akty ślubów, w których jedna panna młoda miała dokładnie 12 lat i 6 miesięcy, a druga ledwie skończone 13. Obydwie Zostały matkami mając już skończone 16 lat, a więc kilka lat po ślubie. Sprawdzałam na wszelkie sposoby, ale niestety metryki wszystko potwierdzają. Jak ksiądz mógł udzielić ślubu takim dzieciom?
Witam.
W bardzo wielu wypisach z ksiąg parafialnych jest podana tylko data chrztu co nie jest jednoznaczne z datą narodzin.
Mam kilka wypisów, w których jest podana data narodzin i chrztu i różnice dochodzą do kilku lat (nawet do siedmiu). Czyli nie chrzczono noworodka a kilkuletnie dziecko. Jeśli następny sakrament był zawierany na podstawie wypisu z ksiąg a ksiądz podał tylko datę chrztu to mamy takie przypadki. Aktów urodzenia przeciez nie wydawano...
A "w papierach porządek musi być"!...
Kilkakrotnie już natrafiłem na rozbieżności między "rzeczywistym" wiekiem osób z Drzewa a tym co zapisano w metrykach...
Pozdrawiam. DarekM.
Myślę, że tu należy brać pod uwagę jeszcze jeden aspekt: różnica między DATĄ NARODZIN a DATĄ CHRZTU.Marynicz_Marcin pisze: W 1835r. ślub bierze mój 4xprabadziadek. Urodził się on w 1814r., a w akcie jest jako 19-latek.
W bardzo wielu wypisach z ksiąg parafialnych jest podana tylko data chrztu co nie jest jednoznaczne z datą narodzin.
Mam kilka wypisów, w których jest podana data narodzin i chrztu i różnice dochodzą do kilku lat (nawet do siedmiu). Czyli nie chrzczono noworodka a kilkuletnie dziecko. Jeśli następny sakrament był zawierany na podstawie wypisu z ksiąg a ksiądz podał tylko datę chrztu to mamy takie przypadki. Aktów urodzenia przeciez nie wydawano...
A "w papierach porządek musi być"!...
Kilkakrotnie już natrafiłem na rozbieżności między "rzeczywistym" wiekiem osób z Drzewa a tym co zapisano w metrykach...
Pozdrawiam. DarekM.
Poszukuję informacji o rodzinach Miładowski i Niczyperowicz.
Pozdrawiam. D Miładowski
Pozdrawiam. D Miładowski
-
Marek_Delert

Urszula
Nie napisałaś w jakim okresie czasowym były zawierane te małżeństwa a jest to istotne. Jeżeli były zawarte przed wprowadzeniem prawodawstwa opartego na kodeksie Napoleona to takie małżeństwa były prawnie dopuszczalne. Prawo cywilne polskie dopuszczało za zgodą rodziców zawieranie małżeństw dla kobiet wiek 12 lat, a dla mężczyzn 14 lat. Prawo kościelne również wyznaczało wiek 12 lat dla kobiet. Dopiero późniejsze ustawodawstwo podwyższyło ten wiek.
Marek
Nie napisałaś w jakim okresie czasowym były zawierane te małżeństwa a jest to istotne. Jeżeli były zawarte przed wprowadzeniem prawodawstwa opartego na kodeksie Napoleona to takie małżeństwa były prawnie dopuszczalne. Prawo cywilne polskie dopuszczało za zgodą rodziców zawieranie małżeństw dla kobiet wiek 12 lat, a dla mężczyzn 14 lat. Prawo kościelne również wyznaczało wiek 12 lat dla kobiet. Dopiero późniejsze ustawodawstwo podwyższyło ten wiek.
Marek
-
Jakub_Rokita

- Kontakt:
Ja w swoim drzewie genealogicznym mam przypadek, gdzie siostra mojego praprapradziadka brała ślub jak miała 16 lat, a (o dziwo) 14 lat później jako wdowa brała ślub w wieku... 32 lat. Trochę pokręcili albo wiek albo sama nie wiedziała ile ma lat 
Pozdrawiam - Jakub Rokita