Gdański, Gdańska - problem ze znalezieniem przodków

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

krysia.makowska

Sympatyk

Post autor: krysia.makowska »

Poszukuję przodków mojej mamy Janiny Gdańskiej (okolice Radomska - Gosławice, Kodrąb, Kruszyna, Lgota Wielka, również Radomsko).
Do tej pory udało mi się dotrzeć jedynie do informacji na temat dziadka - Ignacy Gdański ur. w Kijowie gm Kruszyna k/Radomska w 1881 r. Z przekazów rodzinnych wiem, że rodzice Ignacego to Szymon i Marianna zd. Żurek, jednak nie ma żadnej dokumentacji na ten temat.
Niestety, w trakcie poszukiwań pojawił się spory problem. Nazwiska Gdański/Gdańska z tych okolic nie ma w żadnych metrykach z przed końca XIX w. Wygląda to trochę tak, jakby nazwisko wcześniej nie istniało, ale to tylko moje przypuszczenia.
Proszę o pomoc - być może ktoś się na to nazwisko natknął w trakcie poszukiwań, albo wie cokolwiek o jego etymologii. Być może ja też nie do końca wiem, jak z powodzeniem je wyszukać ;-)
Będę niezmiernie wdzięczna za każdą pomoc.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Witaj!
akt małżeństwa dziadków?
ew. ewidencja ludności?
pomoc u forumowego specjalisty (z zakresu AP Piotrków i nie tylko) w zakresie "w czym szukać", ale to bym polecał po zgromadzeniu i podaniu wszystkich dostępnych danych a i kopii dokumentów
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witaj Krysiu!
Piszesz, że nazwisko zniknęło z tych terenów. Zerknęłam do książki telefonicznej z Radomska - wydanie papierowe z 2002 roku i jest Gdański Bronisław zam ul. Norwida.
Sprawdziłam na stronie : www.cmentarzeradomsko.pl i są groby na Nowym Cmentarzu.

http://www.cmentarzeradomsko.home.pl/cm ... j_nowy.php

Musisz zebrać więcej informacji. Jeżeli dotrzesz do małżeństwa z przed 1881 roku to w nim będzie miejsce urodzenia Pana Młodego.
A może wystarczy zadzwonić do właściwego ala miejsca zgonu USC i z aktu zgonu przodka dowiedzieć się jego miejsce urodzenia.

Pozdrawiam Alicja
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

małżeństwo po 1881 (i to co najmniej nascie lat a pewnie i 20) - na początku XX wieku gdzieś

"zniknęło" przed końcem XIX tj późniejsze są, wcześniej nie występuje (w znanych Krysi)
krysia.makowska

Sympatyk

Serdecznie dziękuję Wam za odpowiedzi. Obecnie czekam na akt urodzenia dziadka Ignacego z AP w Częstochowie.
Wiem także, że dziadek Ignacy ożenił się z Józefą Kucharską, prawdopodobnie z Lgoty Wielkiej, staram się odnaleźć ten akt a także akt urodzenia Kucharskiej (rok ur.ok. 1889 - dane z aktu zgonu).
Co do nazwiska - Gdański Bronisław to i owszem moja rodzina :) Natomiast bardzo trudno znaleźć jakiekolwiek wieści o Gdańskich z lat wcześniejszych ( przed 1881). Przynajmniej jeśli chodzi o bazy internetowe...
Konstancia

Sympatyk

Post autor: Konstancia »

Wez pod uwage mozliwe pochodzenie zydowskie, gdzies kiedys czytalam, ze pewna czesc polskich wyznawcow judaizmu przybierala takie nazwiska od miast.Poszukaj na Jewishgen.

Pozdrawiam
K
krysia.makowska

Sympatyk

Oczywiście biorę tę możliwość pod uwagę, w bazach Jewishgen jest faktycznie wiele osób o tym nazwisku. Jeśli pochodzenie się potwierdzi, oznaczałoby to, że na przełomie XIX/XX w. nastąpiła zmiana wyznania - chrzest katolicki? Czy w takim razie warto udać się do archiwum archidicezjalnego?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

chrzty neofitów są w aktach stanu cywilnego w księgach urodzeń (cały czas mowa o "tym" terenie), w akcie małżeństwa coś powinno być na ten temat
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”