Archiwa w Kielcach digitalizacja i indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Myślę, że chodziło o coś innego. Ja rozumiem pytanie jako:
"czy jeśli wpiszę dane (rodziców)- w formatce metryki - to będzie to użyteczne?"
czyli
czy wejdzie do geneteki i nie będzie wykorzystane do możliwości znalezienia rekordu
czy wejdzie do metryki i praca będzie miała większy sens
czy (inne: np geneteka będzie umożliwiała wyszukiwanie po panieńskich i innych)

tylko nie za bardzo chyba ktokolwiek może wiarygodnie odpowiedzieć:(
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Rzeszotek_Łukasz pisze:Wydaje mi się, że skierowanie takiej propozycji dla firmy, która zarabia na różnych pomysłach skończyłoby się:
......
Ze względu na pierwszy i ostatni punkt sprawa jest niejako przesądzona, tak przynajmniej w mojej opinii.
Uważam że to dobre pytanie. Płatny dostęp raczej by odpadł, bo ludzie dostają skrzynki po 20 GB i nie płacą. Reklamy owszem by były. Być może jednak firma zadowoliłaby się jakimś banerem w rodzaju - "o2, google wspiera Polską Genealogię".
I wcale nie musi to być o2. Google specjalizuje się w projektach związanych z wyszukiwaniem a to są właśnie takie projekty. Całe metryki, geneteka to właśnie wyszukiwanie.
Niebezpieczeństwa byłyby dwa:
-kwestia własności zdjęć
-kwestia czasu obowiązywania umowy.
To wszystko jednak w ramach umowy da się uregulować.
A może wikimedia (czyli ci od wikipedii). Możliwości jest wiele, uważam że warto byłoby zbadać sprawę.
piotrowski79

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: piotrowski79 »

@Włodzimierzu, celowo nie wspominałem o Google, gdyż z tego co wiem zgodnie z ich polityką oni przejmują prawa do zasobów przy takich projektach z drugiej strony żona Brina prowadzi firmę zajmującą się badaniem DNA - 23andMe ale raczej nie pod kątem poszukiwania przodków. A co do Wikimedii to zresztą jak Wikipedia instytucja utrzymująca się z darowizn i od czasu do czasu (i to raczej często) mająca problemy finansowe. Po za tym zadając to pytaniem miałem też na myśli firmę która była by wstanie stworzyć portal genealogiczny, gdzie każdy z nas mógłby tworzyć własne drzewa powiązane wpisami z Geneteką bez konieczności płacenia za konto premium dające prawo do dodania kolejnych osób po przekroczeniu magicznej liczby 1000. I tu właściwie wikipedia mogła by się sprawdzić. Nie wiem czy istnieją takie projekty "otwartych drzew" na zasadzie open source.
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

piotrowski79 pisze:Po za tym zadając to pytaniem miałem też na myśli firmę która była by wstanie stworzyć portal genealogiczny, gdzie każdy z nas mógłby tworzyć własne drzewa powiązane wpisami z Geneteką bez konieczności płacenia za konto premium dające prawo do dodania kolejnych osób po przekroczeniu magicznej liczby 1000.
Nie ma firmy, która za nać pietruszki chciałaby publikować tony metryk, a tobie marzy się, żeby jeszcze prowadziła serwis w typu moikrewni? Troszkę realizmu.
Jeśłi problemem są pieniądze, to umieszczenie reklam na stronach metryk jest chyba wykonalne? Niski abonament, to już więcej zachodu i czasu na administrowanie tym. Chociaż już widzę te wygibasy umysłowe co niektórych. Chwalących wcześniej, że to unikalny projekt, bo darmowy, dla wszystkich, bez konieczności logowania itp. Już widzę, jak wymyślają argumenty za płatnym portalem :wink: Jeśli jednak abonament będzie niski na tyle, by zniechęcał do jego omijania, co dzieje się w przypadku np. ancestry.com to mógł by się sprawdzić. Najważniejszy problem, to zaufanie i przejrzystość finansowa, że te środki posłużą na utrzymanie i rozwój portalu, a nie na wypchanie komuś kieszeni (status non profit). No i na takim zorganizowaniu by nie było sprzeczne ze statutem stowarzyszenia. Przypominam, nie może prowadzić działalności zarobkowej, a przynajmniej tak słyszałem.
I tu właściwie wikipedia mogła by się sprawdzić. Nie wiem czy istnieją takie projekty "otwartych drzew" na zasadzie open source.
O coś takiego chodzi? http://pl.rodovid.org/wk/Osoba:140898
Troszkę koślawe, oparte na oko na mechanizmach z wiki, choć adres inny, nie znam się na tym.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
piotrowski79

Sympatyk
Nowicjusz

Ależ ja jestem realistą, zarabiać można na wielu rzeczach na wiele sposobów. Rozumiem że utrzymanie portalu takiego jak Myheritage zwłaszcza gdy korzysta z niego 1 miliard ludzi (ostatnio udało im się przekroczyć tą liczbę), ale ceny są zaporowe. Ceny powinny być zregnalizowane niższe dla osób z takich krajów jak Polska czy Rosja bo to w końcu u nas są dane których szukają emigranci z Kanady USA i innych krajów. Co do sposobów zarabiania czy finansowania napewno znalazł by się jakiś fundusz unijny który sfinasował by taki projekt. A zarabiać by można na opracownych danych za dostęp do nich przez firmy takiej jak kancelarie prawne (sprawy spadkowe) czy NFZ w celach medycznych (odpadają koncerny żeby nie było). A firma prowadząca portal zarabiałaby na samym ruchu wygenerowanym na takim portalu (reklamy).
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

piotrowski79 pisze:Ależ ja jestem realistą, zarabiać można na wielu rzeczach na wiele sposobów. Rozumiem że utrzymanie portalu takiego jak Myheritage zwłaszcza gdy korzysta z niego 1 miliard ludzi (ostatnio udało im się przekroczyć tą liczbę)
Tu się nie nie zgadzam.
Zdaniem ekspertów, na koniec 2009 roku 422 mln gospodarstw domowych na całym świecie będzie miało dostęp do szerokopasmowego internetu (w 2008 roku było ich 382 mln). Gartner szacuje, że w 2013 roku liczba ta osiągnie 580 mln.
Przyjmując, że w każdym gospodarstwie są trzy osoby (i tak sporo), to wychodziłoby ok. 2,4 mld, a wątpię, żeby za niedługo, aż połowa z nich miała konto na MyHeritage (genealogów za dużo nie ma, ale jest coraz więcej).
Zresztą jest różnica między użytkownikiem a profilem ;)
Czyli mogę się poszczycić ponad 1700 użytkownikami? Nie!
Przekroczenie liczby profili, czyli tych wszystkich naszych krewnych, których wprowadziliśmy.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
piotrowski79

Sympatyk
Nowicjusz

Ok nie korzysta są profile, przejęzycznie.
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Pozycja 18 w spisie pdf z AP Kielce - Mirc.
Nie jest to przypadkiem Mirzec.
W Mircu ale Mirzec.
I mam pytanie. W świętokrzyskim wszystko jasno i czytelnie co jest, co zrobiono co do zrobienia. A jak w grupach z innych AP, AD. Jakoś nie mogę znaleźć takich wykazów ksiąg (chodzi mi o Grodzisk głównie).
Ale już zacząłem znajdywać. Może by je tak jakoś podczepić razem?
Krystyna_Stanisławska

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: Krystyna_Stanisławska »

Zgłaszam akces do indeksacji parafii Włoszczowa i Kluczewsko z AP Kielce. Mam nadzieję, że będzie to dalszy ciąg tego, co indeksuję z AD Kielce? Kontynowanie tych samych parafii ułatwia pracę bo "nauczyliśmy się" już nazwisk. Mogą być także Stanowiska....
Mam nadzieję, że jak skończę dotychczasową pracę, pojawią się te parafie z AP....
Pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Kornelia_Major »

Krystyna_Stanisławska pisze:Zgłaszam akces do indeksacji parafii Włoszczowa i Kluczewsko z AP Kielce. Mam nadzieję, że będzie to dalszy ciąg tego, co indeksuję z AD Kielce? Kontynowanie tych samych parafii ułatwia pracę bo "nauczyliśmy się" już nazwisk. Mogą być także Stanowiska....
Mam nadzieję, że jak skończę dotychczasową pracę, pojawią się te parafie z AP....
Pozdrawiam
Krystyna
Witaj Krystyna.
Twoje zgłoszenie przysłane wczesniej na adres ; swietogen.kielce- @ -op.pl jest odnotowane jako nadal aktualne.
Teraz tylko cierpliwie poczekaj.

Pozdrawiam, Kornelia
Awatar użytkownika
Stradowski_Jacek

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Stradowski_Jacek »

Witam Was wszystkich zgromadzonych na tym forum :D
Zgłaszam się do indeksowania metryk z terenu kielecczyzny. Mam paroletnie doświadczenie w wyszukiwaniu informacji z ksiąg metrykalnych. Piszę jednoczesnie maila w tej sprawie do Kornelii.

Jacek Stradowski z Mazowsza

-------------------------------------
poszukuję Stradowskich / Stradomskich
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

stradów pisze:Witam Was wszystkich zgromadzonych na tym forum :D
Zgłaszam się do indeksowania metryk z terenu kielecczyzny. Mam paroletnie doświadczenie w wyszukiwaniu informacji z ksiąg metrykalnych. Piszę jednoczesnie maila w tej sprawie do Kornelii.

Witaj Jacku.

Już wpisałam Cie na listę do indeksowania, bo prawidłowo zgłosiłeś sie na adres : swietogen.kielce- @ -op.pl

poszukiwanych Stradowskich,Stradomskich oczywiście znajdziesz
w świętokrzyskim.

Pozdrawiam, Kornelia
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Kornelia_Major pisze:
stradów pisze:Witam Was wszystkich zgromadzonych na tym forum :D

Witaj Jacku.

Już wpisałam Cie na listę do indeksowania, bo prawidłowo zgłosiłeś sie na adres : swietogen.kielce@op.pl

poszukiwanych Stradowskich,Stradomskich oczywiście znajdziesz
w świętokrzyskim.

Pozdrawiam, Kornelia
Witam.
Napisała Pani że Pan Jacek znajdzie Stadomskich w świętokrzyskiem. Czy ma Pani jakieś konkretne dane o Stradomskich, czy po prostu wpadają Pani w oko od czasu do czasu w księgach?

Pozdrawiam, Oskar Brożek
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Witam.
Napisała Pani że Pan Jacek znajdzie Stadomskich w świętokrzyskiem. Czy ma Pani jakieś konkretne dane o Stradomskich, czy po prostu wpadają Pani w oko od czasu do czasu w księgach?

Pozdrawiam, Oskar Brożek[/quote]

Witam.

Wpadają w oko dość często i mieszkaja nawet w Kielcach: Stradomscy i Stradowscy.

Pozdrawiam, Kornelia
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Dziękuję za odpowiedź. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”