Witów, ale który? Diecezja kielecka?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Post autor: e_karczmarczyk »

Witam i proszę o podpowiedź.

W moich poszukiwaniach natknęłam się na dwójkę starszego rodzeństwa mojego przodka i miałam nadzieję trafić dzieki temu na akt ślubu ich rodziców. Niestety pojawił się problem.

Otóz w akcie ślubu Wojciecha w Książu Małym jako miejsce urodzenia podany jest Witów. Podobnie w akcie ślubu Joanny, z kolei we Wrocieryżu, gdzie od pewnego czasu przebywała cała rodzina. Również Witów i ani słowa więcej.

W tymże Wrocieryżu w innych aktach spotykałam informacje nie tylko o miejscowości, w której delikwent się urodził, ale także o parafii, w której był chrzczony. Ponieważ ani w akcie Joanny, ani Wojciecha żadna nazwa parafii nie jest wymieniona, rozumiem, że to Witów był parafią. Raczej nie mógł być to Witów w zupełnie innym regionie kraju, bo w takich przypadkach też stosowna informacja w akcie była zapisywana. Czyli chodzi prawie na pewno o Witów w dekanacie kazimierskim.

Niestety w księgach z Witowa nie ma takich nazwisk! Oboje nowożeńcy byli młodzi, mieli po 18 lat, co lokuje Joannę w roku 1822, a Wojciecha w 1823. Przez moją kuzynkę zostały sprawdzone w A.P. lata 1790 - 1825 i nazwisko Podmagórski nie pojawiło się ani w chrztach, ani w ślubach. Roku 1826 nie było, ale chyba Joanna nie mogłaby mieć 14 lat w momencie ślubu, a Wojciech 15?

Co teraz? Może jednak inny Witów? W parafii Nakło, gdzie też jest wieś Witów, sprawdziłam osobiście i nie było. Może jednak w tym kazimierskim Witowie uprzeć się i szukać w innych egzemplarzach ksiąg? Na przykład w parafii?

A czy w Archiwum Diecezjalnym Witowa w ogóle nie ma??? Bo sfotografowany, o ile wiem, nie został.
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
Majewski_Dariusz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Majewski_Dariusz »

Witaj Elu,

Wizyta w parafii napewno nie zaszkodzi i przeszukanie innych egzemplarzy ksiąg też.

Szukałem Witowa w okolicach tego Twojego i znalazłem w Geoportalu :

1. Witów, przysiółek, gmina Niedźwiedź, powiat limanowski, województwo małopolskie
2. Witów, wieś, gmina Kościelisko, powiat tatrzański, województwo małopolskie

Może to nie jest istotne ale w tej okolicy jest :
1. Magorzyca, część wsi, Szczawa, gmina Kamienica, powiat limanowski, województwo małopolskie
2. Magorzyca, góra, szczyt, gmina Kamienica, powiat limanowski, województwo małopolskie

Podmagórski - (Pod)Magorzyca ? (Pod)Magóra ? (Pod)Magórski ? :)

Pozdrawiam
Darek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, może to chodzi o Witowice i to nie parafia, to są w parafii Olbierzowice.
Olbierzowice – wieś w Polsce położona w województwie świętokrzyskim, w powiecie sandomierskim, w gminie Klimontów.
Nasi przodkowie wiecznie wędrowali to i do Książa Małego się przenieśli , a Olbierzowice, są metryki na Gen Bazie, z AP Sandomierz się szuka ; pozdrawiam - Julian
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Chyba mam podobnie bo" urodzony w parafii witowickiej Królestwa Polskiego".Także nie wiem o która miejsowość z parafią chodzi.
Stefan
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Re: Witów, ale który? Diecezja kielecka?

Majewski_Dariusz pisze: Może to nie jest istotne ale w tej okolicy jest :
1. Magorzyca, część wsi, Szczawa, gmina Kamienica, powiat limanowski, województwo małopolskie
2. Magorzyca, góra, szczyt, gmina Kamienica, powiat limanowski, województwo małopolskie

Podmagórski - (Pod)Magorzyca ? (Pod)Magóra ? (Pod)Magórski ? :)

Pozdrawiam
Darek
Darku, dzięki za sugestie. Moi przodkowie byli owczarzami i teoretycznie mogłabym ich szukać wszedzie, ale dziadek tych dwojga młodych i jeden z jego synów urodzili się na terenie parafii Skalbmierz. Więc nie sadzę, żeby na kilka lat pognało ich na Podhale, a zaraz potem na resztę życia tego pokolenia i następnych - znów na Ponidzie.

Natomiast parafia w Niedźwiedziu jest istotnie bliżej, więc mogę tam zerknąć.
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Sawicki_Julian pisze:Witam, może to chodzi o Witowice i to nie parafia, to są w parafii Olbierzowice.
W obu aktach ślubu, w dwóch róznych parafiach, jest wyraźnie "w Witowie".
Ale na wszelki wypadek Witowice też sprawdzę, dziękuję.
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

Krzysztof
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

Warto sprawdzać czy zachowały się alegata do ślubów wiele osób o tym zapomina
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Wg Pradziada alegata z Wrocieryża z tego okresu mogą być dostępne. Warto napisać do archiwum prośbę o wykonanie skanu.Tylko nie zapytanie czy jest, bo policzą za kwerendę, a wprost o wykananie skanu. Najwyżej napiszą że nie ma. :)
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

JEst jeszcze Witów /parafia Warta/ w woj. łódzkim, ale to trochę daleko. Jest także parafia Witów w woj. łódzkim, wymieniana na familysearch
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Majewski_Dariusz pisze: 1. Witów, przysiółek, gmina Niedźwiedź, powiat limanowski, województwo małopolskie
Niedźwiedź i pobliskie parafie sprawdzone. Nie ma.
Pozdrawiam, Ela
Majewski_Dariusz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Majewski_Dariusz »

Elu,

W takim razie chodzi chyba jednak o ten Twój Witów.

Jest jeszcze (Witówka, część wsi, Miechów - Charsznica, gmina Charsznica, powiat miechowski, województwo małopolskie) ale to część wsi więc napewno wpisano by w akcie Miechów.

Musisz więc chyba za radą Elizy sprawdzić czy zachowały się alegata.

Ja mam też taki przypadek ( w akcie ślubu podano wyraźnie: miasto Ostrów w Wielkim Księstwie poznańskim - czyli napewno chodzi o Ostrów Wlkp. a nazwisko Andrzejewski tam w ogóle nie występuje)

Darek
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

przy okazji może się przyda Darkowi
występowanie nazwiska Andrzejewski np. tutaj
a miejscowości Ostrów np. tutaj
Krzysztof
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Witów koło Lelowa jest blisko i mi ten wydaje się prawdopodobny, Irządze, Szczekociny, parafia Nakło.

Łucja
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bożena_Kaźmierczak »

A ja myślę, że to będzie parafia Witów w powiecie piotrkowskim, do Klasztoru Witowskiego ludzie przybywali z różnych rejonów Polski.
Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”