Witam,
potrzebuję rady.
W metryce ślubu w danych mojej praprapra babci jest zapisane:
Anna córka Georga... i data jej urodzin. Jednak pod podaną datą jest Anna córka Adama i Anny, nr domu 28
Szukając ślubu rodziców z pod nr. 28 to jest Adam i Marina
(Adam lat 23- urodzony miał by być ok.1782, nie znalazłam jego urodzenia w tym okresie)
Jest też inna data urodzenia Anny rodzice : Georg i Maria nr. domu 30
Ślubu Georga i Marii nie znalazłam.
Znalazłam pod nr. 28 - Georga urodzonego 1780
Niestety w danej wsi dużo jest osób z tym samym nazwiskiem.
Jak postąpić, co zapisać?
Jeszcze jedna rzecz jest pra...dziadek wszystko pasuje, ale kiedy umiera to lata nie pasują. Małe różnice nie brałam pod wzgląd, ale teraz znalazłam róžnice 11 lat a to już...nr. domu pasuje.
Zapisać date zgonu, którą znalazłam, albo raczej nie pisać nic?
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Edmunda
Metryka - imiona się nie zgadzają
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam
Nawiązując do zgonów to mój przodek w 1812r zgłaszał urodzenie syna i podał że ma 60 lat.
Siedem lat później w 1819 r umiera i jego 24 letni syn podaje że umarł mając dziewięćdziesiąt(90) lat.
To dowodzi że do danych w akcie zgonu trzeba podchodzić z dużą ostrożnością.
Pozdrawiam
Elżbieta
Nawiązując do zgonów to mój przodek w 1812r zgłaszał urodzenie syna i podał że ma 60 lat.
Siedem lat później w 1819 r umiera i jego 24 letni syn podaje że umarł mając dziewięćdziesiąt(90) lat.
To dowodzi że do danych w akcie zgonu trzeba podchodzić z dużą ostrożnością.
Pozdrawiam
Elżbieta
Ciężko stwierdzić. Według mnie informacje podane w aktach ślubu są często prawdziwe, chociaż nie zawsze. Ale w związku z koniecznością dostarczenia aktu chrztu przy małżeństwie, to w latach 1808-1825 przynajmniej wiek powinien się zgadzać z dokładnością do 1 roku. Co do imion rodziców i podanej daty. Nie znam się na metrykach z tamtego rejonu. Czy data należy tam do aktu, czy była dopisana później? Jeśli później, to Georg moze być prawdziwym ojcem, a Adam nie-po prostu ktoś szukając tak jak Pani trafił do nie tego aktu. Sam miałem taką sytuację i to po wojnie- dopóki nie zacząłem odwiedzać Archiwum, myślałem, a potwierdzał to akt zgonu, że moja praprababcia urodziła się w 1873 roku. Natomiast potem okazało się, że w 1873 roku urodziła się Marianna, jej siostra, a praprababcia Marcjanna w 1868. Również na wiek podawany w aktach chrztów i zgonu trzeba patrzeć uważnie. Ostatnio odkryłem, że na ponad 100 aktów chrztu, większość ojców ma równo 30, równo 40 lub równo 50 lat. Podobnie z matkami. Wiek nieokrągły zdarza się tylko po kilka razy. Numery domów- nie wiem jak na tamtym terytorium, ale u mnie raczej nie można im ufać, chyba że wierzy się w częste i szybkie przeprowadzki przodków w obrębie wsi.
Takie zmiany imion i mnie przyprawiają o zawrót głowy.
Wracając do daty, jeśli należy ona do tekstu aktu, prawdopodobnie jest prawdziwa. Tak przynajmniej mi się wydaje na tym etapie doświadczenia:)
Pozdrawiam,
Kuba
Takie zmiany imion i mnie przyprawiają o zawrót głowy.
Wracając do daty, jeśli należy ona do tekstu aktu, prawdopodobnie jest prawdziwa. Tak przynajmniej mi się wydaje na tym etapie doświadczenia:)
Pozdrawiam,
Kuba
Witam, dziękuję 
Data urodzenia dopisana jest dodatkowo ołówkiem. Teraz nie wiem jak zrobić
Wstawić wszystkie (tzn.2 akta urodzenia, wa ślunu?) akta mojeje praprapra babci, napisać co sądze i dalej przodków tej gałęzi nie pisać? Żeby sie nie zagmatłać )
Pozdrawiam
Edmunda
Data urodzenia dopisana jest dodatkowo ołówkiem. Teraz nie wiem jak zrobić
Pozdrawiam
Edmunda
-
Sawicki_Julian

Witam, moim zdaniem pisać wszystko co było napisane i jak zapisane np. Kowalszczonka to panna, albo Kowalska to już zamężna lub wdowa, zależy w jakiej metryce i wyjaśnić że to dopisek. Niczego się nie zagmatwa bo nie zna się prawdy, może ktoś na podstawie tych dopisków coś znajdzie i wyjdzie ze domów przybywało, albo że matka miała dwa imiona, lub było dwie żony o tym samym imieniu, a jak siostry to z kolei o tym samym nazwisku. Czym więcej napisane tym więcej wiadomości do potwierdzenia i powiązania z innymi metrykami, na pewno jak by pisali daty urodzenia to byłyby lata na grobie bardziej prawdziwe niż podane na oko np. sąsiada.
Jeśli się chce coś dopisać od siebie to także dopisać, ale z podanym źródłem skąd to wiemy np. inna metryka ; pozdrawiam - Julian
Jeśli się chce coś dopisać od siebie to także dopisać, ale z podanym źródłem skąd to wiemy np. inna metryka ; pozdrawiam - Julian