"Parafia w Kole. Prośba o pomoc"
Proszę o pomoc osobę, która może odwiedzić parafię w Kole n/ Wartą i odszukać w księdze chrztów z 1923 lub 1924 roku wszystkie osoby odpowiadające tym informacjom:
Czesław [nazwisko nieznane] pseudonim „Trzciński”, urodzony 30 maja 1923 r. w Kole nad Wartą. W Powstaniu Warszawskim w 2 Harc. Bat. Art. Plot. „Żbik” w I plutonie, pseudonim, „Trzciński”, kapral, obsługa rusznicy ppanc.. Zgłosił się do Bat. 24 sierpnia 1944 r. Ranny odłamkiem pocisku plot. pod koniec września 1944 r., odesłany do szpitala. Brak dalszych informacji.
Posiadam zdjęcie "Trzcińskiego". Może ktoś mieszkający w Kole ma dla mnie jakieś informacje?
Koło n/Wartą - Parafia, Prośba o pomoc
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Parafia w Kole. Prośba o pomoc
Na stronie Muzeum Powstania Warszawskiego w zakladce "Powstancze Biogramy" widnieje: kapral Czeslaw DOMINIK , pseudonim "Trzcinski" , urodzony w Kole 30 maja 1923 i dalej ... Armia Krajowa - I Obwód "Radwan" - IV zgrupowanie "Gurt" - 2. Harcerska Bateria Artylerii Przeciwlotniczej "Żbik" - I pluton .
Zerknij:
http://www.1944.pl/historia/powstancze- ... aw_Dominik
Pozdrawiam
Elzbieta
Zerknij:
http://www.1944.pl/historia/powstancze- ... aw_Dominik
Pozdrawiam
Elzbieta
Nie ma pewności jeżeli chodzi o nazwisko. Powstańcy Warszawscy z tej Baterii podają, że może nazywał się Dominik a może Dominiak a może Czekalski. Pewności nie ma co do nazwiska. Jedynie pewne jest imię, data i miejsce urodzenia. W Muzeum Powstania Warszawskiego biogramy Powstańców ze Żbika brane są z mojej strony Archiwum www.2hbap.pl - obecnieArchiwum jest w trakcie przebudowy, dlatego nie wszystkie biogramy są podłączone.
Poniższe informacje są pewne:
Rozkaz dzienny Nr 42 19.9.44 Zgrup. IV G u r t a
4. Przeniesienia. Dla celów ewidencyjnych stwierdzam, że kapral Trzcinski Czesław ur. 30.5.23 w Kole nad Wartą z dn. 24.8.44 został przyjęty do stanu 2 Bat. Art. Plot.
Rozkaz dzienny Nr 52 Mp. 29.IX.44 B-on Gurta
2. Ranni i chorzy. Stwierdzam dla celów ewidencyjnych, ze niżej wymienieni przebywają na leczeniu.
Z powodu odniesionych ran
... kapr. Trzcinski Czesław z oddz.spec.art.plot.
Nazwisko Czekalski pojawiło się w:
Tomasz Łabuszewski
Wielka Ilustrowana Encyklopedia Powstania Warszawskiego T.4
Jeńcy wojenni - żołnierze Powstania Warszawskiego
nazwisko CZEKALSKI
imię Czesław
data urodzenia 1923-05-30
miejsce urodzenia Koło uczestnik walk Powstanie Warszawskie
stopień wojskowy plut.
numer jeniecki 305051
dodatkowe informacje od 13 X 1944 leczony w szpitalu jeńców AK w Zeithain, 16 V 1945, wyjechał do kraju.
Wielka Ilustrowana Encyklopedia Powstania Warszawskiego t V
nazwisko CZEKALSKI
imię Czesław
miejsce urodzenia Koło Poznańskie
uczestnik walk Powstanie Warszawskie
dodatkowe informacje Sierżant.
numer jeniecki 305051
dodatkowe informacje Szpital Jeńców AK Zeithain
W Wielkiej Encyklopedii podano różne stopnie ale pozostałe dane te same.
Dlatego proszę o pomoc osobę z Koła, która mogłaby sprawdzić dane w Parafii.
Poniższe informacje są pewne:
Rozkaz dzienny Nr 42 19.9.44 Zgrup. IV G u r t a
4. Przeniesienia. Dla celów ewidencyjnych stwierdzam, że kapral Trzcinski Czesław ur. 30.5.23 w Kole nad Wartą z dn. 24.8.44 został przyjęty do stanu 2 Bat. Art. Plot.
Rozkaz dzienny Nr 52 Mp. 29.IX.44 B-on Gurta
2. Ranni i chorzy. Stwierdzam dla celów ewidencyjnych, ze niżej wymienieni przebywają na leczeniu.
Z powodu odniesionych ran
... kapr. Trzcinski Czesław z oddz.spec.art.plot.
Nazwisko Czekalski pojawiło się w:
Tomasz Łabuszewski
Wielka Ilustrowana Encyklopedia Powstania Warszawskiego T.4
Jeńcy wojenni - żołnierze Powstania Warszawskiego
nazwisko CZEKALSKI
imię Czesław
miejsce urodzenia Koło uczestnik walk Powstanie Warszawskie
stopień wojskowy plut.
numer jeniecki 305051
dodatkowe informacje od 13 X 1944 leczony w szpitalu jeńców AK w Zeithain, 16 V 1945, wyjechał do kraju.
Wielka Ilustrowana Encyklopedia Powstania Warszawskiego t V
nazwisko CZEKALSKI
imię Czesław
miejsce urodzenia Koło Poznańskie
uczestnik walk Powstanie Warszawskie
dodatkowe informacje Sierżant.
numer jeniecki 305051
dodatkowe informacje Szpital Jeńców AK Zeithain
W Wielkiej Encyklopedii podano różne stopnie ale pozostałe dane te same.
Dlatego proszę o pomoc osobę z Koła, która mogłaby sprawdzić dane w Parafii.
Na Nekropolii Kolskiej znajduje się wiele grobów z nazwiskiem Czekalski, myślę, że w Kole są krewni osób tam pochowanych mogące udzielić odpowiedzi na nękające mnie pytanie: Czy Czesław Czekalski to Powstaniec Warszawski o pseudonimie "Trzciński". Fotografia "Trzcińskiego" znajduje się na stronie https://sites.google.com/site/2hbapwaw/biogram/k0414
Poszukuję osoby z Koła n/Wartą chętną do odwiedzenia Parafi w Kole i zbadania czy Czekalski Czesław to "Trzciński".
Może wśród Sympatyków lub Członków PTG znajdzie się taka osoba. Może odezwie się ktoś z WTG Gniazdo?
Może wśród Sympatyków lub Członków PTG znajdzie się taka osoba. Może odezwie się ktoś z WTG Gniazdo?
Uprzejmie informuję, że rozwiązałem "historyczną zagadkę". W Archiwum 2 Harcerskiej Baterii Artylerii Przeciwlotniczej "Żbik" Czesław Czekalski występował przez 69 lat jako Dominik Czesław ps. "Trzciński". Dzięki uprzejmości kilku osób z Tomaszowa Mazowieckiego dotarłem do rodziny Czesława Czekalskiego i mogłem stworzyć nowy biogram, dodać zdjęcia i dokumenty. Wszystkie informacje zamieściłem na stronie https://sites.google.com/site/2hbapwaw/biogram/k0414 .
Dziękuję osobom, które mi pomogły.
Dziękuję osobom, które mi pomogły.