Mordy - Ruski Stok

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

l.chybowski

Sympatyk
Kontakt:

Mordy - Ruski Stok

Post autor: l.chybowski »

T: "Ruski Stok parafia Mordy"

Witam
Mam pytanie dot aktów urodzenia z parafii Mordy z 1810 roku.
Czy zostało one gdzieś zaindeksowane, może istnieje wersja cyfrowa tych ksiąg?

Doszedłem aktualnie do martwego punktu jaką jest osoba mojego praprapradziada Mikołaja Chybowskiego
znam rok urodzenia - 1810 i nie wiem za co się dalej chwycić.

Mam akt urodzenia z 1834 Józefa syna Mikołaja Chybowskiego i Marianny Wierzbickiej
z parafii Mordy ale tam też nie ma miejsca urodzenia Mikołaja, jedynie podano,
że był gospodarzem w Ruskim Stoku parafia Mordy. Mam też akt ślubu Józefa z parafii Okrzeja z 1853 wówczas zamieszkały w Charlejowie.

Mam też akt ślubu brata Józefa:
Chybowski Franciszek Domańska Marianna Wilkołaz 13 1851 l. 21/28;
rodzice: Mikołaj i Marianna Wierzbicka / Jan i Marianna Budzyńska - Mikołaj wg tego aktu był rządcą

Znalazłem też dwa akty związane z Mikołajem Chybowskim z Adamowa (zgon 1865 i urodziny jego syna ale z innej matki niż Wierzbicka - może był 2x żonaty).
Poza tym, że obu Mikołajów Chybowskich urodziło się
w 1810 i obu było rządcami (w innych miejscach) to nie wiem czy to ten sam Mikołaj.

Może ktoś ma pomysł co dalej? Gdzie znaleźć dokumenty z Ruskiego Stoku z 1810?
Z góry dziękuję za pomoc
Leszek
Mateusz_Szmitkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Ruski Stok parafia Mordy

Post autor: Mateusz_Szmitkowski »

Chyba nie istnieje ich cyfrowa wersja, na indeksy też nie natrafiłem. Z pewnością ten rocznik jest w AP siedleckim. Może uda mi się w poniedziałek tam być to zerknę.

pozdrawiam
Mateusz
Pozdrawiam

Mateusz
l.chybowski

Sympatyk
Kontakt:

Ruski Stok parafia Mordy

Bardzo dziękuję za odpowiedź i pomoc.
Pozdrawiam
Leszek
l.chybowski

Sympatyk
Kontakt:

Ruski Stok parafia Mordy

Witajcie
Pozwolę sobie odświeżyć wątek wraz z przytoczeniem moich "odkryć" :) Otóż, w ramach moich poszukiwań dotarłem do kilku dokumentów powiązanych z moim pra-pra-pra-pradziada i mam problem co dalej? Dlatego też proszę szanownych kolegów specjalistów o pomoc, opinie i uwagi.

Na początek żródła aktów i najważniejsze wnioski chronologicznie:

http://www.chybowski.eu/Edward/zagadka/1.jpg
1834 - Ruski Stok 24/1834 - narodziny Józefa syna Mikołaja Chybowskiego (l.24) i Maryanny Wierzbickiej - Mikołaj: Włościan gospodarz w Ruskim Stoku (niepiśmienny)

http://www.chybowski.eu/Edward/zagadka/2.jpg
1851 - Wilkołaz 13/1851 - małżeństwo Franciszka Chybowskiego syna Mikołaja Chybowskiego i Maryanny Wierzbickiej - Rządców zamieszkałych w Lipinach Dobrach Hrabiego Krasińskiego

http://www.chybowski.eu/Edward/zagadka/3.jpg
http://www.chybowski.eu/Edward/zagadka/4.jpg
1853 - Charlejów 40/1853 - małżeństwo Józefa Chybowskiego syna Mikołaj i Maryanny

Oprócz tego znalazłem dwa akty z Adamowa powiązazne z osobą Mikołaja Chybowskiego, zgadza się rok urodzenia 1810.
Jednak nie wiem czy to ten sam Mikołaj. Jest on mężem innej kobiety - Franciszki Kołaczyńskiej, pewnie jako wdowiec (wg aktu małżeństwa Franciszka) ponownie ożenił się.

http://www.chybowski.eu/Edward/zagadka/5.jpg
1855 - Adamów 25/1855 - narodziny Aleksandra Bronisława Chybowskiego syna Mikołaja Chybowskiego - Mikołaj: rządca dóbr Turzustwa (nie wiem czy dobrze przeczytałem)

http://www.chybowski.eu/Edward/zagadka/6.jpg
1865 - Adamów 16/1865 - zgon Mikołaja Chybowskiego - ekonom na Folwarku Turzyckim

1. Czy ktoś niepiśmienny w 1834 może być rządcą w 1851 /rządcą w 1855 / ekonomem w 1865? Bardziej prawdopodobne jest chyba, że jednak był piśmienny, no chyba, że nauczył się pisać w wieku 24 lat.

2. Czy Mikołaj z Adamowa może być tym samym co ten z Lipin / Ruskiego Stoku?

No i ostatnie najważniejsze dla mnie pytanie.
3. Pomimo tylu aktów mam tylko rok urodzenia Mikołaja 1810, gdzie teraz kontynuować poszukiwania?

Z góry dziękuję za okazaną pomoc i poradę.
Leszek
Mateusz_Szmitkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Mateusz_Szmitkowski »

Akty w parafii Mordy są od sierpnia 1810r., jednak brak tam aktu urodzenia Mikołaja Chybowskiego, nie widziałem tam też aktów z miejscowości Stok Ruski.
l.chybowski

Sympatyk
Kontakt:

Mateusz_Szmitkowski pisze:Akty w parafii Mordy są od sierpnia 1810r., jednak brak tam aktu urodzenia Mikołaja Chybowskiego, nie widziałem tam też aktów z miejscowości Stok Ruski.
Trudno, mimo wszystko bardzo dziękuję Ci Mateuszu za okazaną pomoc. Patrząc na sporą migrację w ówczesnych czasach - przynajmniej w mojej rodzinie - to Mikołaj mógł się urodzić w różnych miejscach. Zastanawia mnie, że w żadnym z aktów gdzie się pojawia ów Mikołaj nie ma informacji o rodzicach i miejscu urodzenia. Teraz to pozostaje mi chyba przeglądać wszystkie potencjalne księgi. Sam nie wiem, może mi ktoś coś poradzi.

Pozdrawiam
Leszek
l.chybowski

Sympatyk
Kontakt:

Znalazłem.

http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... 03lb&op=gt

Księga - Małżeństwa (M)
Lp. Rok Akt Imię Nazwisko Imię Nazwisko Miejscowość Uwagi Dodał
1 1838 12 Mikołaj Chiborowski Franciszka Kołaczyński Tuchowicz

W Genetece jest przekręcone nazwisko
W przypisach podano, że to wdowiec po Mariannie z Wierzbickich - czyli to ten sam Mikołaj. No i jest info o rodzicach Mikołaja.
Super.
r.chybowski

Post autor: r.chybowski »

Cześć proponuję sprawdzić akta parafi Sarnaki, moze tam się urodził z tego co wiem szlachta z chybowa bardzo czesto żeniła się ze szlachtę z zascianów obok Mordów.
Pozdrawiam
R.Chybowski
l.chybowski

Sympatyk
Kontakt:

Dziękuje za podpowiedzi. Z ostatnich wieści wiem, że Mikołaj jest synem Michała Chybowskiego i Agaty Rzewuskiej - małżonków, urodził się w 1809 w Biernatach Średnich. Tak więc teraz... Łosice.
Pozdrawiam
Leszek
l.chybowski

Sympatyk
Kontakt:

Chciałbym podzielić się sukcesem z innymi forumowiczami. Znalazłem kolejnego przodka. Wymieniony wcześniej Michał urodził się w 1784 w Biernatach Średnich i był synem Pawła Chybowskiego (mojego 6x pradzaiada) zwanego Skuza. Mam pytanie.
Czy ktoś może wie, gdzie mogę znaleźć raporty z opłat podatku podymnego na terenach Biernat z XVIII wieku?
l.chybowski

Sympatyk
Kontakt:

Dzień dobry
Czekam od jakiegoś czasu na rejestry podymnego z AP w Lublinie, a tak swoją drogą jako, że dotarłem do kresu ksiąg w Łosicach, to przyszło mi do głowy, że to jeszcze nie koniec możliwości. Może ów Paweł Chybowski przydomek Skuza (ur. ok. 1760 roku) urodził się w innej miejscowości, np. w jednej z miejscowości podległych parafii w Sarnakach (Serpelice, Chybów, Rzewuszki, Terlików, Rusków tip.). Czy ktoś z szanownych forumowiczów był może w tejże parafii i korzystał z ksiąg? Czy też mogą być problemy z udostępnieniem źródeł? Z góry dziękuję za odpowiedź i sugestie gdzie jeszcze mogę prowadzić poszukiwania.
Pozdrawiam
Leszek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”