Jaka to miejscowość, Parafia ?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Trotwood pisze:Straciłem 6 godzin na poszukiwanie aktu urodzenia praprababki, na której akcie ślubu jest jak byk napisane, że była ochrzczona w parafii św. Mikołaja w Krakowie. Stwierdziłem, że taka precyzyjna informacja to dar od losu - teraz już przestałem wierzyć, że miała cokolwiek wspólnego z tą parafią.
A szpital św. Łazarza sprawdziłeś na tą okoliczność?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Trotwood

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Trotwood »

slawek_krakow pisze:
Trotwood pisze:Straciłem 6 godzin na poszukiwanie aktu urodzenia praprababki, na której akcie ślubu jest jak byk napisane, że była ochrzczona w parafii św. Mikołaja w Krakowie. Stwierdziłem, że taka precyzyjna informacja to dar od losu - teraz już przestałem wierzyć, że miała cokolwiek wspólnego z tą parafią.

pozdrawiam
No właśnie nie. Zbyt późno przyszła mi do głowy ta myśl. Sprawdzenie tego będzie musiało poczekać do przyszłego roku.
Awatar użytkownika
Trotwood

Sympatyk
Nowicjusz

Sawicki_Julian pisze:Witam Marcin , po przeczytaniu całego aktu, a to kopia to może być źle odczytane i napisane po swojemu, ja tu widzę dwa błędy, ponieważ w parafii Chęciny i Brzeziny i Opatów nazwiska znam prawie na pamięć , a są zmieniane i zależne od pisania niektórych księży, np. w Opatowie jednej parze rodziców Kazimierza i Reginy Sawickich ksiądz jeden tylko pisał zawsze jak na niego trafiło nazwisko Sowicki, a trzech innych tym samym rodzicom przy kolejnych urodzeniach się dzieci pisali nazwisko Sawicki, pewnie ten jeden pisał gwarą, czyli jako godali tak pisali, myślę ze o tych zmianach nazwiska co druga lub co trzecia metryka nikt nie wiedział bo nie podpisywali metryk.
Teraz na temat, w testamencie moich pra...jest napisane tak miedzy innymi ; sprzedaż garnca miedzianego Żydowi Pasternakowi do Skrzeszyc ( a nie Skrzeszny) i drugi błąd to nazwisko ; Kupis , może być w tym przypadku i Kybis, ale takie nazwiska Kupis są w parafii Chęciny, łatwo policzyć ze ten Stanisław ur. się w Skrzeszycach w roku około 1787 i tu nawet w Gen Bazie dostępne są metryki. Co do takiej miejscowości to myślę ze będzie gdzieś koło Chęcin, bo moje pra... mając na uwadze ich miejsca zamieszkania to może być to Mokrsko, Chęciny lub Makoszyn, to też dla mnie zagadka, choć testament ma 25 stron ale ani razu nie pisze o jaką ziemie czy wieś chodzi, czyli z jakiego majątku był spisywany ten Stan Czynny. Piszesz Marcin ze staraciłeś 6 godzin na poszukiwanie, ja szukam już ciągle przez prawie 6 lat i końca nie widać, taka wieś Skrzeszyce mogla to być malutka z kilkoma domami jednej rodziny i ją wchłonęła większa np. ja szukałem nazwy molendino Baranek, w trzech słownikach pisało o grobli , kamień młyński lub piętrowy budynek oznaczało to molendino, aż pojechałem na miejsce i okazało się ze to młyn Baranek koło Starochęcin i mieszkał tam tylko Charężawicz, a po jego śmierci ożenił się z wdową Wojciech Sawicki w 1731r. i dalej było tylko jedno nazwisko przypisane tej miejscowości. Podaje Ci Marcin tu dwa linki ; jeden z mapą, każdy kwadrat się powiększa i może znajdziesz te Skrzeszyce, drugi link to opis Pana Darka Kaliny z Kielc, opis o Chęcinach i co najważniejsze to są tam na końcu podane źródła z czego to brane, okazuje się ze także metryki są w Bibliotece Jagielońskiej w Krakowie , pozdrawiam - Julian ;
http://igrek.amzp.pl/mapindex.php?cat=WIG100
http://dawnekieleckie.pl/zamek-w-checinach/#_ftnref130
Dziękuję bardzo! W połowie drogi między Opatowem a Chęcinami są Skorzeszyce. Kolejny możliwy typ.
Przejrzałem metryki z Opatowa za lata 1784-1788 i nie ma ani jednego wystąpienia nazwiska Kubis, chociaż pełno tam wspomnianych przez Ciebie Sawickich i Sowickich. Natomiast nie widzę zaindeksowanej parafii Chęciny. Chyba, że źle szukam?
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Marcin , trzeba się zalogować na Gen Polu i w Gen Bazie są wszystkie parafie z metrykami skany z AP Sandomierz, AP Kielce i najstarsze metryki są z przed lat 1600 lub z samego początku tych lat w AD Kielce i inne miasta , całe zdjęcia i tysiące metryk i to tu na szklanym ekranie dzięki Ludziom Dobrej Woli mamy do metryk dostęp za darmo i w domu, należy pamiętać ze na składki na sprzęt trzeba się składać ile kto może niech wyśle. Marcin ja kiedyś szukałem tych Skrzeszyc, a nie Skorzeszyc ale może to są te same, sam nie wiem. Co do nazwisk Kupis lub Kubik to w parafii Chęciny są od samego początku czyli od lat plus minus1750 roku, a ze jak raz zostało nazwisko przekręcone na Kubis to i to w metrykach dojdzie. Wiem jedno Marcinie ze jeśli młody człowiek szuka swych przodków to już się to chwali, to lepsze niż znać się na wszystkich markach piwa, to takie jest moje zdanie i podpisuj się pod tym co piszesz, to bardziej przyjemne niż zmyślone nicki ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Trotwood

Sympatyk
Nowicjusz

Nie znalazłem aktu chrztu Stanisława Kubisa, ale znalazłem co innego! Korzystając z faktu, że zdigitalizowana jest tam parafia Smardzowice, czyli parafia żony Stanisława Kubisa, udało mi się dotrzeć do ich aktu ślubu z 1825 roku. Okazało się - i tutaj zapis jest w pełni czytelny (tym bardziej, że są jeszcze dwa akty zapowiedzi przedślubnych, więc można porównać) - że ksiądz zapisał nazwę tej wsi jako Skrzylno w Galicji Austriackiej, w cyrkule sandeckim (sic!). Podejrzewam, że chodzi o cyrkuł sądecki i mój typ to byłaby miejscowość Skrzydlna. Niestety, nie mogę znaleźć na PRADZIAD-zie, gdzie przechowywane są akta tej parafii, więc możliwe, że się w ogóle nie zachowały.

Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem o istnieniu tej bazy. Niepotrzebnie wybierałem się ostatnio do Archiwum Diecezjalnego w Kielcach, skoro wszystko jest w Internecie:) Dziękuję za skierowanie mnie tam.

Pozdrawiam
Marcin Senderski
Marcin Senderski
Drzewo genealogiczne: http://drzewo.online/

Poszukuję:
*Wojciech Synderczyk ~1765 Małopolska
*Jakub Cichy ~1774 kraj morawsko-śląski
*Julianna Rydzik ~1833 Małopolska
Piterwind

Sympatyk

Post autor: Piterwind »

Witam,
Panie Marcinie, być może akta będą na parafii i to od 1668 roku:
http://archiwum.diecezja.tarnow.pl/kata ... id_par=312

Pozdrawiam
Piotr
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Trotwood pisze:
slawek_krakow pisze:

pozdrawiam
No właśnie nie. Zbyt późno przyszła mi do głowy ta myśl. Sprawdzenie tego będzie musiało poczekać do przyszłego roku.
Jak zdąrze uporać się z wizytą w Tarnowie i Łodzi przed wakacjami, to pod koniec czerwca będe przeglądał Łazarza u siebie w Krakowie, bo mi parę rzeczy umknęło ostatnim razem. Jeśli więc znasz mniej więcej ramy czasowe tego co Cię interesuje to mogę rzucić okiem przy okazji. Jak jesteś zainteresowany to PM albo na maila z profilu, żeby wątku nie śmiecić.

pozdrawiam

sławomir bochenek
Perperuna

Sympatyk

Trudne do odczytania nazwy miej. z woj. sandomierskiego

Post autor: Perperuna »

Potrzebuję pomocy w odczytaniu załączonego aktu małżeństwa - niestety nie mam lepszej kopii.

Głównie chodzi mi o nazwy miejscowości - byłe województwo sandomierskie, podkreśliłam je na pomarańczowo, a w moim tekście zaznaczyłam pytajnikami.

Z góry dziękuję za pomoc
Wioletta

http://www.abload.de/img/nazwy_nieczytelne4meuu.jpg

(?) Nazwa nieczytelna

Działo się w Skotrkowie (?) dnia 15 października 1826 o godz. 3 popołudniu. Stawił się wielmożny … ksiądz Hoff (???) sprawujący tymczasowo obowiązki pastora przy kościele ewangelickim tutejszym wraz z Wilhelmem Wuszke okupnikiem w kolonii Szyszkach, w parafii Sławno, gmina Zajączków, obwód Opoczno, województwo Sandomierz zamieszkałym wodowcem lat 31 mającym, spłodzonym synem Jana i Doroty z Sommerfeldów małżonków Wuszke, mieszkających w kolonii Sapów (???), obwód Opoczno, wojewódzwto Sandomierz udowadniając, iż pierwsza jego małżonka zmarła dnia 17 maja roku bieżącego, wpisem aktu zejścia z ksiąg kościelnych parafii Sławno wyjętym i do niniejszego aktu dołączonym z panną Karoliną Weber (Płócienniczką) lat 17 mającą, przy rodzicach w Leonów (???), gmina Modrzewek, obwód … , województwo Kalisz zamieszkałą, spłodzoną córką Pawła i Anny Rozyny z Makcesów (???) małżonków Weber w kolonii Leonów (???) zamieszkałych jak metryka chrztu załączona wycięta z ksiąg kościelnych parafii Sal (???) dowodzi - w obecności świadków Gottfryda Wilhelma Kühn nauczyciela szkoły elementarnej w kolonii Leonów (???) zamieszkałego lat 24 liczącego tudzież Erdmanna Szwartz lat 21 mającego gospodarza rolnego we wsi Zarnowicach (???)

Wysłany: 25-06-2012 - 20:45 *
dołączam też drugą część tego dokumentu, zaznaczyłam w nim miejsca, których również nie potrafię odczytać.
we wsi Zarnowicach (???) http://www.abload.de/img/nazwy_nieczytelne2zkimw.jpg
w obwodzie Piot(???) mieszkającego i oświadczył, iż przed nim na dniu dzisiejszym między Wilhelmem Wuszke, wdowcem a Karoliną Weber panną, religijne zawarte zostało małżeństwo, że takowe poprzedziły trzy zapowiedzi a mianowicie w (???) tutejszym ewangelickim 24. 09. roku bieżącego, 01. i 08. bieżącego miesiąca i roku, w kościele katolickim parafialnym Sławno według załączonego świadectwa na dniu dzisiejszym wydanym w dniach 01., 08. 15. października roku bieżącego, następnie, że na toż małżeństwo nastąpiło zezwolenie ustane obecnych aktowi niniejszemu rodziców nowo zaślubionych to jest Jana i Anny Doroty z Sommerfeldów małżonków Wuszke tudzież Pawła i Anny Rozyny z Makasów (???) małżonków Weber. Tamowanie małżeństwa nie zaszło. Małżonkowie nowi oświadczyli przytem, że nie zawarli umowę przedślubną. Akt ten Stawającym odczytany przez wielmożnego (???) księdza Hoff i Gottfryda Wilhelma Kühn podpisany został, inni zaś Stwający oświadczyli wyraźnie, że pisać nie umieją.
Gottfried Wilhelm Kühn jako świadek Hoff pastor
Karol Friese (???) urzędnik Stanu Cywilnego Parafii Ewangelickiej w (???)

* (moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych na Forum)
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

1. Obok jest podana miejscowość Leonów (obecna gmina Wolbórz). A działo się w Piotrkowie.

2. Obwodzie Piotrkowskim. Anna Rozyna z Makosów (Makos).
Perperuna

Sympatyk

Kolonia Paciorkowa - prośba o pomoc w odczytaniu

Post autor: Perperuna »

http://www.abload.de/img/miejscowoscmqk3n.jpg

w powyższym dokumencie brakuje mi jednej nazwy:
Działo się w mieście ..... dnia - reszta jest czytelna

Czy kolonia Paciorkoska (występująca w tym dokumencie) to ta sama miejscowość, co obecnie Kolonia Paciorkowa?

Dziękuję za pomoc
Wioletta
Malrom

Sympatyk

Post autor: Malrom »

Pani Wioletto,
Cz. 1. miejscowości i nazwiska

Leonów,
w Piotrkowie,
Jegomości Xiedza [L.] Hoff,
Wilhelm Wuszke okupnikiem..
Kolonia Sepów, chyba teraz Sepno-Radonia,
Kolonia Leonów gm. Modrzewek w obwodzie Piotrkowskim woiewodztwie kaliskim,
Rozyna z Makusów,
Suleiów,
Zarnowica , teraz prawdopodobnie Żarnowica,
Sommerfeldtów,

pozdrawiam,
Roman M.
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

3. gospodarz we wski Zarnowica (Duza albo mala)
4. parafia Sulejow
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
Malrom

Sympatyk

Post autor: Malrom »

Pani Wioletto,
część 2;
w obwodzie Piotrkowskim.
mianowicie w kościele tuteyszym ..,
Sommerfeldt,
Makusów,
przez wielmoznego Jegomościa
Karol Friese,
parafii ewnagelickiej w Piotrkowie.

pozdrawiam,
Roman M.
Awatar użytkownika
Inula

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Inula »

Radomiu?
Pozdrawiam,
Ewelina Chilińska

Poszukuję Wesołowskich i Duszyńskich z powiatu słupeckiego (m.in. Cienin Kościelny, Słupca)
oraz Dąbrowskich i Jońskich - Siedlce, Mordy, Kolonia Biel, Mrozy...
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

Leonów

Działo się w Piotrkowie dnia 15 października 1826 o godz. 3 popołudniu. Stawił się wielmożny jamci? ksiądz Hoff (???) sprawujący tymczasowo obowiązki pastora przy kościele ewangelickim tutejszym wraz z Wilhelmem Wuszke okupnikiem w kolonii Szyszkach, w parafii Sławno, gmina Zajączków, obwód Opoczno, województwo Sandomierz zamieszkałym wodowcem lat 31 mającym, spłodzonym synem Jana i Doroty z Sommerfeldów małżonków Wuszke, mieszkających w kolonii Sapów (lub Syców?), obwód Opoczno, wojewódzwto Sandomierz udowadniając, iż pierwsza jego małżonka zmarła dnia 17 maja roku bieżącego, wpisem aktu zejścia z ksiąg kościelnych parafii Sławno wyjętym i do niniejszego aktu dołączonym z panną Karoliną Weber (Płócienniczką) lat 17 mającą, przy rodzicach w Leonów, gmina Modrzewek, obwód piotrkowskim, województwo Kalisz zamieszkałą, spłodzoną córką Pawła i Anny Rozyny z Makcesów (lub Makesów ?) małżonków Weber w kolonii Leonów zamieszkałych jak metryka chrztu załączona wycięta z ksiąg kościelnych parafii Suleiów (lub Sulecin ?) dowodzi - w obecności świadków Gottfryda Wilhelma Kühn nauczyciela szkoły elementarnej w kolonii Leonów zamieszkałego lat 24 liczącego tudzież Erdmanna Szwartz lat 21 mającego gospodarza rolnego we wsi Żarnowicach (okolice Wolborza)
[/b]
czyli prawie wszystko dzieje się w okolicach Piotrkowa
Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”