Potrzebuję pomocy w odczytaniu załączonego aktu małżeństwa - niestety nie mam lepszej kopii.
Głównie chodzi mi o nazwy miejscowości - byłe województwo sandomierskie, podkreśliłam je na pomarańczowo, a w moim tekście zaznaczyłam pytajnikami.
Z góry dziękuję za pomoc
Wioletta
http://www.abload.de/img/nazwy_nieczytelne4meuu.jpg
(?) Nazwa nieczytelna
Działo się w Skotrkowie (?) dnia 15 października 1826 o godz. 3 popołudniu. Stawił się wielmożny … ksiądz Hoff (???) sprawujący tymczasowo obowiązki pastora przy kościele ewangelickim tutejszym wraz z Wilhelmem Wuszke okupnikiem w kolonii Szyszkach, w parafii Sławno, gmina Zajączków, obwód Opoczno, województwo Sandomierz zamieszkałym wodowcem lat 31 mającym, spłodzonym synem Jana i Doroty z Sommerfeldów małżonków Wuszke, mieszkających w kolonii Sapów (???), obwód Opoczno, wojewódzwto Sandomierz udowadniając, iż pierwsza jego małżonka zmarła dnia 17 maja roku bieżącego, wpisem aktu zejścia z ksiąg kościelnych parafii Sławno wyjętym i do niniejszego aktu dołączonym z panną Karoliną Weber (Płócienniczką) lat 17 mającą, przy rodzicach w Leonów (???), gmina Modrzewek, obwód … , województwo Kalisz zamieszkałą, spłodzoną córką Pawła i Anny Rozyny z Makcesów (???) małżonków Weber w kolonii Leonów (???) zamieszkałych jak metryka chrztu załączona wycięta z ksiąg kościelnych parafii Sal (???) dowodzi - w obecności świadków Gottfryda Wilhelma Kühn nauczyciela szkoły elementarnej w kolonii Leonów (???) zamieszkałego lat 24 liczącego tudzież Erdmanna Szwartz lat 21 mającego gospodarza rolnego we wsi Zarnowicach (???)
Wysłany: 25-06-2012 - 20:45
*
dołączam też drugą część tego dokumentu, zaznaczyłam w nim miejsca, których również nie potrafię odczytać.
we wsi Zarnowicach (???)
http://www.abload.de/img/nazwy_nieczytelne2zkimw.jpg
w obwodzie Piot(???) mieszkającego i oświadczył, iż przed nim na dniu dzisiejszym między Wilhelmem Wuszke, wdowcem a Karoliną Weber panną, religijne zawarte zostało małżeństwo, że takowe poprzedziły trzy zapowiedzi a mianowicie w (???) tutejszym ewangelickim 24. 09. roku bieżącego, 01. i 08. bieżącego miesiąca i roku, w kościele katolickim parafialnym Sławno według załączonego świadectwa na dniu dzisiejszym wydanym w dniach 01., 08. 15. października roku bieżącego, następnie, że na toż małżeństwo nastąpiło zezwolenie ustane obecnych aktowi niniejszemu rodziców nowo zaślubionych to jest Jana i Anny Doroty z Sommerfeldów małżonków Wuszke tudzież Pawła i Anny Rozyny z Makasów (???) małżonków Weber. Tamowanie małżeństwa nie zaszło. Małżonkowie nowi oświadczyli przytem, że nie zawarli umowę przedślubną. Akt ten Stawającym odczytany przez wielmożnego (???) księdza Hoff i Gottfryda Wilhelma Kühn podpisany został, inni zaś Stwający oświadczyli wyraźnie, że pisać nie umieją.
Gottfried Wilhelm Kühn jako świadek Hoff pastor
Karol Friese (???) urzędnik Stanu Cywilnego Parafii Ewangelickiej w (???)
* (moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych na Forum)