Mord wśród mieszkańców Marek, Pustelnika, Zielonki i Strugi
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Czy jest ktoś w posiadaniu informacji nt. mordu wśród mieszkańców Marek, Pustelnika, Zielonki i Strugi dokonanym przez Niemców 30-07-1944 ?
Wg uzyskanych przeze mnie informacji z książki Zbigniewa Paciorka „Marki- dzieje, tradycja, kultura” dokładnej liczby zamordowanych nie udało się ustalić. Różne źródła i relacje ustne szacują ją na 50 do 148. Udało się ustalić 48 nazwisk.
Gdzie można uzyskać tę listę? Wśród nazwisk interesują mnie nazwiska Sieczkowska, Kujawa, Burba.
Pozdrawiam
ewab.
Wg uzyskanych przeze mnie informacji z książki Zbigniewa Paciorka „Marki- dzieje, tradycja, kultura” dokładnej liczby zamordowanych nie udało się ustalić. Różne źródła i relacje ustne szacują ją na 50 do 148. Udało się ustalić 48 nazwisk.
Gdzie można uzyskać tę listę? Wśród nazwisk interesują mnie nazwiska Sieczkowska, Kujawa, Burba.
Pozdrawiam
ewab.
-
Warakomski

Prawdopodobnie chodzi o Fort nr III w Pomiechówku. Niemcy ewakuując istniejący tam obóz / gdzie przebywali również okoliczni mieszkańcy/ 30.07.1944 r. zamordowali ok. 300 osób. Jak wynika z poniższego art. w kwietniu 1945 r. ekshumowano jedynie kilkadziesiąt ciał. Część z nich została rozpoznana przez rodziny i zabrana na okoliczne cmentarze. Pozostałe, bezimienne ofiary pogrzebano w zbiorowej mogile na terenie Fortu.
http://odkrywcy.pl/kat,116794,title,For ... omosc.html
http://odkrywcy.pl/kat,116794,title,For ... omosc.html
Dziękuję za informację. Wstyd się przyznać, ale o obozie w Pomiechówku nie słyszałam. Teraz na pewno rozszerzę swoją wiedzę. Jednakże chodzi mi o egzekucję dokonaną w pobliżu jeziorka Kruczek.
Załączam link opisujący ten mord.
http://www.marki.pl/portal/index.php?cm ... popt=print
pozdrawiam
ewab.
Załączam link opisujący ten mord.
http://www.marki.pl/portal/index.php?cm ... popt=print
pozdrawiam
ewab.
-
Warakomski

Więc pozostaje chyba IPN – Oddziałowa Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu w Warszawie.
Z relacji wynika że prowadzone było śledztwo w tej sprawie. Takie śledztwo niestety najczęściej kończyło się umorzeniem, wobec niewykrycia sprawców. Są tam jednak protokoły przesłuchań świadków i być może nazwiska osób interesujących Cię. Nie wiem jak to wygląda w tej chwili, ale w 2006 r. osoba pokrzywdzona, czyli ktoś z najbliższej rodziny mógł zwrócić się do Komisji z prośbą o informację dotyczącą postępowania karnego w tej sprawie / czy zostało zakończone i jakim postanowieniem/. Takie postanowienie przysyłali z dość obszernym uzasadnieniem.
Pozdrawiam Krzysztof
Z relacji wynika że prowadzone było śledztwo w tej sprawie. Takie śledztwo niestety najczęściej kończyło się umorzeniem, wobec niewykrycia sprawców. Są tam jednak protokoły przesłuchań świadków i być może nazwiska osób interesujących Cię. Nie wiem jak to wygląda w tej chwili, ale w 2006 r. osoba pokrzywdzona, czyli ktoś z najbliższej rodziny mógł zwrócić się do Komisji z prośbą o informację dotyczącą postępowania karnego w tej sprawie / czy zostało zakończone i jakim postanowieniem/. Takie postanowienie przysyłali z dość obszernym uzasadnieniem.
Pozdrawiam Krzysztof
Dziękuję Krzysztofie. Tak też zrobię, zwrócę się do IPN. Tym bardziej, że tak dużo ludzi przeczytało ten post, a nikt poza Tobą nie miał dodatkowych informacji. Ten mord jest jednak mało znany i nagłośniony.
Pozdrawiam
ewab.
Pozdrawiam
ewab.
Otrzymałam w dniu dzisiejszym od p. Agaty Mijewskiej z Urzędu Miasta Zielonka zdjęcia, jakie zrobiła w miejscu mordu ludności z Pustelnika, Marek, Zielonki i Strugi w dniu 30-07-1944r. przez Niemców. Dziękując za ich otrzymanie, umieszczam je na stronie Genealodzy.pl. Może ktoś, kiedyś będzie ich szukał. Złożyłam również, w IPN stosowne pismo w tej sprawie – chodzi głównie o listę zamordowanych i protokół ze śledztwa. Gdy tylko otrzymam odpowiedź – podzielę się informacjami.
Pozdrawiam
ewab.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/910 ... 656c0.html
Pozdrawiam
ewab.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/910 ... 656c0.html
-
Warakomski

Żeby rozszerzyć nieco wiedzę na ten temat podam, że w 1945 roku sądy grodzkie przeprowadziły ankietę dotyczącą egzekucji i masowych grobów. Ankiety trafiły do sołtysów poszczególnych wsi, proboszczów, urzędów stanu cywilnego, Milicji Obywatelskiej. Oddzielną dokumentację tworzyło PCK. W sądach znajdowały się materiały dotyczące spraw o stwierdzenie zgonu i uznanie za zmarłego / najczęściej na podstawie zeznań świadków/.
Ofiary mordu o którym mówimy zostały najprawdopodobniej skazane przez Sondergericht
/sad specjalny/ lub Standgericht / sąd doraźny/. Zgodnie z rozporządzeniem Hansa Franka z 1943 r. na piśmie taki sąd powinien ustalić: nazwiska sędziów, nazwiska skazanych, środek dowodowy na którym oparto skazanie, czyn karalny, dzień skazania, dzień wykonania wyroku. Czasem akta tych sądów zachowały się.
Dzisiaj to wszystko powinno być w IPN.
Krzysztof
Ofiary mordu o którym mówimy zostały najprawdopodobniej skazane przez Sondergericht
/sad specjalny/ lub Standgericht / sąd doraźny/. Zgodnie z rozporządzeniem Hansa Franka z 1943 r. na piśmie taki sąd powinien ustalić: nazwiska sędziów, nazwiska skazanych, środek dowodowy na którym oparto skazanie, czyn karalny, dzień skazania, dzień wykonania wyroku. Czasem akta tych sądów zachowały się.
Dzisiaj to wszystko powinno być w IPN.
Krzysztof
Dziękuję Krzysztofie. Jak pisałam wystąpiłam już do IPN-u i mam nadzieję, że akta z tych sądów zachowały się i są w posiadniu IPN-u. Aktu zgonu mojej babki, która najprawdopodobniej własnie w tej egzekucji zginęła, USC nie ma i nikt o ten akt nigdy nie występował. Z tego co wiem, po tej egzekucji pochowano bardzo dużo niezidentyfikowanych ludzi. Muszę niestety czekać na odpowiedź z IPN-u, bo nie mam chyba wcześniej podstaw do wystąpienia o uznanie babki za zmarłą, a i o świadków po 68 latach będzie wyjątkowo trudno.....
pozdrawiam
ewab.
pozdrawiam
ewab.