Jakie to imię/nazwisko? j. niemiecki

Tłumaczenia dokumentów pisanych po niemiecku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki oraz Pomoce w tłumaczeniu..

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
stampsofukraine

Sympatyk

Jakie to imię/nazwisko? j. niemiecki

Post autor: stampsofukraine »

Witam. Pod czas poszukiwań spotkałem się z czymś takim:

Obrazek

Ja oraz inne osoby odczytały to jak MICHAŁ MATEUSZ TERZTOR. Jeżeli i wy tak sądzicie to wytłumaczcie mi co to za imię - Terztor? Żadnego śladu w wyszukiwarce.

Obrazek

Syn Konrada... czyli po polsku Borowskiego? Nie mogę zrozumieć tego "nie polskiego" nazwiska :)

Będę wdzięczny za każdą pomoc!

Pozdrawiam, Olek.
Ostatnio zmieniony wt 24 lip 2012, 13:27 przez stampsofukraine, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Terztor - co to za imię?

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Czy można prosić o załączenie całego aktu ?

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
stampsofukraine

Sympatyk

Terztor - co to za imię?

Witam. Tak, oczywiście.

(Strona № 1)
http://www.szukajwarchiwach.pl/54/763/0 ... dz0jjsWv1w

(Strona №2)
http://www.szukajwarchiwach.pl/54/763/0 ... 5u02AZGd3Q

Dziękuję i pozdrawiam.
Olek.
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: PiotrGerasch »

To raczej nazwisko Ferster
pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Oczywiście, że Ferster, co dobitnie widać na stronie drugiej.

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
stampsofukraine

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedzi. Ale mogę prosić wytłumaczyć mi jak on mógł mieć nazwisko Ferster jeżeli ojciec miał nazwisko Borowski o czym jest napisane w akcie?
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

aha, ksiądz napisał Ferszta, czyli po polsku Borowskiego
leśniczy, czyli borowy to po prostu Förster
ksiądz sobie stworzył polski odpowiednik, z tym że nie potrafił odmienić nazwiska Förster i zamiast Förstera zapisał Ferszta.

tyle :)
swoją drogą, nie ma jak to niespodzianki odnośnie pochodzenia... szuka się Borowskich, a tu klops i Försterowie

pg
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Znów Piotr mnie ubiegł - też uważam, że po Konradzie była próba napisania nazwiska ojca młodego.

Pozdrawiam ;)

Aneta
Awatar użytkownika
mwpch

Sympatyk
Adept

Post autor: mwpch »

Niemieckie Foerster = polskie leśniczy. W tym wypadku borowy.
Można się jedynie zastanawiać, na ile (pierwotnie) było to nazwisko, na ile funkcja, tj. czy chodzi o prostą "translację" słowa będącego nazwiskiem, czy też istotnie nazwisko było odzawodowe. Być może ktoś będący z pochodzenia Niemcem - przynajmniej noszącym niemieckie nazwisko - lokalnie był nazywany polskim tłumaczeniem słowa będącego tym nazwiskiem.
Marek
Awatar użytkownika
stampsofukraine

Sympatyk

PiotrGerasch pisze:aha, ksiądz napisał Ferszta, czyli po polsku Borowskiego
leśniczy, czyli borowy to po prostu Förster
ksiądz sobie stworzył polski odpowiednik, z tym że nie potrafił odmienić nazwiska Förster i zamiast Förstera zapisał Ferszta.

tyle :)
swoją drogą, nie ma jak to niespodzianki odnośnie pochodzenia... szuka się Borowskich, a tu klops i Försterowie

pg
No, Borowscy to jedna z głównych gałęzi drzewa genealogicznego, a tutaj się okazuje, że ich nazwisko to wymysł księdza :) Czy naprawdę coś takiego mogło się zdarzyć? Dalej w akcie wspomina się jako świadek także brat Michała - Marcin i już od razu jako Borowski :)
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Moim zdaniem nie można wykluczyć, że nazwisko to zostało spolszczone na Borowski. Można też przyjąć , że część przodków nosiła nazwisko Ferster czyli (alias) Borowski. Z pewnością nazwisko to funkcjonowało, np.:
http://www.sejm-wielki.pl/n/Ferster
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

Spotkalam sie z taka "zamiana" w trakcie swoich poszukiwan; dotyczy glownie osob pochodzenia niemieckiego.
I tak:
nazwisko Schachtschneider bylo zmienione na polsko-brzmiace Cholowinski (sic) i tak zapisane w ksiegach
Hartwig zmienione na Twardowski, Smith na Kowalski, Sperlin na Wroblewski/Wrobel, Teichmann na Stawinski itd..
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

mogło, a nawet zdarzyło, o czym się naocznie przekonałeś. Zresztą zastanawia mnie Michał Mateusz. Może ksiądz nie mógł się zdecydować, jak "zidentyfikować" Mathiasa. Żeby było zabawnie, czasami w wywodach, czy inszych drzewach sam wpisuję Maciej/Mateusz (wyłuszczał kiedyś kwestię Bartek Małecki, pozdrawiam). Niewykluczone, że masz więc do czynienia z Mathiasem Försterem i jego ojcem Konradem Försterem. Nie jest również wykluczone, co napisał Marek, że mamy sytuację, że Konrad był leśniczym (Försterem) i odzawodowo został tak nazwany, a po spolszczeniu jego synowie zostali Borowskimi, po ojcu borowym. W aktach widać inne niemieckie nazwiska, więc parafia jakaś osadnicza...
pozdrawiam
Piotr

na marginesie... zawsze powtarzam tę ciekawostkę... gdy pierwszy raz byłem w AAd w Poznaniu spotkałem się u wejścia z pewnym jegomościem (okazało się, że dyrektorem jednego z wielkopolskich muzeów), który mnie młokosa genealogicznego (przed z górą 10 laty) pocieszył: "nie zwracaj uwagi na nazwiska". Więc nie zwracam. Dzięki tej celnej uwadze p. dyrektora doszedłem do odkrycia, że mój krewny Johann Christian Gerasch był w jednej parafii Chrystianem Nowickim...
Awatar użytkownika
stampsofukraine

Sympatyk

Aneta, Piotr, Marek, Kasiek - dziękuję bardzo za odpowiedzi.

Żeby rozstrzygnąć tą kwestie muszę dotrzeć do aktu urodzenia Michała Borowskiego/Mathiasa Förstera, urodził się on ok. 1793 r. (nazwę miejscowości jeszcze nie odczytałem).

Sugestia, że ojciec Michała/Mathiasa mógł być leśniczym jest do podważenia - w akcie odczytujemy następne: "Syn Konrada Ferszta czyli po polsku Borowskiego zamieszkałego dotąd w .... (nie mogę odczytać) .. jako Garbarz i Teresy z Ficherów".

Pozdrawiam, Olek.
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

może w Gnieźnie?

pg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - niemiecki”