Nazwiska - J
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Jopek_Maria
Nazwiska - J
Witam serdecznie,
jeśli ktoś mógłby mi pomóc wyjaśnić jakie jest pochodzenie nazwiska Jopek, to bardzo proszę o informacje.
Pozdrawiam
Maria Jopek
jeśli ktoś mógłby mi pomóc wyjaśnić jakie jest pochodzenie nazwiska Jopek, to bardzo proszę o informacje.
Pozdrawiam
Maria Jopek
- Adam_Kalemba

Re: Pochodzenie nazwiska Jopek
Witaj Maria!Jopek_Maria pisze:Witam serdecznie,
jeśli ktoś mógłby mi pomóc wyjaśnić jakie jest pochodzenie nazwiska Jopek, to bardzo proszę o informacje. Pozdrawiam. Maria Jopek
Wg. prof. K. Rymuta.
Od im Hiob, w staropolszczyżnie realizowane jako Job, Imię pochodzenia hebr., od ijjob "doświadczony przez Boga" : Jopek 1599.
Pozdrawiam
Adam
Kalemba
Adam
Kalemba
- Adam_Kalemba

Re: Etymologia nazwisk: Jasiecki Stachowiak Sobolewski
Witaj Adrian!Adrian pisze:Interesuje mnie etymologia/pochodzenie nazwiska: Jasiecki
Etymologia wg. prof. K. Rymuta.
Jasiecki od n. m. Jasice (tarnob., gm. Wojciechowice) : Jasiecki bez daty.
Pozdrawiam
Adam
Kalemba
Adam
Kalemba
-
jaworowskijakub

- Ewa_Szczodruch

Etymologia nazwiska
Proszę o informacje dotyczące nazwiska Jureczko.Wiem że pochodzi najprawdopodobniej od imienia, ale chciałbym wiedzieć coś wiecej. 
- Ewa_Szczodruch

Witaj
Dobrze wiesz
Jureczko 1567 ( data pierwszego zapisu nazwiska w źródłach ) - od imienia Jerzy. Greckie imię Georgios, to od georgos "rolnik" przejmowane było przez języki słowiańskie w formach: Jerzy, Jura, Jurg ( za pośrednictwem niemieckim ), Jurij ( na Kresach Wschodnich ).
Pozdrawiam przedświątecznie, Ewa Szczodruch
Dobrze wiesz
Jureczko 1567 ( data pierwszego zapisu nazwiska w źródłach ) - od imienia Jerzy. Greckie imię Georgios, to od georgos "rolnik" przejmowane było przez języki słowiańskie w formach: Jerzy, Jura, Jurg ( za pośrednictwem niemieckim ), Jurij ( na Kresach Wschodnich ).
Pozdrawiam przedświątecznie, Ewa Szczodruch
Ciekawy jestem jeszcze czy przyrostek -ko swiadczy w tym przypadku o pochodzeniu kresowym?, oraz gdzie szukać tego źródła z 1567roku ?
Damian Jureczko
Ostatnio zmieniony śr 04 kwie 2007, 15:55 przez Jureczko, łącznie zmieniany 1 raz.
-
jaworowskijakub

- Grochowicki_Andrzej

-
Lucjan
- Kontakt:
Jackiewicz
Witam!!
poszukuje pochodzenia nazwiska JACKIEWICZ
dziękuję za wszelkie informacje
pozdrawiam,
Lucjan.
poszukuje pochodzenia nazwiska JACKIEWICZ
dziękuję za wszelkie informacje
pozdrawiam,
Lucjan.
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
Jas - etymologia nazwiska
Witam. Nazywam się Joanna Jas. Od jakiegoś czasu interesuję się genealogią swojej rodziny. Niestety drzewo udało mi się wyprowadzić tylko do moich pradziadków. W niedalekiej przyszłości mam zamiar wybrać się w okolice Kielc (gm. Strawczyn), skąd przyjechali moi dziadkowie na Pomorze. Tam mam nadzieję znaleźć informacje w księgach parafialnych. Póki co, bardzo interesuje mnie etymologia mojego nazwiska - Jas (nie Jaś ;d). Nie potrafię przydzielić go do żadnej z kategorii. Proszę o pomoc
- Ewa_Szczodruch