Chrzest - Wiktor czy Wiktoria ?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

piniek

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: piniek »

Pierwsza fotka jak w temacie :)
Tlumaczenie dla obu zdjec poprosze abym sie nauczyl czytac kolejne.
Dziekuje z gory.

Obrazek

Obrazek

Piotr
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 15 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Jak we wrześniu, to Wiktor. Wisia byłaby grudniowa. To tak na chłopski rozum, bo literalnie imię też jest męskie: w bierniku Victorem a nie Victoriam.

Tenże jak wyżej tegoż roku jak wyżej dnia zaś 5go września ochrzciłem dziecię imieniem Wiktor Jakuba i Małgorzaty Ruminskich prawnych małżonków. Trzymający nad Świętym Źródłem byli: Walenty Kielcynski i Barbara Jasieniecka panna.

Roku Pańskiego 1768
Zolądowo

Roku jak wyżej dnia 24 stycznia to jest w niedzielę trzecią po Objawieniu Pańskim ja Mikołaj Brodowski Zakonu Braci Mniejszych Świętego Ojca Franciszka obecnie kapelan Jaśnie Wielmożnego Pana Starosty ...kujawskiego? z polecenia osobistego proboszcza poprzedziwszy trzema zapowiedziami i żadnej nie napotkawszy przeszkody pobłogosławiłem małżeństwo pomiędzy uczciwym Jakubem Ruminskim i Małgorzatą Pawlikoską w obecności Jaśnie Wielmożnego Pana Starosty wraz z Wielmożną i całą familią swoją jak i wielu wiary godnych mężów i niewiast.

PS. Właściwym działem do takich zapytań jest podforum:
Tłumaczenia-łacina http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewforum-f-43.phtml
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”