Zapraszam do przeczytania mojego artykułu - Łukomscy

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Post autor: pawko223 »

Zapraszam do przeczytania mojego artykułu - Łukomscy:

http://www.szpejankowski.eu/index.php/p ... troje.html

Paweł
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Przeczytałam, super artykuł. Zofia tutaj na forum ma x-babcię Łukomską, która wyszła za mąż za brata mojej praprababci Anieli - Bolesława Ludwika Umińskiego i państwo młodzi byli spokrewnieni ze sobą (jest dokument, Zofia wczoraj go zamieściła:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 6dc0f4cfc6

).
Tylko nie wiadomo w jaki sposób spokrewnieni, czy Łukomscy byli wspólni, czy Umińscy, czy ktoś inny jeszcze. Czerwiec marny u mnie w dorobku genealogicznym, trochę Pawle mnie "obudziłeś".
Te wątki "ruskie" też mnie bardzo teraz interesują, ale trzeba głębiej wchodzić w historię, jak to było, że nazwy miejsc się powtarzają, w którą stronę przechodziły, itd. Akurat okolice Sierpca to bym obstawiała, że "polskie" były pierwsze, ale już na Podlasiu to raczej odwrotnie, sama nie wiem, za mała wiedza moja i wyobraźnia w tej dziedzinie. Jeżeli Krzyżacy byli wspólnym przeciwnikiem, dla Polski i Litwy, to i polsko-litewskie mariaże i przemieszczanie się w przestrzeni następowało, tak u góry, jak na dole (nie tylko u królów i książąt) i to dość wcześnie zapewne. Ten wątek Twojego artykułu jest chyba najciekawszy, może go ktoś rozwinie.
A teraz idę już sprzątać....

Łucja
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Post autor: pawko223 »

Witaj Łucjo

Dziękuję za miłe słowa i informacje. Myślę, że miejscowość Kurzajama sama w sobie skrywa wiele tajemnic genealogicznych - w XIX wieku zamieszkiwana przez wiele rodów szlacheckich, a Umińscy w gm. Grabów byli bliscy Łukomskim, o czym świadczy poniższa metryka:

"7 Grabów i Kuzaiama. Roku tysiąc osiemset dziewiętnastego dnia dziewiętnastego miesiąca lutego. Przed nami Księdzem Ignacym Lewińskim Komendarzem Grabowskim pełniącym obowiązki Urzędnika Stanu Cywilnego Gminy Grabowskiej, Stawił się urodzony Józef Łukomski młodzian lat 19 podług złożonej metryki wyjętej z Ksiąg Kościoła Parafialnego Grabowa i Panna Barbara Drynkowska lat 16? mająca podług złożonej metryki wyjętej z Ksiąg Kościoła Parafialnego Grabowa zamieszkała w Grabowie. Strony stawające
rządają, aby do ułożonego między niemi obchodu małżeńskiego przystąpić, którego zapowiedzi uczynione zostały przed Głównego domu naszego drzwiami w niedzielę w południe uczynione zostały, pierwsza dnia siódmego, druga dnia dziewiątego miesiąca lutego roku bieżącego uczynione zostały, gdy o żadnem tamowania rzeczonego małżeństwa uwiadomionemi nie zostaliśmy przychylając się przeto do rządania Stron, po okazaniu metryków i dowodów świadkom po przeczytaniu Kodeksu Napoleona działu szóstego
małżeństwa, zapytaliśmy się przyszłego małżonka i przyszłej małżonki czyli chcą się ze sobą pobrać, i gdy każdy z nich oddzielnie odpowiedziało, iż taka jest ich wola ogłaszamy w Imieniu Prawa, iż Józef Łukomski i Barbara Drynkowska połączeni są węzłem małżeństwa, tego wszystkiego spisaliśmy akt w przytomności urodzonych Antoniego Umińskiego lat 36 Burmistrza z Grabowa i Nikodema Bogdańskiego lat 33 lokatora w mieście Grabowie i Chryzostoma Łukomskiego lat 60 dziedzica części Kurzyiamy i
Michała Lewińskiego lat 24 na Probostwie w Grabowie bawiącego się(?) poczem akt niniejszy po przeczytaniu onego stawającym podpisany został. A. Umiński, Łukomski, Michał Lewiński, I. Lewiński Urzędnik Stanu Cywilnego"

W moim przypadku mam problem z odnalezieniem metryk mojego pradziada z gm. Grabów z Kurzejamy, tj.: Michała Łukomskiego i Antoniny Ziemeckiej - ślub przed 1901 rokiem. Przeszukałem wiele i brak jego metryk - Niemcy w 1945 spalili wiele ksiąg w powiecie łęczyckim. Jedynie zachowały się wspomienia mojej prababci Genowefy Łukomskiej, małżonki mojego pradziadka Józefa Wasiak - jak to kiedyś była Panią...

Dziękuję i pozdrawiam Paweł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”