Poszukiwanie miejsca pochówku i daty zgonu Polaka w Anglii
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Chciałbym prosić o podzielenie sie ewentualnymi doświadczeniami z poszukiwania miejsca pochówku i daty zgonu Polaka w Anglii. W moim przypadku chodzi o lata 80-te lub 90-te XX wieku. Ostatni adres pochodzi z 1981 roku.
Będę wdzięczny za wszystkie uwagi
Jerzy
Będę wdzięczny za wszystkie uwagi
Jerzy
witam,
dysponuje Książką "Polacy pochowani na cmentarzach Północnej Walii", Jeśli Pan sobie życzy mogę sprawdzić tą osobę którą Pan szuka.
Jeśli jest to były żołnierz, który osiadł w Anglii po Wojnie może Pan sprawdzić w Instytucie Sikorskiego lub w Ministerstwie Obrony Wielkiej Bryanii, tam są Archiwa II Korpusu a także kombatantów którzy osiedli w Anglii na stałe.
Inna rada to może Pan sprawdzić czy w miejscowości w której mieszkał ten człowiek nie było klubu polksiego lub polskiego kościoła
Pozdrawiam Artur J:)
dysponuje Książką "Polacy pochowani na cmentarzach Północnej Walii", Jeśli Pan sobie życzy mogę sprawdzić tą osobę którą Pan szuka.
Jeśli jest to były żołnierz, który osiadł w Anglii po Wojnie może Pan sprawdzić w Instytucie Sikorskiego lub w Ministerstwie Obrony Wielkiej Bryanii, tam są Archiwa II Korpusu a także kombatantów którzy osiedli w Anglii na stałe.
Inna rada to może Pan sprawdzić czy w miejscowości w której mieszkał ten człowiek nie było klubu polksiego lub polskiego kościoła
Dziękuje bardzo za propozycje pomocy. Osoba której szukam mieszkała w okolicach Londynu (Hitchin, Hertfordshire około 1 godzina drogi), wiec w w/w książce raczej go nie będzie. Ministerstwo Obrony przesłało mi materiały do 1947 roku kiedy to podjął życie cywilne. Ciekawym tropem może być Instytut Sikorskiego , ale podejrzewam że on też będzie posiadał materiały z czasów wojny. Myślałem raczej o doświadczeniach poszukiwań przez np. Międzynarodowy Czerwony Krzyż lub inne organizacje. Dziękuje bardzo za pomysł z polskim kościołem. Pozdrawiam
Jerzy
Jerzy
mogę więc jeszcze polecić jeszcze stronę: 192.com , na niej można sprawdzić osobę ja tym tropem znalazłem żonę mojego dziadka stryjecznego. na stronie głównej należy wpisać nazwisko a w miejscu lokalizacji United Kingdom powinno coś wskazać.
Co do międzynarodowego czerwonego krzyża to też tam szukałem pewnych informacji, jednak mnie odesłali do polskiego oddziału... Ale zawsze może Pan spróbować.
Co do międzynarodowego czerwonego krzyża to też tam szukałem pewnych informacji, jednak mnie odesłali do polskiego oddziału... Ale zawsze może Pan spróbować.
Ja szukałem brata mojego dziadka który zginął na wojnie i w sumie odpissali mi tylko, że osoba która to robiła albo była zmęczona albo niekompetentna bo informacje zostały przepisane z książki: Wykaz Poległych Żołnierzy polskich Sił Zbrojnych na Zachodzi 1939 - 1946 i poprostu ten człowiek je zmienił... Miejscowość i datę... można jeszcze napisać do CK w Anglii może oni pomogą?? ale nic to i tak mi się udało to znaleźć. Panie Jurku czy ta strona którą wcześniej podałem przydała się??
Znalazłem taki link : http://www.penhallow.net/bdm01.html , tam będzi mógł Pan sprawdzić dane dotyczące tej miejscowości o której Pan wcześniej wspominał lata 1999 - 2001 może się przyda
Znalazłem taki link : http://www.penhallow.net/bdm01.html , tam będzi mógł Pan sprawdzić dane dotyczące tej miejscowości o której Pan wcześniej wspominał lata 1999 - 2001 może się przyda