Pochodzenie nazwisk (cz.1)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Nazwiska
Prosze panstwo o pomoc.
Interesuje mnie pochodzenie nazwisk Rozkładaj, Radkiewicz, Cmielowski, Peleszkiewicz.
Interesuje mnie pochodzenie nazwisk Rozkładaj, Radkiewicz, Cmielowski, Peleszkiewicz.
- Ewa_Szczodruch

Witaj Igorze
Cmielowski ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od trzmiel, od staropolskiego ćmiel, czmiel ‘trzmiel’.
Peleszkiewicz- brak; prawdopodobna geneza - od imienia Pelagia lub od niemieckiej nazwy osobowej Pell.
Radkiewicz ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od imion złożonych typu Radosław, Radomir, też od rady ‘zadowolony’, rada, radzić.
Rozkładaj ( bez daty źródłowej ) – od rozkladać ‘rozpostrzec; podzielić coś na części’.
Nazwisko jest tak charakterystyczne, że może pochodzić od przydomku przodka. Wiele nazwisk ma swe źródło właśnie w przydomkach.
Jak odkryć, kim był przodek: szukać, czytać, przeglądać księgi parafialne, docierać do akt, zajrzeć do herbarzy. Jednym słowem: dobrze wykonać pracę genealoga. Wiem, że to nie jest proste i każdy z nas boryka się z wieloma utrudnieniami, ale ...szczęścia Ci życzę w poszukiwaniach
Ja już tu niewiele ci mogę pomóc, ale może inni?
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Cmielowski ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od trzmiel, od staropolskiego ćmiel, czmiel ‘trzmiel’.
Peleszkiewicz- brak; prawdopodobna geneza - od imienia Pelagia lub od niemieckiej nazwy osobowej Pell.
Radkiewicz ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od imion złożonych typu Radosław, Radomir, też od rady ‘zadowolony’, rada, radzić.
Rozkładaj ( bez daty źródłowej ) – od rozkladać ‘rozpostrzec; podzielić coś na części’.
Nazwisko jest tak charakterystyczne, że może pochodzić od przydomku przodka. Wiele nazwisk ma swe źródło właśnie w przydomkach.
Jak odkryć, kim był przodek: szukać, czytać, przeglądać księgi parafialne, docierać do akt, zajrzeć do herbarzy. Jednym słowem: dobrze wykonać pracę genealoga. Wiem, że to nie jest proste i każdy z nas boryka się z wieloma utrudnieniami, ale ...szczęścia Ci życzę w poszukiwaniach
Ja już tu niewiele ci mogę pomóc, ale może inni?
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Ewa_Szczodruch

Witaj
Fellenberg – nie znalazłam; możliwa geneza niemiecka.
Rabe 1381 – w grupie nazwisk pochodzących dawnego rab ‘niewolnik’, rabi ‘honorowy tytuł nauczyciela żydowskiego’, od niemieckiego Rabe ‘kruk’, też od gwarowego raby ‘ospowaty’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Fellenberg – nie znalazłam; możliwa geneza niemiecka.
Rabe 1381 – w grupie nazwisk pochodzących dawnego rab ‘niewolnik’, rabi ‘honorowy tytuł nauczyciela żydowskiego’, od niemieckiego Rabe ‘kruk’, też od gwarowego raby ‘ospowaty’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
- jacek_cieczkiewicz

Nazwiska : Wójcik,Furman,Nitek,Tarczyński,Brudka POCHODZENIE
Nazwiska : Wójcik,Furman,Nitek,Tarczyński,Brudka prosil bym te nazwiska z kad pochodza ok dziekuje
- Ewa_Szczodruch

Witaj
Brudka ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od brud, brudzić.
Furman 1391- od furman, ze staropolskiego forman ‘woźnica’.
ciąg dalszy nastąpi...
Brudka ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od brud, brudzić.
Furman 1391- od furman, ze staropolskiego forman ‘woźnica’.
ciąg dalszy nastąpi...
- Ewa_Szczodruch

ciąg dalszy dla
Nitek ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od nić.
Tarczyński 1478 – od nazwy miejscowej Tarczyn ( warszawskie, gmina Tarczyn).
Wójcik 1560 - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Wojciech, także od wójt.
Nitek ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od nić.
Tarczyński 1478 – od nazwy miejscowej Tarczyn ( warszawskie, gmina Tarczyn).
Wójcik 1560 - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Wojciech, także od wójt.
-
Tereska-Kazik
pochodzenie nazwiska
interesuje mnie pochodzenie nazwiska Bajsarowicz
- Ewa_Szczodruch

-
Tereska-Kazik
- Ewa_Szczodruch

Witaj
Sawoch ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od imienia biblijnego Sawa, to od aramejskiego saba 'starzec; dziadek', notowanego w Polsce od XIV wieku.
Sawoch ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od imienia biblijnego Sawa, to od aramejskiego saba 'starzec; dziadek', notowanego w Polsce od XIV wieku.