Warszawa - Cyrkuły, parafie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Nawiedzenia NMP stąd, że ślub Estery 1891 odbył się właśnie tam. Z zasady ślub się bierze w parafii panny młodej. Zresztą w akcie małżeństwa jest wspomniane, że zamieszkuje tę parafię. W akcie chrztu jest info o Senatorskiej? Nie mogę się doczytać przez tę kursywę księdza.
Innych Binsztoków w parafii Antoniego w tym czasie nie znalazłem.
Czyli jakie cyrkuły wchodzą w grę?
JewishGen już odpaliłem i znalazłem trochę wyników z Warszawy, ale konkretnie Estery i jej rodziców Zajnwla i Hany nie udało się namierzyć..
W twj taryfie
http://mbc.cyfrowemazowsze.pl/dlibra/do ... m=pubstats
na Senatorskiej nie ma Binsztoków, ale mogli mieszkać nie będą właścicielami..
jakieś jeszcze sugestie?
Senatorska ulica wg tej Taryffy to cyrkuł 7? Baza pradziad podaje, że dokładanie z 1870 urodzeń nie ma, ale okoliczne daty są, więc może coś się znajdzie. Chyba że Senatorska to zły trop.
Igor
Innych Binsztoków w parafii Antoniego w tym czasie nie znalazłem.
Czyli jakie cyrkuły wchodzą w grę?
JewishGen już odpaliłem i znalazłem trochę wyników z Warszawy, ale konkretnie Estery i jej rodziców Zajnwla i Hany nie udało się namierzyć..
W twj taryfie
http://mbc.cyfrowemazowsze.pl/dlibra/do ... m=pubstats
na Senatorskiej nie ma Binsztoków, ale mogli mieszkać nie będą właścicielami..
jakieś jeszcze sugestie?
Senatorska ulica wg tej Taryffy to cyrkuł 7? Baza pradziad podaje, że dokładanie z 1870 urodzeń nie ma, ale okoliczne daty są, więc może coś się znajdzie. Chyba że Senatorska to zły trop.
Igor
Ostatnio zmieniony sob 02 cze 2012, 14:38 przez igoriosso, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sroczyński_Włodzimierz

parafia panny młodej to parafia na terenie której mieszka
nie na terenie której się rodzi, jest chrzczona
czyli za Panny Marii nie ma innych przesłanek niż ślub?
najpierw to może spójrz np w Pradziada i zobacz co z 1870 i kilku następnych z mojżeszowego jest
popatrz ile nie ma
raczej nie martw się ilością/nadmiarem do przejrzenia a obawiaj się niekompletności
jak pisałem -zacząłbym jw. II, III
nie wiem jakie jeszcze sugestie -trzeba sprawdzić i już -jeśli masz znaleźć, musisz szukać
może coś mi się z Senatorską pomyliło, szybko przeglądałem, ale chyba nie
nie na terenie której się rodzi, jest chrzczona
czyli za Panny Marii nie ma innych przesłanek niż ślub?
najpierw to może spójrz np w Pradziada i zobacz co z 1870 i kilku następnych z mojżeszowego jest
popatrz ile nie ma
raczej nie martw się ilością/nadmiarem do przejrzenia a obawiaj się niekompletności
jak pisałem -zacząłbym jw. II, III
nie wiem jakie jeszcze sugestie -trzeba sprawdzić i już -jeśli masz znaleźć, musisz szukać
może coś mi się z Senatorską pomyliło, szybko przeglądałem, ale chyba nie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Michał_Zieliński

- Kaczmarek_Aneta

Witam
zgodnie z podziałem miasta Warszawy na parafie z roku 1852 (patrz str. 37), nr hip. 1556 przynależał do parafii św. Krzyża.
http://www.varsaviana.pl/czytelnia.php?numer=00033
Pozdrawiam
Aneta
zgodnie z podziałem miasta Warszawy na parafie z roku 1852 (patrz str. 37), nr hip. 1556 przynależał do parafii św. Krzyża.
http://www.varsaviana.pl/czytelnia.php?numer=00033
Pozdrawiam
Aneta
- Michał_Zieliński

- A.Michałowski

Rozwody Warszawskie XIX w.
Witam,
Czy można się spodziewać się w tym roku,że w genbazie.pl zostaną udostępnione skany protokółów rozwodów z cyrkułów Warszawskich z l.1808-1825 ?
Pozdrawiam,
Aleksander.
Czy można się spodziewać się w tym roku,że w genbazie.pl zostaną udostępnione skany protokółów rozwodów z cyrkułów Warszawskich z l.1808-1825 ?
Pozdrawiam,
Aleksander.
-
Sroczyński_Włodzimierz

Może spróbuj przeformułować pytanie, na takie, na które można odpowiedzieć. Łatwiej byłoby , gdybym nie musiał zgadywać:
- koniecznie w genbazie? a jeśli nie w genbazie to nie jesteś zainteresowany?
- których rozwodów (rok, cyrkuł), wszystkich?
- o jaki zespół w ogóle pytasz? (ASC, sąd?) jeśli protokoły to raczej nie ASC, więc i nie cyrkuły
- czy wiesz o jakiś czynnikach, które mają wpływ (z grubej rury: a dasz aparat lub skaner, przyjedziesz?:)
tak bardziej serio: kto ma Ci odpowiedzieć? Jeśli ja - to chciałbym wiedzieć o co chodzi.
Najprościej byłoby odpowiedzieć "nie można się spodziewać", ale obawiam się interpretacji (nieprawidłowej) "proces upubliczniania materiałów z cyrkułów warszawskich został wstrzymany".
- koniecznie w genbazie? a jeśli nie w genbazie to nie jesteś zainteresowany?
- których rozwodów (rok, cyrkuł), wszystkich?
- o jaki zespół w ogóle pytasz? (ASC, sąd?) jeśli protokoły to raczej nie ASC, więc i nie cyrkuły
- czy wiesz o jakiś czynnikach, które mają wpływ (z grubej rury: a dasz aparat lub skaner, przyjedziesz?:)
tak bardziej serio: kto ma Ci odpowiedzieć? Jeśli ja - to chciałbym wiedzieć o co chodzi.
Najprościej byłoby odpowiedzieć "nie można się spodziewać", ale obawiam się interpretacji (nieprawidłowej) "proces upubliczniania materiałów z cyrkułów warszawskich został wstrzymany".
-
Sroczyński_Włodzimierz

Garść informacji, domysłów i przewidywań dotyczących digitalizacji i publikacji ASC z warszawskich cyrkułów.
Cyrkuł III:
- powoli kończymy (w ramach porozumienia APW-WZI) fotografowanie (jeśli nic nie stanie na przeszkodzie, to do końca kwietnia to co będzie do sfotografowania - będzie sfotografowane),
- jest szansa, na uzupełnienie skanami braków w części jednostek o zeskanowanych mikrofilmach,
- niektóre z mikrofilmów (a więc i skanów) nie spełniają swoich funkcji ani zabezpieczających, ani "dostępowych"; będą (tzn jest szansa na to) skanowane księgi; będzie podmiana materiałów.
W związku z ww istnieje możliwość, tj potencjalne ryzyko, że przez pewien czas nie będzie ani kopii mikrofilmów niektórych jednostek, ani ksiąg (pójdą do skanowania), ani zdjęć (nie będą fotografowane skoro mają być skanowane). Warto więc chyba w najbliższym czasie śledzić rozwój wypadków, a może i pobrać teraz dostępne - jeśli ktoś potrzebuje (np do indeksacji), uzupełniać na bieżąco.
Po III cyrkule będą fotografowane wybrane jednostki z I Cyrkułu. Dalsze prace (tj wykonywanie zdjęć) zależne od wsparcia zainteresowanych -tj zapewnienia sprzętu (body Canon) lub jego częściowego sfinansowania.
pozdrawiam
Cyrkuł III:
- powoli kończymy (w ramach porozumienia APW-WZI) fotografowanie (jeśli nic nie stanie na przeszkodzie, to do końca kwietnia to co będzie do sfotografowania - będzie sfotografowane),
- jest szansa, na uzupełnienie skanami braków w części jednostek o zeskanowanych mikrofilmach,
- niektóre z mikrofilmów (a więc i skanów) nie spełniają swoich funkcji ani zabezpieczających, ani "dostępowych"; będą (tzn jest szansa na to) skanowane księgi; będzie podmiana materiałów.
W związku z ww istnieje możliwość, tj potencjalne ryzyko, że przez pewien czas nie będzie ani kopii mikrofilmów niektórych jednostek, ani ksiąg (pójdą do skanowania), ani zdjęć (nie będą fotografowane skoro mają być skanowane). Warto więc chyba w najbliższym czasie śledzić rozwój wypadków, a może i pobrać teraz dostępne - jeśli ktoś potrzebuje (np do indeksacji), uzupełniać na bieżąco.
Po III cyrkule będą fotografowane wybrane jednostki z I Cyrkułu. Dalsze prace (tj wykonywanie zdjęć) zależne od wsparcia zainteresowanych -tj zapewnienia sprzętu (body Canon) lub jego częściowego sfinansowania.
pozdrawiam
- Czerkawska_Ewa

Parafia Przenajświętszej Maryi Dziewicy w Warszawie w 1876 roku to jaka to parafia ?
Pozdrawiam,
Ewa
Pozdrawiam,
Ewa
-
Dabkowski_Grzegorz

To pytanie brzmi dość zabawnie, bo odpowiedź jest jakby w nim zawarta 
Poważnie mówiąc, zapewne chodzi o nowomiejską parafię Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny, która była na swoim miejscu i w średniowieczu, i w 1876 roku i obecnie. W aktach stanu cywilnego z tej i innych warszawskich parafii, często występuje ona skrótowo po prostu jako parafia Panny Maryi. To inne kościoły o wezwaniach maryjnych jako późniejsze musiały być dodatkowo wyróżniane. Po rosyjsku natomiast pisano najczęściej o parafii Девы Марии czy też Пресвятой Девы Марии, co dość wiernie tłumaczy się na owo Przenajświętszej Maryi Dziewicy.
― Grzegorz
Poważnie mówiąc, zapewne chodzi o nowomiejską parafię Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny, która była na swoim miejscu i w średniowieczu, i w 1876 roku i obecnie. W aktach stanu cywilnego z tej i innych warszawskich parafii, często występuje ona skrótowo po prostu jako parafia Panny Maryi. To inne kościoły o wezwaniach maryjnych jako późniejsze musiały być dodatkowo wyróżniane. Po rosyjsku natomiast pisano najczęściej o parafii Девы Марии czy też Пресвятой Девы Марии, co dość wiernie tłumaczy się na owo Przenajświętszej Maryi Dziewicy.
― Grzegorz
- Czerkawska_Ewa

A skąd ja mogę wiedzieć, że nawiedzenia oznacza przenajświętszej ? Nie mogę, bo to nie są synonimy.
Jest jeszcze parafia Narodzenia NMP oraz prawosławna pod wezwaniem Maryi Dziewicy, która, jak przeczytałam, mieściła się na Długiej w obecnej katedrze polowej. W żadnej z nich nie znalazłam aktu, którego szukałam. Pomyślałam, że może była jeszcze jakaś.
Pozdrowienia,
Ewa
Jest jeszcze parafia Narodzenia NMP oraz prawosławna pod wezwaniem Maryi Dziewicy, która, jak przeczytałam, mieściła się na Długiej w obecnej katedrze polowej. W żadnej z nich nie znalazłam aktu, którego szukałam. Pomyślałam, że może była jeszcze jakaś.
Pozdrowienia,
Ewa
-
Dabkowski_Grzegorz

Ewo, nie bierz proszę tego wstępnego zdania do siebie. Po prostu przeczytawszy pytanie po raz pierwszy i wziąwszy je dosłownie, nie wiedziałem, w czym w ogóle rzecz. Z kontekstu dało się to chyba dobrze wywnioskować.
― Grzegorz
― Grzegorz
- Czerkawska_Ewa

Skoro Przenajświętszej Maryi Dziewicy, to była parafia Nawiedzenia, to jak nazywali parafię Narodzenia NMP ?
Pozdrawiam,
Ewa
Pozdrawiam,
Ewa
-
Sroczyński_Włodzimierz

Narodzenia NMP :)
lub na Lesznie
ale lepiej z linkami do skanów to "Przenajświętszej Maryi Dziewicy" identyfikować nie tylko z opisem (a szczególnie tłumaczeniem)
lub na Lesznie
ale lepiej z linkami do skanów to "Przenajświętszej Maryi Dziewicy" identyfikować nie tylko z opisem (a szczególnie tłumaczeniem)
-
Dabkowski_Grzegorz

Włodek już odpisał, więc dodam tylko, że na tej samej zasadzie, jak po rosyjsku mieliśmy Przenajświętszej Maryi Dziewicy, w rosyjskich aktach z parafii Narodzenia stoi dosłownie Narodzenia Przenajświętszej Bogurodzicy. I faktycznie, widać, że tłumaczenie w tę i nazad (sic!) pomiędzy polskim i rosyjskim wprowadza niejasność. 
― Grzegorz
― Grzegorz