Wyjazd na Białoruś
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Wyjazd na Białoruś
Oczekuje na wizę białoruską i wybieram się w lipcu na Białoruś do Kossowa (dawnego Kosowa Poleskiego ).Będę na cmentarzu w Słonimiu i Grodnie oraz zamierzam objechać okoliczne miejscowości .Jeżeli jest ktoś zainteresowany i w miarę możliwości mogłabym w czymś pomóc to proszę pisać.
Re: Wyjazd na Białoruś
Gdybyś przypadkiem przejeżdżała przez wioskę Bieliczany albo Sylwanowce albo Hoża (wszystkie niedaleko Grodna), to daj znać.IrenaZGB pisze:Oczekuje na wizę białoruską i wybieram się w lipcu na Białoruś do Kossowa (dawnego Kosowa Poleskiego ).Będę na cmentarzu w Słonimiu i Grodnie oraz zamierzam objechać okoliczne miejscowości .Jeżeli jest ktoś zainteresowany i w miarę możliwości mogłabym w czymś pomóc to proszę pisać.
Kasia
Jak Kosów, to pewnie i Mereczowszczyzna (pałac Pusłowskich i dworek Kościuszki). Podobno, a nawet na pewno po 1911 r. mieszkał tam gdzieś (? jako rządca, dzierżawca?) brat mojej prababci z rodziną, w tym prawdopodobnie moją praprababcią, która mogła tam np. umrzeć, nie wiem, nie znalazłam gdzie zmarła, wiem, że żyła jeszcze w 1910 r., a potem nie wiadomo. Aniela Rościszewska ur. 1842, może gdzieś przypadkiem trafisz na nią, ja nie mam pomysłu gdzie jej szukać i czy w ogóle tam.
Łucja
Łucja
Mam zinwentaryzowany cmentarz prawosławny i katolicki z Kossowa i takich grobów z tym nazwiskiem w Kossowie nie ma.
Czy jak będziesz na cmentarzu w Słonimie, możesz sprawdzić nazwisko Rossol. Imienia niestety nie znam. Przed II wojną był też chyba cmentarz w Albertynie (obecnie wchodzi w skład aglomeracji Słonima). jak będziesz miała czas, to bardzo proszę o sprawdzenie tego nazwiska.
- Brozek_Oskar

- Łopiński_Jacek

- Kontakt:
Witam 
Gdyby przypadkiem na cmentarzu w Grodnie pojawiło się nazwisko Burzyński, byłbym wdzięczny za jakieś zdjęcie lub info.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Łopiński
Gdyby przypadkiem na cmentarzu w Grodnie pojawiło się nazwisko Burzyński, byłbym wdzięczny za jakieś zdjęcie lub info.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Łopiński
Moja genealogia
www.jaceklopinski.pl
Zapraszam również na Forum Genealogiczne Łopińskich
www.lopinscy.pun.pl
www.jaceklopinski.pl
Zapraszam również na Forum Genealogiczne Łopińskich
www.lopinscy.pun.pl
- maluszycka

- Dławichowski

- Kontakt:
Dzień dobry Irenko!
Cała moja rodzina jest z Wołkowyska i Baranowicz. Kazda fotka z cmentarza na nazwisko SZYCKO/SZYĆKO to dla mnie skarb. A największy - foto grobu dziadka Mikołaj Szyćko + w 1925 roku.
Halinka Szyćko-Dlawichowska.
Cała moja rodzina jest z Wołkowyska i Baranowicz. Kazda fotka z cmentarza na nazwisko SZYCKO/SZYĆKO to dla mnie skarb. A największy - foto grobu dziadka Mikołaj Szyćko + w 1925 roku.
Halinka Szyćko-Dlawichowska.
O mnie:
http://www.dlawich.pl/
http://www.dlawich.pl/
- Brozek_Oskar

Witam ponownie. Skoro jest szansa że Pani tam zajrzy to opisuję co jest dla mnie ważne:IrenaZGB pisze:Brozek_Oskar pisze:A do Lachowicz Panią przypadkiem nie zawieje?
pozdrawiam, Oskar Brożek
Rodzinę mam w Baranowiczach więc możliwe ,że tam wybiorę się również a to kawałek za Baranowiczami.
1. Albin Domaszewicz (1890-1980) oraz Michalina Domaszewicz zd. Łosowska (1894-1976), są to moi pradziadkowie, w tym samym grobie znajduje się również ich córka Jadwiga Domaszewicz (1938- prawd. 1967). Mam tylko informację że grób znajduje się przy murze.
2. Adam Domaszewicz pochowany prawdopodobnie wraz z małżonką (Marią??) (zm. ok. 1940)
3. Adam Łosowski i Aneta Łosowska (prawdopodobnie jeden grób, Adam zmarł w latach 30-tych a Aneta prawdopodobnie w 40-tych). Pochowani prawdopodobnie razem.
Jednak jakby Pani miała chęć pospacerować po cmentarzu to prosiłbym o sfotografowanie wszystkich napotkanych (a dużo ich nie ma) grobów Domaszewiczów lub Łosowskich zmarłych przed 1950 rokiem. Bardzo bym był Pani za to wdzięczny.
Poza tym gratuluję Pani wystąpienia z taką genialną inicjatywą.
Pozdrawiam i dziękuję, Oskar Brożek.
-
Stankiewicz_Agnieszka

- Kontakt:
Jak wszystko dobrze pójdzie, to i ja odwiedzę w tym roku Białoruś w sierpniu. Jeszcze tylko wizy:)
Więc idą śladem Pani Ireny także oferuję pomc w miarę możliwości ograniczonych czasem.
Pozdrawiam wszystkich
Więc idą śladem Pani Ireny także oferuję pomc w miarę możliwości ograniczonych czasem.
Pozdrawiam wszystkich
Ostatnio zmieniony czw 20 wrz 2012, 13:27 przez Stankiewicz_Agnieszka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Choroszewski_Bartosz

Mam prośbę, gdyby zahaczyła Pani o Zelwę.
Prawdopodobnie właśnie tam pochowani są moi prawosławni Szyszkowie - Teofil Matwiejewicz i jego żona Marianna Matwiejewna (mieszkali w Ławrynowiczach). Mam mało danych, urodzili się pewnie w połowie XIX w. Gdyby trafiła Pani na ich ślad, byłoby to dla mnie duże genealogiczne wydarzenie.
Pozdrawiam
Bartosz Choroszewski
Prawdopodobnie właśnie tam pochowani są moi prawosławni Szyszkowie - Teofil Matwiejewicz i jego żona Marianna Matwiejewna (mieszkali w Ławrynowiczach). Mam mało danych, urodzili się pewnie w połowie XIX w. Gdyby trafiła Pani na ich ślad, byłoby to dla mnie duże genealogiczne wydarzenie.
Pozdrawiam
Bartosz Choroszewski