Kamocki Aleksander w Dłutowie

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
kk110

Sympatyk

Kamocki Aleksander w Dłutowie

Post autor: kk110 »

Otóż mój prapradziadek, Tomasz Kołopoleski chrzcił swoje dzieci w Dłutowie w latach 1866-70. W aktach występuje jako lokaj we dworze, a z dokumentów tych wynika, że urodził się w 1843 (lub 42). Jego żoną była Ludwika Mikulska (ur. 1840 lub 1839). Ich dzieci : Waleria (ur. 13.02.1866), Wincenty (ur. 21.03.1867), Aleksander (ur. 13.02.1869) i Stanisław (ur. 07.04.1870). Prawdopodobnie cała rodzina służyła u Kamockiego.
Bardzo prosze o pomoc i udzielenie informacji dotyczących listy oficjeli dworskich i służby na dworze dłutowskim (AP w Łodzi nie dysponuje). Moim celem jest uzyskanie informacji na temat miejsca urodzin Tomasza Kołopoleskiego, by poznać akt urodzenia, czyli jego rodziców i dalej móc rozbudowywać drzewo genealogiczne. Ciekawy byłby również akt małżeństwa Tomasza z Ludwiką, ale nie znam miejsca ślubu (parafii) i nie mogę rozpocząć poszukiwań. Ślub mógł mieć miejsce w parafii żony, ale nie znam miejsca urodzin Ludwiki. Sprawdzałem w AP różne miejsca, Dłutów, Węgrzynowice (bo myślałem że przyszedł tu z Kamockim), Kiki (parafia Mikołajewice), Dobroń - takie miałem przypuszcenia, i bez skutku). Ani Tomasz ani Ludwika nie pochodzili z Dłutowa. Skąd więc przyszli? Z Kamockim? Czy Kamocki przybył do Dłutowa z Węgrzynowic czy zamieszkiwał jeszcze w innym miejscu? Dokąd potem czyli po 1870 r. się udali? Dysponuję jedynie aktem zgonu Ludwiki Mikulskiej z 1908 roku z Pabianic. Zmarła jako wdowa. Gdzie wcześniej zmarł Tomasz? W akcie zgonu Ludwiki nie ma miejsca urodzin. I w ten sposób moje prywatne śledztwo stanęło w miejscu.
Może ktoś z użytkowników tego poratalu dysponuje jakimiś informacjami mogącymi pomóc w tej sprawie?
Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam
Krzysztof Kołopoleski
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Aleksander Kamocki w Dłutowie

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam

w AP Łódź jest zespół:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=39818
Może warto byłoby sprawdzić to archiwum rodzinne, pomimo wymienionych innych miejscowości ?

Pozdrawiam
AK
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”