Świętajno(Schwentainen) k.Olecka -metryki

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Marika

Sympatyk

Post autor: Marika »

"metryki par. Świętajno - gdzie?"

Gdzie mogą znajdować się metryki z par. Świętajno (Suwalszczyzna)?

Baza Pradziad pokuje jedynie jedną księgę i to w dodatku wyznania ew.-augsburskiego.

W jednej z metryk mam informację, iż osoba ta urodziła się w Dunajkach /Prusy/. Wychodzi na to, że to chyba raczej wieś Dunajek w okolicach Gołdapi/Olecka. W Wikipedii jest info, że Dunajek należał do par. Świętajno, ale metryk w bazie pradziad nie ma :(

Kasia
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

jaki okres? jakie wyznanie?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
rwelka

Nieaktywny

metryki par. Świętajno - gdzie?

Post autor: rwelka »

Pani Mariko

W tej sprawie proszę o kontakt prywatny .
Sam mam pewne problemy i jestem jak to się mówi "na tropie "
Ale sprawa nie jest łatwa .
Pozdraiwam
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Post skasowany.
Ostatnio zmieniony czw 05 lip 2012, 18:04 przez WaldemarChorążewicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Marika

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:jaki okres? jakie wyznanie?
chodzi o okres ok. 1820

wyznanie rz-kat.

Kasia
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Post autor: Feltynowska_Grażyna »

Witam,
Czy bierzesz pod uwagę fakt, że w Prusach Wschodnich katolików było bardzo niewielu?
Na przykład w roku 1939 w Olecku było 84 katolików, a w całym powiecie zaledwie 694 na ogólną liczbę 28.347 mieszkańców (Ryszard Demby "Olecko. Czasy, ludzie, zdarzenia").
1853 - powstała gmina katolicka i opiekowała się wyznawcami rzymskokatolickimi z całego powiatu.
1853 - powstała fundacja kościoła parafialnego przy ul. Zamkowej.
Kościół zbudowano w latach 1859-1861, konsekrowany 1862.
Sądzę, że należy też brać pod uwagę, że te nieliczne osoby wyznania katolickiego zamieszkałe w powiecie oleckim lub ełckim mogły korzystać z posługi w parafiach po drugie stronie granicy, na Suwalszczyźnie.
Na początku osiemnastego wieku przykłady takie można spotkać np. w parafii Janówka.
Może Twój przodek urodził się w rodzinie czasowo przebywającej na terenie Prus Wschodnich, bądź chodzi o wyznanie inne, niż rzymsko-katolickie? Czy mogłabyś pokazać więcej szczegółów, np. nazwisko, treść dokumentu wymieniającego nazwę miejscowości?
Na jakiej podstawie poszukujesz parafii rz.kat. w Świętajnie k/Olecka?
z pozdrowieniami
GAFa
Marika

Sympatyk

Feltynowska_Grażyna pisze:Witam,
Czy bierzesz pod uwagę fakt, że w Prusach Wschodnich katolików było bardzo niewielu?
Na przykład w roku 1939 w Olecku było 84 katolików, a w całym powiecie zaledwie 694 na ogólną liczbę 28.347 mieszkańców (Ryszard Demby "Olecko. Czasy, ludzie, zdarzenia").
1853 - powstała gmina katolicka i opiekowała się wyznawcami rzymskokatolickimi z całego powiatu.
1853 - powstała fundacja kościoła parafialnego przy ul. Zamkowej.
Kościół zbudowano w latach 1859-1861, konsekrowany 1862.
Sądzę, że należy też brać pod uwagę, że te nieliczne osoby wyznania katolickiego zamieszkałe w powiecie oleckim lub ełckim mogły korzystać z posługi w parafiach po drugie stronie granicy, na Suwalszczyźnie.
Na początku osiemnastego wieku przykłady takie można spotkać np. w parafii Janówka.
Może Twój przodek urodził się w rodzinie czasowo przebywającej na terenie Prus Wschodnich, bądź chodzi o wyznanie inne, niż rzymsko-katolickie? Czy mogłabyś pokazać więcej szczegółów, np. nazwisko, treść dokumentu wymieniającego nazwę miejscowości?
Na jakiej podstawie poszukujesz parafii rz.kat. w Świętajnie k/Olecka?
z pozdrowieniami
GAFa
Zakładam, że rz-kat, bo mam jego metrykę ślubu w tym wyznaniu z Par. Berżniki, ale oczywiście pewności nie mam.

Miejsce urodzenia mam z tejże właśnie metryki ślubu - jest tam napisane, że urodził się w Dunajkach "w Prusach" ok. 1821.
W Słowniku geogr. KP znalazłam Dunajki na Kaszubach, ale to raczej za daleko od Suwalszczyzny, gdzie praktycznie cały czas zamieszkują wszystkie moje rodziny.
Znalazłam też wieś Dunajek w pow. gołdapskim - ze wzgl. na bliskość do Kukli, gdzie ta rodzina później zamieszkiwała, wydaje mi się, że chodzi bardziej o Dunajek, niż o Dunajki.
W Słowniku geogr. KP nie ma przypisanej parafii do tej wsi, ale w Wikipedii jest info, iż należała do par. Świętajno. Być może chodziło już o koniec XIX, gdy jakaś par. rz-kat. tam powstała.

Metrykę ślubu z tą miejscowością wkleję jutro.

Szukane nazwisko: Kin (Kinn).

Kasia
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Na mapie z 1936r. znalazłam
Gr. Duneyken, Kl. Duneyken i F. Duneyken - bliżej Gołdapi,
oraz Duneyken i Gut Duneyken koło Świętajna (bliżej Olecka).
http://www.mapywig.org/m/WIG100_300DPI/ ... 300dpi.jpg
Tak czy owak, szukałabym w parafiach ewangelickich, do których te miejscowości należały.
pozdrawiam
GAFa
Marika

Sympatyk

No tak, tylko do jakich parafii ewang. te miejscowości należały?
W Slowniku Geograf. KP nie ma tej informacji.

Kasia
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Te pod Oleckiem należały do par. ewangelickiej Świętajno / Schwenainen, a te pod Gołdapią do parafii ewangelickiej Grabowo / Grabowen.
http://www.progenealogists.com/germany/ ... pru-dl.htm
To zapewne przed ostatnią wojną, jak było w 1821 r. - nie wiem.
pozdrawiam
GAFa
Marika

Sympatyk

Feltynowska_Grażyna pisze:Te pod Oleckiem należały do par. ewangelickiej Świętajno / Schwenainen, a te pod Gołdapią do parafii ewangelickiej Grabowo / Grabowen.
http://www.progenealogists.com/germany/ ... pru-dl.htm
To zapewne przed ostatnią wojną, jak było w 1821 r. - nie wiem.
pozdrawiam
GAFa
W bazie Pradziad z par. Świętajno jest tylko 1 księga zgonów (1800-1839), a par. Grabowo k.Gołdapi w ogóle nie ma :(
Jest jakaś par. Grabowo k. Mrągowa, ale to raczej nie ta.

Kasia
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Gsięgi z tego Grabowa, jak widzę, znajdują się w Centralnym Archiwum Ewangelickim w Berlinie
http://www.ezab.de/e/ebframe.html
z pozdrowieniami
GAFa
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Post autor: Gandalf_de_Grey »

Salvete,

Ciekawa sprawa, wiec pozwolicie, ze sie wlacze do dyskusji. Moze ja troche skieruje na inne tory. Otoz zona jednego z braci mojego prapra....dziadka pochodzila wlasnie z tej parafii. Slub brali w 1825 w Suwalkach: "....w akcie ślubu ::Stawiła się także Eleonora Zaborowszczanka Panna, licząca podług metryki wyjętej z Kirchy Pruskiej Suchwentanskiej lat 26, w tymże Mieście na służbuie zamieszkała córka żyjących rodziców oyca Michała i Matki Róży z Paprotków małżonków Zaborowskich w Kraju Pruskim we wsi Zalesie loźnie zamieszkałych" (moim zdaniem Eleonora jest na służbie w Suwałkach)

Zalesie, w słowniku to wieś leżącą w pow. oleckim, Więc myślę, że chodzi o Świętajno w pow. oleckim.
Ale jak wyzej wspomniano w AP Suwalki oddzial Elk sa tylko akty zgonow 1800-1839, wiec jej aktu urodzenia nie znajde :-( Mimo to zlecilem szukanie aktu zgonow jej rodzicow. Zawsze to cos niz nic.
Jednak mnie ciekawi inny watek. Otoz jak sie potem okazjuje nie tylko ten brat ale i moj prapra...dziadek tez mial dziewczyne "urodzona w prusiech" (niestety juz nikt nie pamietal gdzie i nikt tego nie napisal), ba malo tego, jego siostra , strasza o pare lat tez w akcie malznestwa przedstawila metryke wypisanu z kirchy pruskiej....
To sa lata koniec XVIII w. i poczatek XIX w. Nie wydaje mi sie, aby moi prapra byli ewangelikami, bo doszedlem do okolo 1805 r. gdzie moj najsatrszy prapapra... dziadek byl ojcem chrzestnym dziecka sasiada, a chrzest byl w kosciele katolickim w Jeleniewie.
Zakladam wiec, ze przeniesli sie z jakiejs parafi z kraju pruskiego i osiedlili sie w parafii Jeleniewo. Ale pozostaje pytanie, ze skoro w Prusach bylo malo katolikow, czy mozliwe jest, ze moi praprapra... dziadowie byli ewangelikami? i musze przeszukac teraz cokolwiek zostalo w Elku ale ewagnielckiego z konca XVIII w. i poczatku XIX w.?
Moze inaczej, czy mozliwe jest "swobodne" przechodzenie z wiary ewangielickiej na katolicka? Przykaldaowo, wyzej wspomniania siostra mego praprapra..dziadka, co to miala akt chrztu z kirchy pruskiej przeniesiony, jesli byla ewangieliczka, mogla swobodnie wziac slub katolicki lub odrwotnie? Potem w trzecim pokoleniu tej siostry jedna z corek raz wychodzi za katolika, potem za ewangielika, a kiedy i ten umiera, ponownie za katolika. Czyli ma dwa sluby katolickie odnotowane u ksiedza katolickiego i jeden ewangielicki odnotowany przez pastora.
Czy mozliwe jest przyjete przeze mnie zalozenie, ze ow zwrot z kirchy pruskiej (ach jaka szkoda, ze nie napisal z ktorej...!) oznacza, ze mogla to byc parafia katolicka, mieszczaca sie w Prusach Wschodnich, ale ksiedz tamtejszy wypisujac akt chrztu ( a bylo to juz okolo lat 20tych XIX wieku) wypisal go byl po niemiecku. Ksiadz w Suwalkach (katolicki) nie znajac niemieckiego po prostu napisal byl z kirchy pruskiej zamazujac w ten sposob dla mnie mozliwosc odnalezienia dalszej nitki... skad pochodzili.

Moze ma ktos podobne przypadki, przemyslenia i moze i rozwiazania?

Serdecznie pozdrawiam
:-)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

" ze skoro w Prusach bylo malo katolikow"
"przeciętnie/srednio" owszem, ale jeszcze wtedy lokalnie/miejscowo - niekoniecznie;)
tzn to nie tak, że Prusy to ewangelicy
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
rwelka

Nieaktywny

Post autor: rwelka »

Nawiązując do poprzednika zwrócę jednakowoż uwagę iż z metryk tych parafii sprzed 1800 roku wynikają inne wnioski .
Byli i katolicy a także ewangelicy .
Nie powiedziałbym ,że tych drugich była przewaga .
Stamtąd pochodzą i moi przodkowie .
Nie bylo dziwne iż z pięciorga dzieci dwoje było katolikami a troje ma zapisy w księgach ewangelickich

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”