Moze jeszcze inaczej, czy ewangieliczka majac taka ewangielicka metryke musiala wpierw zmienic wyznanie? Jesli tak, to gdzies to musialo byc odnotowane? Pewnie u jednych i u drugich? Chyba wtedy nie bylo slubow ekumenicznych?
Pozdrawiam
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Wobec całkowitego utknięcia w miejscu z tymi poszukiwaniami,Marika pisze:Zakładam, że rz-kat, bo mam jego metrykę ślubu w tym wyznaniu z Par. Berżniki, ale oczywiście pewności nie mam.Feltynowska_Grażyna pisze:Witam,
Czy bierzesz pod uwagę fakt, że w Prusach Wschodnich katolików było bardzo niewielu?
Na przykład w roku 1939 w Olecku było 84 katolików, a w całym powiecie zaledwie 694 na ogólną liczbę 28.347 mieszkańców (Ryszard Demby "Olecko. Czasy, ludzie, zdarzenia").
1853 - powstała gmina katolicka i opiekowała się wyznawcami rzymskokatolickimi z całego powiatu.
1853 - powstała fundacja kościoła parafialnego przy ul. Zamkowej.
Kościół zbudowano w latach 1859-1861, konsekrowany 1862.
Sądzę, że należy też brać pod uwagę, że te nieliczne osoby wyznania katolickiego zamieszkałe w powiecie oleckim lub ełckim mogły korzystać z posługi w parafiach po drugie stronie granicy, na Suwalszczyźnie.
Na początku osiemnastego wieku przykłady takie można spotkać np. w parafii Janówka.
Może Twój przodek urodził się w rodzinie czasowo przebywającej na terenie Prus Wschodnich, bądź chodzi o wyznanie inne, niż rzymsko-katolickie? Czy mogłabyś pokazać więcej szczegółów, np. nazwisko, treść dokumentu wymieniającego nazwę miejscowości?
Na jakiej podstawie poszukujesz parafii rz.kat. w Świętajnie k/Olecka?
z pozdrowieniami
GAFa
Miejsce urodzenia mam z tejże właśnie metryki ślubu - jest tam napisane, że urodził się w Dunajkach "w Prusach" ok. 1821.
W Słowniku geogr. KP znalazłam Dunajki na Kaszubach, ale to raczej za daleko od Suwalszczyzny, gdzie praktycznie cały czas zamieszkują wszystkie moje rodziny.
Znalazłam też wieś Dunajek w pow. gołdapskim - ze wzgl. na bliskość do Kukli, gdzie ta rodzina później zamieszkiwała, wydaje mi się, że chodzi bardziej o Dunajek, niż o Dunajki.
W Słowniku geogr. KP nie ma przypisanej parafii do tej wsi, ale w Wikipedii jest info, iż należała do par. Świętajno. Być może chodziło już o koniec XIX, gdy jakaś par. rz-kat. tam powstała.
Metrykę ślubu z tą miejscowością wkleję jutro.
Szukane nazwisko: Kin (Kinn).
Kasia