Nazwisko: Pawełczyk

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=12877&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
katgen
Nowicjusz

Post autor: katgen »

Zajmuję się genealogią rodziny Pawełczyków. Obecnie wraz z rodzicami i kuzynem jesteśmy na etapie przygotowania publikacji na ten temat.
Cała moja rodzina pochodzi z Polski Centralnej. Ale jeden z przodków opuścił okolice Łodzi i udał się do Krakowa.
Niestety nie udało nam się odnaleźć żadnych dokumentów na ten temat.
Jedyne co wiemy, to fakt, że miał na imię Franciszek. Urodził się w Woli Zaradzyńskiej w 1892r.
W 1923 r.ożenił się ze Stanisławą Malarczyk. Mięli oni na pewno syna Jana ur. ok. 1925 i córkę Stanisławę ur. ok. 1927
Jan miał prawdopodobnie 3 dzieci, a Stanisława dwoje.
Za wszelkie informacje z góry dziękuję.
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Pawełczykowie to i moi przodkowie.
Pierwszy znany mi to pochodzący ze Śląska Stanisław Pawełczyk. Ok. 1700 r. posiadł ziemię w Wąchocku gdzie osiadł i gdzie jego potomkowie w większości żyli.
Jego syn to Karol Pawełczyk z żoną Jadwigą zd. Jamską.
Kolejne pokolenie to Antoni Pawełczyk z żoną Marianną zd. Szamborską, pierwszy którego daty życia znam w miarę dokładnie 1785-1851.
A późniejszych znam już dużo lepiej ponieważ zachowały się akty. Jest też ich bez liku ponieważ następny miał dziesięcioro dzieci a jego jeden z synów miał 16- cioro dzieci. Zatem rozplenili się jak całkiem nieźle.
Znakomita ich większość mieszkała w Wąchocku lub okolicy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”