Palczewscy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Palczewska_Dorota
Palczewscy
Witam,
Poszukuję wiadomości na temat rodziny Palczewskich mieszkajacych w Połańcu w XIX wieku.min.chodzi o rodziców,rodzeństwo Michała Palczewskigo ur,w 1860 Połaniec.Prawdopodobnie jego rodzice nie urodzili sie w Połańcu, nie wiem skąd sie sprowadzili.Michał miał żonę Juljannę z d. Łukaszek, ślub w 1885 Połaniec.
Poszukuję wiadomości na temat rodziny Palczewskich mieszkajacych w Połańcu w XIX wieku.min.chodzi o rodziców,rodzeństwo Michała Palczewskigo ur,w 1860 Połaniec.Prawdopodobnie jego rodzice nie urodzili sie w Połańcu, nie wiem skąd sie sprowadzili.Michał miał żonę Juljannę z d. Łukaszek, ślub w 1885 Połaniec.
- Gandalf_de_Grey

Palczewscy
Salve Doroto,
Moze to nic nie wniesie do Twojego postu, ale czesc moich Panczewskich, piszaca sie jeszcze w pierwszej polowie XIX w. - juz w drugiej chyba na skutek hmmm lenistwa ksiedza albo przygluchego lekko - nagle stala sie Palczewskimi. I Dalej juz ciagna swa linie jako Palczewscy. Z tym, ze ci moi pochodza z prafii Wizna. Czy sprawdzalas swoich Palczewskich, czy zawsze tak sie pisali?
pozdrawiam

Moze to nic nie wniesie do Twojego postu, ale czesc moich Panczewskich, piszaca sie jeszcze w pierwszej polowie XIX w. - juz w drugiej chyba na skutek hmmm lenistwa ksiedza albo przygluchego lekko - nagle stala sie Palczewskimi. I Dalej juz ciagna swa linie jako Palczewscy. Z tym, ze ci moi pochodza z prafii Wizna. Czy sprawdzalas swoich Palczewskich, czy zawsze tak sie pisali?
pozdrawiam
- Palczewska_Dorota
Palczewscy
Witaj!
Bardzo dziękuję za wiadomość.każdy ślad jest dla mnie znaczący na początku moich poszukiwań.Faktycznie jest problem z pisownią tych nazwisk, głównie z powodu rejestrujących.Nie przewidzieli, że kogoś za 200 lat bardzo to będzie obchodzilo :)Przyznam,że często spotykałam sie z przeinaczeniem na Parczewski ale Panczewski jeszcze nie spotkałam- do dziś.Milo mi.Czy może Pan wymienić jeszcze inne miejscowości majace znaczenie dla Pana rodziny od XiX wieku?
Dziekuje za współpracę i pozdrawiam.
Bardzo dziękuję za wiadomość.każdy ślad jest dla mnie znaczący na początku moich poszukiwań.Faktycznie jest problem z pisownią tych nazwisk, głównie z powodu rejestrujących.Nie przewidzieli, że kogoś za 200 lat bardzo to będzie obchodzilo :)Przyznam,że często spotykałam sie z przeinaczeniem na Parczewski ale Panczewski jeszcze nie spotkałam- do dziś.Milo mi.Czy może Pan wymienić jeszcze inne miejscowości majace znaczenie dla Pana rodziny od XiX wieku?
- Misiewicz_Elżbieta

Palczewscy
Mam w swoim drzewie Palczewskich.Lata wcześniejsze i okolice Łodzi,ale kto wie......?
- Gandalf_de_Grey

Palczewscy
Salve Doroto,
Moi Panczewscy , najstarszy slad to wies Rudki (chyba parafia Wizna albo Burzyn), potem wies Ruś, parafia Wizna, potem Łaś parafia Szelków i na końcu Maków Mazowiecki.
Tak faktycznie moich tez czasami przeinaczali na Parczewskich, ale to parerazy, czasami Pankowski.
To chyba wszystko co moge zaoferowac
pozdrawiam
Moi Panczewscy , najstarszy slad to wies Rudki (chyba parafia Wizna albo Burzyn), potem wies Ruś, parafia Wizna, potem Łaś parafia Szelków i na końcu Maków Mazowiecki.
Tak faktycznie moich tez czasami przeinaczali na Parczewskich, ale to parerazy, czasami Pankowski.
To chyba wszystko co moge zaoferowac
pozdrawiam
Palczewscy
Może Pałczyńscy okolice Łodzi,Ozorkowa. Małgorzata Pałczyńska ur. ok. 1800 roku, Marianna Pałczyńska ur. ok. 1850.
Palczewscy
Witam.
Jest jeszcze jeden kwiatek, z Paliszewskiego zrobiono Palczewskiego. Dot przełomu XVIII/XIX w. Dot m.inn. parafii w okolicach Brodnicy i Rypina oraz Czerska tylko, że w Czersku powrócono do prawidłowej pisowni.
Pozdrawiam Krzysiek
Jest jeszcze jeden kwiatek, z Paliszewskiego zrobiono Palczewskiego. Dot przełomu XVIII/XIX w. Dot m.inn. parafii w okolicach Brodnicy i Rypina oraz Czerska tylko, że w Czersku powrócono do prawidłowej pisowni.
Pozdrawiam Krzysiek
Siostra mojego 3x pradziadka,Joanna Radzimińska, wyszła za Walentego Palczewskiego( w Genetece omyłkowo Zakrzewskiego) ale w roku 1827.Miejscowości to Glinianka i Karczew.Ona jednak wcześnie zmarła a on żenił się jeszcze dwukrotnie.Czy przeżyło któreś z ich dzieci- na razie nie dotarłam.
Źródło-Geneteka
Slub akt 18 z 1827 roku w parafii Glinianka.Dzieci ich rodz. się w parafii Glinianka i Karczew.
Zgon Joanny w Mińsku Maz. w 1844-Podrudzie.
Pozdrawiam Danka
Źródło-Geneteka
Slub akt 18 z 1827 roku w parafii Glinianka.Dzieci ich rodz. się w parafii Glinianka i Karczew.
Zgon Joanny w Mińsku Maz. w 1844-Podrudzie.
Pozdrawiam Danka
-
Sawicki_Julian

Witam Dorota, mam takie zdjęcie od Marka Kwarcińskiego, wcześniej tu wpadał na forum i pisze o tym zdjęciu z około 1926 r. że na nim się znajduje rodzina Pikulskich ; Roman i jego żona Halina z Paliszewskich i jest dorosłych 4 synów i 3 córki, to ma być zdjęcie robione na obrzeżach Klimontowa, prywatny dom ( do Połańca nie tak daleko ) , tam Pikulscy maja ponoć swój grobowiec rodzinny w Klimontowie. Czy Halina Paliszewska była z Klimontowa, być może i czy nie było pomyłki z rosyjskiego tłumaczenia ; Paliszewscy czy Palczewscy - pozdrawiam Julian
-
Janusz_Tomalski

Re: Palczewscy
WitajPalczewska_Dorota pisze:Witaj!
I ja mam Palczewskich z Połańca za pewne twoich krewnych. Napisałem też parę słów prywatnie na twoją skrzynkę.