Palczewscy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Palczewska_Dorota

Palczewscy

Post autor: Palczewska_Dorota »

Witam,
Poszukuję wiadomości na temat rodziny Palczewskich mieszkajacych w Połańcu w XIX wieku.min.chodzi o rodziców,rodzeństwo Michała Palczewskigo ur,w 1860 Połaniec.Prawdopodobnie jego rodzice nie urodzili sie w Połańcu, nie wiem skąd sie sprowadzili.Michał miał żonę Juljannę z d. Łukaszek, ślub w 1885 Połaniec.
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Palczewscy

Post autor: Gandalf_de_Grey »

Salve Doroto,

Moze to nic nie wniesie do Twojego postu, ale czesc moich Panczewskich, piszaca sie jeszcze w pierwszej polowie XIX w. - juz w drugiej chyba na skutek hmmm lenistwa ksiedza albo przygluchego lekko - nagle stala sie Palczewskimi. I Dalej juz ciagna swa linie jako Palczewscy. Z tym, ze ci moi pochodza z prafii Wizna. Czy sprawdzalas swoich Palczewskich, czy zawsze tak sie pisali?
pozdrawiam
:-)
Awatar użytkownika
Palczewska_Dorota

Palczewscy

Post autor: Palczewska_Dorota »

Witaj!
Bardzo dziękuję za wiadomość.każdy ślad jest dla mnie znaczący na początku moich poszukiwań.Faktycznie jest problem z pisownią tych nazwisk, głównie z powodu rejestrujących.Nie przewidzieli, że kogoś za 200 lat bardzo to będzie obchodzilo :)Przyznam,że często spotykałam sie z przeinaczeniem na Parczewski ale Panczewski jeszcze nie spotkałam- do dziś.Milo mi.Czy może Pan wymienić jeszcze inne miejscowości majace znaczenie dla Pana rodziny od XiX wieku?
Dziekuje za współpracę i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Misiewicz_Elżbieta

Sympatyk
Legenda

Palczewscy

Post autor: Misiewicz_Elżbieta »

Mam w swoim drzewie Palczewskich.Lata wcześniejsze i okolice Łodzi,ale kto wie......?
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Palczewscy

Post autor: Gandalf_de_Grey »

Salve Doroto,
Moi Panczewscy , najstarszy slad to wies Rudki (chyba parafia Wizna albo Burzyn), potem wies Ruś, parafia Wizna, potem Łaś parafia Szelków i na końcu Maków Mazowiecki.
Tak faktycznie moich tez czasami przeinaczali na Parczewskich, ale to parerazy, czasami Pankowski.
To chyba wszystko co moge zaoferowac :-)
pozdrawiam
Jozef11
Mistrz

Palczewscy

Post autor: Jozef11 »

Może Pałczyńscy okolice Łodzi,Ozorkowa. Małgorzata Pałczyńska ur. ok. 1800 roku, Marianna Pałczyńska ur. ok. 1850.
egopol

Nieaktywny

Palczewscy

Post autor: egopol »

Witam.
Jest jeszcze jeden kwiatek, z Paliszewskiego zrobiono Palczewskiego. Dot przełomu XVIII/XIX w. Dot m.inn. parafii w okolicach Brodnicy i Rypina oraz Czerska tylko, że w Czersku powrócono do prawidłowej pisowni.
Pozdrawiam Krzysiek
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Siostra mojego 3x pradziadka,Joanna Radzimińska, wyszła za Walentego Palczewskiego( w Genetece omyłkowo Zakrzewskiego) ale w roku 1827.Miejscowości to Glinianka i Karczew.Ona jednak wcześnie zmarła a on żenił się jeszcze dwukrotnie.Czy przeżyło któreś z ich dzieci- na razie nie dotarłam.
Źródło-Geneteka
Slub akt 18 z 1827 roku w parafii Glinianka.Dzieci ich rodz. się w parafii Glinianka i Karczew.
Zgon Joanny w Mińsku Maz. w 1844-Podrudzie.
Pozdrawiam Danka
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Dorota, mam takie zdjęcie od Marka Kwarcińskiego, wcześniej tu wpadał na forum i pisze o tym zdjęciu z około 1926 r. że na nim się znajduje rodzina Pikulskich ; Roman i jego żona Halina z Paliszewskich i jest dorosłych 4 synów i 3 córki, to ma być zdjęcie robione na obrzeżach Klimontowa, prywatny dom ( do Połańca nie tak daleko ) , tam Pikulscy maja ponoć swój grobowiec rodzinny w Klimontowie. Czy Halina Paliszewska była z Klimontowa, być może i czy nie było pomyłki z rosyjskiego tłumaczenia ; Paliszewscy czy Palczewscy - pozdrawiam Julian
Janusz_Tomalski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Palczewscy

Post autor: Janusz_Tomalski »

Palczewska_Dorota pisze:Witaj!
Bardzo dziękuję za wiadomość.każdy ślad jest dla mnie znaczący na początku moich poszukiwań.Faktycznie jest problem z pisownią tych nazwisk, głównie z powodu rejestrujących.Nie przewidzieli, że kogoś za 200 lat bardzo to będzie obchodzilo :)Przyznam,że często spotykałam sie z przeinaczeniem na Parczewski ale Panczewski jeszcze nie spotkałam- do dziś.Milo mi.Czy może Pan wymienić jeszcze inne miejscowości majace znaczenie dla Pana rodziny od XiX wieku?
Dziekuje za współpracę i pozdrawiam.
Witaj :!:
I ja mam Palczewskich z Połańca za pewne twoich krewnych. Napisałem też parę słów prywatnie na twoją skrzynkę. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”