Akta metrykalne w Archiwach Niemieckich

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

annhof

Sympatyk

Post autor: annhof »

Witam Państwa!
Bardzo proszę o informację, czy akta metrykalne z lat 1800-1837 mogą znajdować się w Archiwach Niemieckich. Konkretnie chodzi mi o miejscowość Koźmin ( z niem. Koschmin) dzisiaj woj. wielkopolskie. AP i ADiec. w Poznaniu podało mi skąpy zapis ślubu moich krewnych. Jest podany tylko rok w którym brali ślub, miejscowość i nazwiska. Aby dalej kontynuować moje drzewo genealogiczne, to za mało mam danych do tego. W AP sugerowali, że być może pełny zapis znajduje się w Archiwach Niemieckich, ale nic więcej mi nie pomogli, nie mam pojęcia gdzie szukać.

Dziękuję
Pozdrawiam
Anna
Awatar użytkownika
t.dzwonkowski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: t.dzwonkowski »

Sz. Państwo
W sprawach akt metrykalnych z byłego zaboru pruskiego proszę również kontaktować się z Archiwum Państwowym w Lipsku - Sächsisches Staatsarchiv Leipzig, Schongauerstraße 1, 04328 Leipzig, telefon 0341/255-5500, fax: 0341/255-5555, e-mail: poststelle-l@sta.smi.sachsen.de. W ramach min. z działań Sippenamtów czyli urzędów ds. badania rasy a następnie byłego Deutsche Zentralstelle für Genealogie zgromadzili oni z terenów Wielkopolski 360 mikrofilmów oraz 640 oryginalnych ksiąg metrykalnych wytworzonych do 1875 r.
Z poważaniem Tadeusz Dzwonkowski
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: kaphis »

Witam

Akta Stanu Cywilnego z bylych terenow Pruskich znajduja sie tez tu :

Standesamt I
Schönstedtstr. 5
13357 Berlin
Tel.: + 49 30 90 2690
Fax: + 49 30 90 269-5245

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Marek Z.
radicalman

Sympatyk

Post autor: radicalman »

Standesamt w Berlinie przechowuje księgi alesą to księgi USC, które nie powstały wcześniej niź 1 X 1874...

Rozumiem, że Archiwa w Poznaniu przeprowadziły kwerendy, wysłały wyniki i okazało się, że księgi są w formie tabelarycznej i niewiele jast tam danych... Czy tak?

Czy chodzi o wyznanie rzym-kat.?

R. Zań
Awatar użytkownika
t.dzwonkowski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: t.dzwonkowski »

Pani Anno
Sprawdziłem. Rozumiem, źe chodzi o Koźmin Wielkopolski. W Archiwum Archidiecezjalnym w Poznaniu są prawie kompletne księgi z Koźmina Wielkopolskiego, w tym chrzty z lat 1634-1907, śluby z lat 1639-1915 oraz pochówki z lat 1632-1892. W tej sytuacji zwracanie się o ewentualny skan do Lipska zapewne mija się z celem, chociaż nie wykluczam sukcesu. Oczywiście część zapisów metrykalnych, zwłaszcza z I połowy XIX w. była prowadzona w formie tabelarycznej i dlatego jest bardzo uboga informacyjnie. W tej sytuacji jedynym wyjściem może być zwrócenie się do Archiwum Państwowego w Kaliszu. Jeżeli Pani przodkowie zamieszkiwali w Koźminie, to w zespole Akta miasta Kożmina zachowane są niepłene listy mieszkańców. Radzę również sprawdzić akta Sądu Obwodowego w Koźminie. To, że daty graniczne opiewają na lata 1848]1879-1919 nie znaczy, że wśród np. spraw testamentowych czy hipotecznych nie wystąpią interesujące Panią dane. Może Pani będzie miała szczęście " badawcze".
Pozdrawiam.
Tadeusz Dzwonkowski
annhof

Sympatyk

Post autor: annhof »

Witam Państwa!
Bardzo dziękuję za dobre rady.
Pan Tadeusz sugerował, abym zwróciła się do AP w Kaliszu –zespół Akta miasta, proszę o informację, o co mam prosić, czy o spis ludności ?, czy….. ?. Również mam zwrócić się do Sądu Obwodowego Koźminie, ale o co mam pytać?- nie mam pojęcia. W hipotekach mają szukać, nie znam adresu ich miejsca zamieszkania, wiem tylko, że w 1846r. przebywali na terenie Witaszyc, a w 1875r. we Wrześni, niedługo po tym trafili do Krotoszyna.
Państwo macie większe doświadczenie w poszukiwaniu swoich przodków, niż ja, więc będę bardzo wdzięczna za każdą informację.
Pozdrawiam
Anna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”