Niejasności w księgach
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
apogorzelska

Niejasności w księgach
"niejasności w księgach"
Witajcie
Potrzebuje porady. Wiem że nikt mi nie powie na 100% czy to na pewno ta sama osoba, ale .....
W 1855 r w Grabowie rodzi się Jan Kwiatkowski. Rodzice z aktu urodzenia to Krzysztof Kwiatkowski i Franciszka Stanisławiak
w 1858 r w Grabowie rodzi się Ludwik Kwiatkowski. Rodzice z aktu urodzenia to Krzysztof Kwiatkowski i Franciszka Stanisławiak
w 1864 r w Grabowie rodzi się Paweł Kwiatkowski. Rodzice z aktu urodzenia to Krzysztof Kwiatkowski i Franciszka Stanisławiak
Akt urodzenia Franciszki Stanisławiak brak
Akt urodzenia Franciszki Derba jest
Aktu ślubu Kwiatkowskiego Krzysztofa i Franciszki Stanisławiak brak
Aktu ślubu Kwiatkowskiego Krzysztofa i Franciszki Derda (której matka była z domu Stanisławiak) jest
w 1869 r umiera Paweł Kwiatkowski lat 6 urodzony w Grabowie syn Kwiatkowskiego Krzysztofa i Franciszki Derda. W parafi urodził się tylko jeden Paweł Kwiatkowski odpowiadający wiekiem (ten z 1864r)
Krzysztof Kwiatkowski był trochę 'niechlujny' bo podając wiek żony przy rejestracji urodzeń synów miał rozpiętość 8 lat, ale czy aż tak żeby jej nazwisko panieńskie źle podawać ? Wszystkie akty pochodzą z jednej parafii. Mam mieszane uczucia, pierwszy raz mam taką sytuację. Czy dodajecie takie niepewne osoby do swoich drzew ?
pozdrawiam
Ania
Witajcie
Potrzebuje porady. Wiem że nikt mi nie powie na 100% czy to na pewno ta sama osoba, ale .....
W 1855 r w Grabowie rodzi się Jan Kwiatkowski. Rodzice z aktu urodzenia to Krzysztof Kwiatkowski i Franciszka Stanisławiak
w 1858 r w Grabowie rodzi się Ludwik Kwiatkowski. Rodzice z aktu urodzenia to Krzysztof Kwiatkowski i Franciszka Stanisławiak
w 1864 r w Grabowie rodzi się Paweł Kwiatkowski. Rodzice z aktu urodzenia to Krzysztof Kwiatkowski i Franciszka Stanisławiak
Akt urodzenia Franciszki Derba jest
Aktu ślubu Kwiatkowskiego Krzysztofa i Franciszki Derda (której matka była z domu Stanisławiak) jest
w 1869 r umiera Paweł Kwiatkowski lat 6 urodzony w Grabowie syn Kwiatkowskiego Krzysztofa i Franciszki Derda. W parafi urodził się tylko jeden Paweł Kwiatkowski odpowiadający wiekiem (ten z 1864r)
Krzysztof Kwiatkowski był trochę 'niechlujny' bo podając wiek żony przy rejestracji urodzeń synów miał rozpiętość 8 lat, ale czy aż tak żeby jej nazwisko panieńskie źle podawać ? Wszystkie akty pochodzą z jednej parafii. Mam mieszane uczucia, pierwszy raz mam taką sytuację. Czy dodajecie takie niepewne osoby do swoich drzew ?
pozdrawiam
Ania
Ania Pogorzelska
------------------------------------------------------------
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
-
Misiurek_Dariusz

- Kontakt:
niejasności w księgach
Witam
Co do wieku Żony to nie widze nic nowego rozpietosc kilku lat przytrafia sie u mnie prawie w kazdej wielodzietnej rodzinie, chyba problem z zapamietaniem daty urodzin Żony mamy nie tylko my , pokolenie Fast food ale i nasi przodkowie chowani na diecie mleczno-jajeczno-miesnej. Natomiast co do nazwiska panienskiego to sprawa wyglada kiepsko bez dowodów. Moze franciszka była wdowa i jedno z nazwisk jest po byłym mężu?
Co do wieku Żony to nie widze nic nowego rozpietosc kilku lat przytrafia sie u mnie prawie w kazdej wielodzietnej rodzinie, chyba problem z zapamietaniem daty urodzin Żony mamy nie tylko my , pokolenie Fast food ale i nasi przodkowie chowani na diecie mleczno-jajeczno-miesnej. Natomiast co do nazwiska panienskiego to sprawa wyglada kiepsko bez dowodów. Moze franciszka była wdowa i jedno z nazwisk jest po byłym mężu?
-
Sroczyński_Włodzimierz

niejasności w księgach
wiek -nie jest większym problemem
nazwiska matki jako rodowego, gdy dziecko ślubne - nie spotkałem, ale matka w spisywaniu aktu nie uczestniczyła (dobrze, jeśli ojciec był:)
może raptularze? pozametrykalne? kls jakiś? coś obok?
zaletą indeksacji...tak nudny jestem wiem...jest to, że mając całość zapisów przy prostym sortowaniu widać ilość (a więc i częstość) takich błędów (w panieńskich matek)... i widać:) czesto? to jeden z takich przypadków i nie ma się co przejmować (tzn wskazanie, ze to błąd)
rzadko..w ogóle (wszystko się zgadza poza tym jednym) to jest problem - wskazanie do grzebania dalej
Krzysztof K kawaler żeni się z Franciszką Derdak córką matki dd Stanisławiak?
nazwiska matki jako rodowego, gdy dziecko ślubne - nie spotkałem, ale matka w spisywaniu aktu nie uczestniczyła (dobrze, jeśli ojciec był:)
może raptularze? pozametrykalne? kls jakiś? coś obok?
zaletą indeksacji...tak nudny jestem wiem...jest to, że mając całość zapisów przy prostym sortowaniu widać ilość (a więc i częstość) takich błędów (w panieńskich matek)... i widać:) czesto? to jeden z takich przypadków i nie ma się co przejmować (tzn wskazanie, ze to błąd)
rzadko..w ogóle (wszystko się zgadza poza tym jednym) to jest problem - wskazanie do grzebania dalej
Krzysztof K kawaler żeni się z Franciszką Derdak córką matki dd Stanisławiak?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Re: niejasności w księgach
Ja mam trochę podobną sytuację w moim drzewku.
Zastanawiam się, czy jeśli
to może Franciszka była z innej parafii, skoro śluby zawierane są w parafii panny młodej?
Pozdrawiam,
Małgorzata
Zastanawiam się, czy jeśli
to może Franciszka była z innej parafii, skoro śluby zawierane są w parafii panny młodej?
Pozdrawiam,
Małgorzata
-
Worwąg_Sławomir

W akcie ślubu ksiądz wpisał Derda zgodnie z z metryką urodzenia Franciszki. A rodzinę zwali Stanisławiakami, więc tak też ojciec podawał przy chrztach, a ksiądz nie sprawdzał, bo i po co?
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
-
apogorzelska

Darku Franciszka i jedna i druga była panną. Matka Derdy tak jak pisałam była z domu Stanisławiak. Małgosiu wersję ze ślubem w innej parafii biorę również pod uwagę. Jan Kwiatkowski to mój prapradziadek. Moi Kwiatkowscy pochodzili z parafii Raszyńskiej, co dodatkowo by mi pasowało do w akcie ślubu Kwiatkowskiego i Franciszki Derda miejsce urodzenia młodego to właśnie parafia Raszyńska i jest tam jego akt urodzenia. Nie znalazłam jeszcze aktu zgonu Krzysztofa i Franciszki, może one coś wyjaśnią.
Włodku podpowiedz jakie pozametrykale dokumenty mogłyby mi pomóc ? Przychodzi mi do głowy tylko spis ludności
Włodku podpowiedz jakie pozametrykale dokumenty mogłyby mi pomóc ? Przychodzi mi do głowy tylko spis ludności
Ania Pogorzelska
-
Sroczyński_Włodzimierz

własnościowe? powinność wojskowa? sądowe? raptularzy nie ma na Dewajtis ani w parafii?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
-
michalina180

Witaj
Jeśli masz akt chrztu Franciszki Derba sprawdź imię jej ojca.Może Stanisław ??
Ja miałam podobną sytuację dotycząca mężczyzny.
Występował w aktach jako Przybylski i Marciniak , a potem
\okazało się ze miał ojca Marcina i obu nazwisk używał zamiennie
Działo się w parafii Ciemniewko.
Pozdrawiam
michalina
Jeśli masz akt chrztu Franciszki Derba sprawdź imię jej ojca.Może Stanisław ??
Ja miałam podobną sytuację dotycząca mężczyzny.
Występował w aktach jako Przybylski i Marciniak , a potem
\okazało się ze miał ojca Marcina i obu nazwisk używał zamiennie
Działo się w parafii Ciemniewko.
Pozdrawiam
michalina
-
apogorzelska

Michalino tak Stanisław, akt 15 http://szukajwarchiwach.pl/72/175/0/-/21/str/1/7#tab2 . Włodku nie szukałam raptularzy, zajmę się tym na pewno.
Ania
Ania
Ania Pogorzelska
-
michalina180

-
apogorzelska

Dziękuje wam za wszystkie odpowiedzi. Dodaje ich do mojego drzewa, z notką żeby raptularze odszukać 
Pozdrawiam
Ania
Pozdrawiam
Ania
Ania Pogorzelska
Witam
Przepraszam ze ordynarnie się pod wątek Ani podepnę, alem jego tematem powodowan.
Albo ja mam pomroczność jasną, albo Marianna Krystyna zmarła dwa razy...
Szanownych prosząc o interpretację, poniżej metryki zamieszczam
1)
2) akt 61

Przepraszam ze ordynarnie się pod wątek Ani podepnę, alem jego tematem powodowan.
Albo ja mam pomroczność jasną, albo Marianna Krystyna zmarła dwa razy...
Szanownych prosząc o interpretację, poniżej metryki zamieszczam
1)

2) akt 61

pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki