Małżeństwo religijne między katolikiem a ewangieliczka ?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Małżeństwo religijne między katolikiem a ewangieliczka ?

Post autor: Gandalf_de_Grey »

Salvete,

Przy okazji omawiania tematu o parafii Swietajno wyszlo mi, ze panna mloda wychodzac na brata mojego prara.... dziadka byla ewangieliczka.
„…Stawiła się także Eleonora Zaborowszczanka Panna, licząca podług metryki wyjętej z Kirchy Pruskiej Suchwentanskiej lat 26, [czyli urodzila sie w 1799] w tymże Mieście [chodzi o Suwalki]na służbie zamieszkała córka żyjących rodziców oyca Michała i Matki Róży z Paprotków małżonków Zaborowskich w Kraju Pruskim we wsi Zalesie loźnie zamieszkałych"
Z AP Elk, dostalem informacje, na 99% ze tam w 1825 r. byli li tylko ewangielicy. Nie znaleziono aktu zgonu jej rodzicow, ale ich rodzine tak i wszyscy byli ewangielikami.
Czy moze ktos ma jakies informacje, jak wtedy w pierwszej polowie XIX w. dochodzilo do slubow miedzy katolikami a ewagielikami? Czy bylo gdzies odnotowane, ze np. tuz przed slubem ewagieliczka "przeszla" na wiare katolicka. Gdzie tego szukac?
Interesuje mnie koniec XVIII i poczatek XIX w.
Czy ktos ma podobne zagdaki z rejonu suwalszczyzny, gdzie sie mieszaja katolicy z ewangielikami?
Bardzo prosze o przyklady, moze wspolnie dojdziemy do jakichs wnioskow?
pozdrawiam
:-)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

poszukaj wątku o "podwójnych ślubach" będziesz miał przykłady na tacy
konwersja nie była konieczna
a jak nie wątek to przejrzyj w szwa ewngelików z/spod Warszawy - w najbardziej zbliżonym czasie to chyba jedyna w miarę pełna baza aktów małżeństw
zanjdziesz tam małżeństwa odnotowywane w dwóch USC -parafii ewangelickiej i katolickiej, dwa akty, dwie rejestracje tego samego zdarzenia
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
pomponik

Sympatyk

Post autor: pomponik »

Witam.

Znalazlam cos podobnego w parafii Klodawskiej, woj. Wielkopolskiej, (Akt Urodzenia numer 81, w roku 1813 ). Ksiadz napisal 'Lat 40 Majacy nawrocony z zydostwa I ochszczony'. Moze cos podobnego bys znalas w Aktach Urodzeniach w parafii Swietajno.

Pomponik :k:
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

no gdzie podobnego:)
neofita to neofita - po chrzcie
chrzescijanin innego wyznania to chrześcijanin
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Hmmm tak tak pomponiku p. Wlodzimierz ma racje, neofita to zupelnia inna para kaloszy, to od wiekow byly specjalne przepisy koscielne...
No coz wiec nadal czekam na podobne przyklady - idelne by bylo, jeslo by byly z konca XVIII w. lub pierwszej polowy XIX w. z rejonu Suwalszczyzny.
Panie Wlodzimierzu, dziekuje za sugestie, sprawdze!
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

Moja brabacia byla ewangeliczka, pradziadek katolikiem.
Zadno nie zmienilo swojej wiary.
Slub odbyl sie w kosciele katolickim w roku 1894 w swietokrzyskim. Nie znalazlam wpisu w kosciele ewangelickim.
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, tak właśnie miałem podpowiedzieć że Kasia Twoje pradziadki z okolic Kielc zawierali taki ślub z wyznaniem mieszanym, tu były nawet metryki które podawałaś do tłumaczeń, ale wszystko podawać na tacy nie ma sensu, pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Przepraszam, p. Wlodzimierz podaje abym szukal watku o "podwójnych ślubach".
Wpisalem w wyszukiwarke, ale nie pokazuje sie taki tytul. Chyba, ze przeoczylem, bo duzo tego wyszlo.
Czy moglbym mimo wszystko prosic chociaz o podanie na tacy gdzie ten watek moge znalezc, to juz sobie sam znajde i poczytam.
Pani Katarzyno, dziekuje za odpowiedz, ale mi chodzi o koniec XVIII i pierwsza polowe XIX w. na Suwalszczyznie.
Dziekuje,
baum_a

Sympatyk

Post autor: baum_a »

witam , no pomponik ładnie strzelił ni w pięć ni w dziewięć, tereny Prus były w większości protestanckie, to była już końcówka kontrreformacji i zwyczaje były takie że jak matka była ewangeliczką to córki były chrzczone w kościele ewangelickim a synowie w katolickim ale to zależało też od rodziny i sytuacji "politycznej " między księdzami w mieście lub we wsi , przeważnie w takiej sytuacji matka dla świętego spokoju chrzciła wszystkie dzieci w kościele ojca
pozdrawiam Andrzej
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Przejrzyj Genetekę, Suwałki U 1797 –1825 . Autorka P. Cichosz w uwagach wpisywała co ciekawsze informacje. Dość szybko znalazłem / wybrałem nazwisko niemieckobrzmiące / Suwałki 1805 r. Jan Fryderyk Miller, ojciec Krzysztof, rel ewang. garbarz. Pewnie takich przykładów znajdziesz więcej, autorka wpisów też znana.
Krzysztof
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

Gandalf_de_Grey pisze:Przepraszam, p. Wlodzimierz podaje abym szukal watku o "podwójnych ślubach".
Wpisalem w wyszukiwarke, ale nie pokazuje sie taki tytul.
hahaha, bo p. Wlodzimierza trzeba umiec czytac :wink: i absolutnie niedoslownie;
nie udalo mi sie na szybko znalezc informacji z Prus, ale czy to ma znaczenie gdzie malzenstwa sie odbywaly?
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Salve Warakomski,

Dziekuje za sugestie. Juz sprawdzilem... ale tam sa chyba pomieszane metryki ewangielickie z katolickimi. Bo w Suwalkach katolickiej parafii nie ma akt z 1805 r. zaczynaja sie chyba od 1808 czy 1809 r. No ale zawsze to cos!
Teraz musze odrobic prace domowa i sprawdzic ksiegi ewangielickie z Suwalk.
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Salve Katarzyno,

Tak dla mnie wazne gdzie mialo miejsce malzentwo. Chodzi mi o rejon Suwalszczyzny i Prus Wschodnich, bo stamtad moi pochodza i tam nastapilo owe laczenie katolikow z protestantami. Moglo to byc swoiste dla tego tylko terenu bo moze zarowno ksieza katoliccy jak i pastorowie podchodzili do tego "swobodnie" bez stresu...
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

ależ skąd jak najbardziej dosłownie właśnie
"poszukaj" czyli nie "kliknij w znaleziony przeze mnie"
"o podwójnych" czyli nei "zatytułowany "podwójne"
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Mój pradziadek wyznania ewangelicko - augsburskiego bierze w 1870 r. w Warszawie ślub z katoliczką.
Cytuję fragment metryki:
"Ślub ten poprzedzony został trzema zapowiedziami ogłoszonymi w Parafialnych kościołach, tutejszym i ewangelicko – augsburskim 18, 25 września, 6 października bieżącego roku.
Pozwolenie na ślub z wyznawcą innej wiary wydane przez Warszawską Archidiecezjalną Konsystorię 24 wrzesnia/ 6 października bieżącego roku pod numerem 2443."
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”