Prośba o tłumaczenie z łaciny.

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

darek65

Sympatyk

Post autor: darek65 »

Kolejna Prośba.
Wpis z Księgi Zmarłych. Kogo dotyczy. Zofii czy Marianny z Samsonowa
Dziękuje i Pozdrawiam Darek
http://img577.imageshack.us/img577/5135 ... rianna.jpg
Awatar użytkownika
MalgorzataKurek

Sympatyk
Adept

Post autor: MalgorzataKurek »

Moim zdaniem Zofii, córki Marianny Gembskiej.
Pozdrawiam
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, też tak czytam ; zmarło - infans, czyli dziecko o imieniu Zofia około 2 lat ?, córka Marianny Gembskiej ; pozdrawiam - Julian
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

obiit infans nomine Sophia trzeba czytać razem- a więc zmarła Zofia.
Kuba
darek65

Sympatyk

Dzięki Piękne za pomoc. No i kolejna zagwozdka.
Akt zgonu .
http://img221.imageshack.us/img221/3646/nowy1jm.jpg
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Zdaje się, że pod dniem 14.
Umarła Marianna córka pracowitych Łukasza Palusa i Marianny Gębszczonki lat 8, pochowana na cmentarzu na zachodzie.
Kuba
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam, coś mi się zdaje Darek ze lecisz w kulki z tą zagwozdką, ta wcześniejsza metryka różni się praktycznie tylko imieniem i nazwiskiem od tej drugiej ; pozdrawiam - Julian
Ostatnio zmieniony pn 09 lip 2012, 16:27 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Nie różni się. Pomijając formę zapisu, brak użycia infans, pojawienie się filia-córka, i położenie na cmentarzu. Pomijając także czytelność. Właściwie pomijając, że pytający widocznie nie ma doświadczenia, może nie jest też obeznany z Internetem, nie musi wiedzieć że są internetowe słowniki a swojego może nie mieć, że ten temat służy temu, by pytać, pomijając to, można uznać, ze ma nas za durni.
Kuba
darek65

Sympatyk

Nie lecę, nie lecę.
Akty które zaczynam rozpoznawać robię sam. Bo one się zazębiają z resztą. Ale akty Np. te dwa ostatnie stanowiły zagwozdkę. Zofia się nie urodziła a umarła ( Nie znalazłem w księdze urodzeń) . A w drugim wypadku nie ma ślubu a jest zgon dziecka małżeństwa Palus. Wolałem się umieć Wasze potwierdzenie co do moich założeń .
A wszystkich aktów mam ze 150 . To by było tłumaczenia.
Dzięki raz jeszcze i Pozdrawiam Darek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Dobrze Darek nic się nie stało, tylko to gorąco denerwuje, masz akty to bardzo dobrze, daj najlepiej po jednym i sam podaj jak najwięcej danych to zawsze ktoś pomoże. Nie zrażaj się czasem ludzkim złym humorem, po to jest ten program by sobie pomagać i może coś ze swoich się przy okazji znajdzie. Tu też przyznam rację jak pisze kolega z Koszalina ze genealog to ten trochę szurnięty człowiek, tu poniekąd się zgadza bo ciągle rozmawia się ze zmarłymi, a żywi te nasze poszukiwania mają w duszy, sam się przekonałem o tym już dawno ; pozdrawiam - Julian
darek65

Sympatyk

Spokojnie. Tak jak napisałem z większością aktów staram się poradzić sobie sam.
Tylko wtedy gdy mam wątpliwości, to proszę o pomoc. Pozdrawiam Darek
darek65

Sympatyk

Kolejna Prośba. Poprzednie tłumaczenie dotyczyło zgonu Zofii Gembskiej bez ojca.
Obecne dotyczy urodzenia , a w szczególności słów podkreślonych oraz tego czy Jan Sota jest zapisany jako ojciec.
http://img688.imageshack.us/img688/6464/nowy3c.jpg
bo w akcie zgonu nie figuruje jako ojciec. Może wcześniej też zmarł ?
Pozdrawiam Darek.
WM

Nieaktywny
Legenda

Post autor: WM »

Wprawdzie nie uważam się za znawcę łaciny, ale wszedłem w słownik łac-pol (na dole menu głównego) i tam stoi, że ferri faber, to kowal a poprzedzająca litera L to po prostu laboriosus, czyli pracowity. Nie wiem więc co w tym zapisie może być niejasnego? Zwykły zapis chrztu Zofi, córki pracowitego kowala Jana Gota i jego małżonki Marianny z podaniem chrzestnych. Pozdrawiam i życzę wielu samodzielnych ustaleń genealogicznych, bo te są najcednniejsze.
Wawrek
Christophorus

Sympatyk

Post autor: Christophorus »

Myslinski pisze:Nie wiem więc co w tym zapisie może być niejasnego?
Nietypowe, dezorientujące początkującego jest poprzedzenie imienia i nazwiska nazwą profesji (zwykle profesję podawano po nazwisku), jak również jej podkreślenie, które świadczy o tym, że nietypowym szykiem została też zwiedziona osoba podkreślająca nazwiska w księdze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”