Dziekuje za Wasza pomoc! Bym nigdy nie zgadla ze to Kudowa Zdroj.
Ale dla reszte zdjec... moze pomoze jak bym podala mozliwych miejscowosci? Starsza pani w czwartym zdjeciu mieszkala w Bialymstoku, a mlodsza pani w Poznaniu. Moze park za nimi jest w jednych z tych miast? Pan na drugim i trzecim zdjeciu tez mieszkal w Bialymstoku i w Poznaniu, ale czesto sie ruszal po Polsce. Mieszkal w Lodzi przez jakis czas. Mogl tez bywac w Warszawie. Mam nadzieje ze ta informacja wiecej pomoze.
Witam, na pierwszym zdjęciu widać górala i chyba to mundury straży przemysłowej w kopalni, a na drugim według mnie to budynek mieszkalny, blok należący do kopalni i ci sami ludzie z gwiazdkami na czapce. Widać też dwa młotki na krzyż, są nad wejściem do budynku,to potwierdza czyje te bloki. Miejsce tych zdjęć to na południowy Śląsk by wypadało określić i najbardziej na południe wysunięta kopalnia, blisko gór ; pozdrawiam - Julian
A może ktoś z Was podpowie mi jak odnaleźć akta osobowe pradziadka. Niestety wiem tyle tylko, że pracowała w kopalni w okolicach Dębniaka (Opatów, Ożarów). Podpowiedzcie gdzie mogą być przechowywane takie akta.
Witam i o drogę pytam, nie bardzo wiem co mają wspólnego zdjęcia z kopalni w Rudkach koło Nowej Słupi, także i Dębniaka z góralem na tym zdjęciu, pewnie to góral Świętokrzyski dla zmyłki.
; pozdrawiam - Julian
Ostatnio zmieniony śr 18 lip 2012, 15:07 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Niestety nie wiem lepiej:( Napisałam co wiem a to wcale nie wyklucza tego, że nie wiem gdzie zrobione zostały zdjęcia:( I tego, że nie wiem gdzie szukać archiwum pracowniczego
Teraz bez emocji, podpisują się wszyscy chociaż imieniem pod swoimi pytaniami. Co do kopalni w Rudkach jeśli to ta kopalnia, to ją znam tyle o ile, nawet jedna osoba na tym zdjęciu wydaje mi się znajoma ( moje strony z dzieciństwa ) , wiem że zamknęli ja chyba latach 70. Archiwum Państwowe w Starachowicach powinno mieć takie dokumenty z wykazem pracowników, teraz jest to archiwum połączone z archiwum głównym w Kielcach - AP i tam trzeba pytać, można napisać maila do nich ; pozdrawiam - Julian
Niestety nie znam tych miejsc na zdjęciach. Można jednak pokusić się o ustalenie przybliżonego miesiąca ich wykonania, na podstawie roślinności na tych zdjęciach.
Zdjęcie ze stojącymi paniami przełom kwietnia i maja prawdopodobnie kląb obsadzony jest bratkami, zdjęcie powyżej z mężczyzną przy fonntanie kwitnąca roślina przypomina hostę - przełom czerwca i lipca, pozdrawiam marek
Ostatnio zmieniony śr 18 lip 2012, 23:01 przez marbl, łącznie zmieniany 1 raz.
Marcin1988, wydaje mi sie ze w Parku Wilsona ta czesc jest szersza od tego co jest na zdjeciu. Tez wydawalo mi ze to wlasnie ten park, ale chyba nie...
Dziekuje kwiat1, marbl za informacje i pomoc!
Czy sie da zgadnac w ktorych latach te zdjecia byly zrobione przez styl garnituru?