Witam tak na oko to ta sama osoba, bo w 1890 r. ma 16 lat, a w 1920 ma 46 lat, jeśli to ich syn to ma 10 lat. Szczegóły to kołnierz męski stójka potwierdza na rok 1920, a panienki, potem matki widzę tylko jeden szczegół na obu zdjęciach, troszkę zadarty nos że widać dziurki i to może być ta sama osoba na 60 % , plus upodobanie, zapinać się pod sama szyję i ta osoba bardzo pobożna, na pierwszym zdjęciu krzyżyk pod szyją ,a na drugim książeczka do nabożeństwa, może ktoś znajdzie inne podobieństwo ; pozdrawiam - Julian
Na oko jest podobieństwo - wyglądu.
Było modnie się zapinać pod szyję do takich zdjęć, tak samo jeśli chodzi o krzyżyk. Więc to niczego nie dowodzi. Różnica w religijności 16 latki a 46 latki jest znaczna. To też niczego nie dowodzi.
Ale podobieństwo z wyglądu pewne jest.
Sawicki_Julian pisze:Witam tak na oko to ta sama osoba, bo w 1890 r. ma 16 lat, a w 1920 ma 46 lat, jeśli to ich syn to ma 10 lat. pozdrawiam - Julian
To jest ich wnuczek...
zelmir pisze:Wydaje mi się że jest zbyt duża różnica w rozstawie oczu by była to ta sama osoba.
No wlasnie i w tym jest problem... jest podobienstwo ale....
Osoba na 2 zdjeciu (z dzieckiem), Wladyslawa rodzila sie w 1869.
Zdjecie nr 1 jak wspomnialam moglobyc robione pomiedzy 1889-92 (w tych latach Leon Gantzwohl byl podrozujacym fotografem), gdyby to byla Wladyslawa to na 1 zdjeciu mialaby 20 lat. Ja mam taka cicha nadzieje, ze to moze jednak jest matka Wladyslawy... ale juz sama nie wiem
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Sugerowana różnica między zdjęciami wynosi ca 30 lat (1920-1890).
Jeżeli zdjęcie nr 1 przedstawia kobietę 18 letnią,
to zdjęcie nr 2, tej samej osoby, przedstawiałoby ją jako 48 letnią matkę stojącego obok 10 letniego chłopca (podobny do kobiety!), zaś jego strój wskazuje na uroczystość I Komunii Św; jako matka nie wygląda na tyle lat.
Zdjęcie w podobnym układzie rodzinnym z Poznańskiego mam w swoim zbiorze.
Wojtku, masz racje, to jest zdjecie komunijne tego chlopca. Ale para na 100% byli dziadkami mlodzienca. Marian rodzil sie w 1912, zdjecie jest wiec datowane na 1921, Wladyslawa, zdjecie nr 2, ma wiec na nim ok 52 lat.
Ja moze niepotrzebnie okreslilam daty wykonania 1 zdjecia. Bo pewnosci nie mam. Leon Ganztwohl byl samodzielnym fotografem od ok. 1870 roku, wedlug internetu stal sie "podrozujacym" dopiero od 1889 roku. A Moze po stroju kobiety z 1 zdjecia moznaby okreslic jego date, to moze by wyjasnilo czy to ta osoba, czy raczej matka i corka?
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
W takim razie potrzeba zdjęcia rodziców tego chłopca z komunii, a moim zdaniem niczego nie wyjaśni data zdjęcia starego bo i poco, kobieta jest ta sama bo wygląda na szesnaście lat plus trzydzieści i jest babcią, to samo wyjaśnia że ta sama osoba. Co do mody z zapięciem pod szyją, to żadna nie trwa 30 lat, a kto był pobożny to się upinał, a nie rozpinał zwłaszcza do zdjęcia, do kościoła dawniej chodzili z książeczką, by śpiewać pieśni i czytać sobie msze po polsku, bo ksiądz odprawiał mszę po łacinie tyłem do ludzi, tylko kazanie z ambony było po polsku, taka była moda ; pozdrawiam - Julian
Sawicki_Julian pisze:W takim razie potrzeba zdjęcia rodziców tego chłopca z komunii, Julian
Julianie wedle zyczenia
Mama Mariana (corka Wladyslawy)
Ojciec Mariana
Sawicki_Julian pisze: a moim zdaniem niczego nie wyjaśni data zdjęcia starego bo i poco, kobieta jest ta sama bo wygląda na szesnaście lat plus trzydzieści i jest babcią, to samo wyjaśnia że ta sama osoba. Co do mody z zapięciem pod szyją, to żadna nie trwa 30 lat, a kto był pobożny to się upinał, a nie rozpinał zwłaszcza do zdjęcia, do kościoła dawniej chodzili z książeczką, by śpiewać pieśni i czytać sobie msze po polsku, bo ksiądz odprawiał mszę po łacinie tyłem do ludzi, tylko kazanie z ambony było po polsku, taka była moda ; pozdrawiam - Julian
No wlasnie, ale jezeli zdjecie bylo wykonane wczesniej niz w 1889 wtedy nie bedzie to Wladyslawa tylko jej matka... albo ja juz calkowicie naciagam....
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Podobieństwo jest niewątpliwe, ucho na obu zdjęciach prawie identyczne, gdyby miała to być matka Władysławy to zdjęcie musiałoby być zrobione ok 1860 - 1865 co wydaje mi się mało prawdopodobne ze względu na ubiór.Choć znaczenie ma też miejsce zrobienia zdjęcia wieś czy miasto.
Zajrzyj tutaj, są pokazane zdjęcia z lat 1860 (szerokie suknie i rękawy, fotografowano całą postać) i 1870 - 1890 (fotografowano od pasa w górę). http://www.muzeum.chorzow.pl/kolekcja.php?id=186
Ostatnio zmieniony śr 18 lip 2012, 22:10 przez J1anka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Anna
Szukam informacji na temat Andrzeja i Karola Kalińskich oraz osób o nazwisku Balasiewicz, Balasewytsch, Balasewitsch, Balasewits, Баласевич, Balasevich
Agnieszko, ja trzymam się tego zakresu wędrownego fotografa, a zdjęcia już robiono od lat 1860, ale nie takie, tylko okrągłe ( elipsa ), w terenie raczej były młodsze i to może być zrobione w domu, bo w zakładzie byłby jakiś dodatek np. stolik z kwiatami we flakonie, fotel, a nie krzesło, z tyłu byłby jakiś parawan z namalowanym widokiem. Tu jeszcze jedno widzę ze przed rokiem 1900 u fotografa każdy coś musiał trzymać w ręce, a wiec wszystko przemawia ze to jest zdjęcie plus minus z 1890 roku, jak pisałem ze na 60 % jest to ta sama osoba, więcej mogą podpowiedzieć metryki tej kobiety, te zdjęcia dodane tu nie pomogą tu wiele, zdjęcie z profilu i inaczej wygląda matka niż tamte dwa zdjęcia babci ; pozdrawiam - Julian
Ostatnio zmieniony śr 18 lip 2012, 22:20 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Julianie krzesło też było dodatkiem w atelier.
Agnieszko może ta strona coś pomoże, tylko trzeba dużo zdjęć obejrzeć http://www.fotorevers.eu/
Pozdrawiam
Anna
Szukam informacji na temat Andrzeja i Karola Kalińskich oraz osób o nazwisku Balasiewicz, Balasewytsch, Balasewitsch, Balasewits, Баласевич, Balasevich
J1anka pisze:Podobieństwo jest niewątpliwe, ucho na obu zdjęciach prawie identyczne, gdyby miała to być matka Władysławy to zdjęcie musiałoby być zrobione ok 1860 - 1865 co wydaje mi się mało prawdopodobne ze względu na ubiór.Choć znaczenie ma też miejsce zrobienia zdjęcia wieś czy miasto.
Zajrzyj tutaj, są pokazane zdjęcia z lat 1860 (szerokie suknie i rękawy, fotografowano całą postać) i 1870 - 1890 (fotografowano od pasa w górę). http://www.muzeum.chorzow.pl/kolekcja.php?id=186
Dzieki zaraz zajrze
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Julianie ale przeciez podalam zdjecie matki tego dzieciaka z komuni.... wraz z ojcem w moim poprzednim poscie.
Mysle ze jednak masz racje, ze musialo to zdjecie byc robione po 1889 roku, biorac pod uwage tlo, a raczej brak "dodatkow".
Co do elipsy zdjec to wlasnie zauwazylam, ze jego zdjecia wedlug podanego linku przez Anetee (okreslone na lata 1875-99) mialy taka elipse, a to nie ma... http://zbiory.mhf.krakow.pl/navigart/artist/11080/26741
Co do metryk -to Urszula rodzila sie w 1830 roku, jej corka Wladyslawa (ta ze zdjecia z dzieciakiem) rodzila sie w 1869. Obie panie byly z Rejowca.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Widzisz Agnieszko że tak wychodzi na chłopski rozum i ma racje tez Anna, bo inaczej prababcia Urszula mając około 20 lat zdjęcie by miała w 1850 r. robione, no ale w zakładzie nie przez wędrowca, ale chyba w Ameryce w tym czasie robili i takie zdjęcie na pewno kosztowało ze nie każdego było stać. Błąd już poprawiłem, przeczytałem napis od spodu, co do Rejowca to tam szukam metryki ślubu ; Antoni Sawicki z Antoniną Stryjecką z roku około 1855 ; pozdrawiam - Julian