Arciszewo, Płock Gdzie szukać zamordowanego?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Marcin1988

Sympatyk

Arciszewo, Płock Gdzie szukać zamordowanego?

Post autor: Marcin1988 »

"gdzie szukać zamordowanego?"

Witam,

mam prośbę i problem. Poszukuje informacji o zamordowanym w czasie okupacji wujku Kazimierzu Śmigielskim s. Franciszka i Czesławy z Turowskich ur. 15 października 1928 roku w miejscowości Arciszewo gm. Mała Wieś (niegdyś Święcice) pow. płocki. Z przekazu rodzinnego wiem, że został zabrany z domu rodzinnego, przewieziony na posterunek do Małej Wsi, a następnie do Płocka (najprawdopodobniej do więzienia) i zabity. Stało się to ok. roku 1941-44, wiem że sprawa była karna! Przejrzałem akta więzienia niemieckiego w Płocku, przejrzałem akta parafii farnej i cmentarza - żadnego śladu. PCK jak również organizacja z Niemiec dokumentująca zbrodnie w czasie okupacji odpisały, że nie maja żadnych informacji! Gdzie mogę szukać?! Chcę to rozwiązać i postawić symboliczny grób! W roku 1941 miał zaledwie 13 lat. Nie wiem gdzie mogę jeszcze próbować.
Sawicki_Julian

Sympatyk

gdzie szukać zamordowanego?

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, tu nie ma żartów ale jak miał 13 lat to może udało mu się uciec z czyjąś pomocą i nie ma go wśród zmarłych, zabitych z tego okresu. Tak myślę, nie wszyscy Niemcy byli oprawcami, tym bardziej ze to dziecko, a już karna sprawa, może ukrywał się potem pod innym nazwiskiem ; pozdrawiam - Julian
Marcin1988

Sympatyk

gdzie szukać zamordowanego?

Napisałem pismo do Archiwum na Krzywym Kole w Warszawie.
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Aresztowani mieszkańcy Arciszewa, w tym m.in. Józef Dębski (pseudonim „Dąb”, „Kalina”) komendant małowieskiej placówki AK trafiali do obozu w Pomiechówku. /Fort III/
Proponuję sprawdzić IPN, pisałem o tym tu.
http://genealodzy.pl/modules.php?op=mod ... c&p=132076
Marcin1988

Sympatyk

a czy w IPN udziela mi informacji? to był brat mojej Babci, a w IPN chcą pismo od najbliższej osoby!
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Masz prawo zwrócić się z pytaniem do każdego organu, organizacji lub instytucji, do IPN również. Nie dowiesz się jeżeli nie zapytasz, podając wszelkie okoliczności związane z tą sprawą
Krzysztof
apogorzelska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: apogorzelska »

Marcinie możesz mi napisać do kogo zwracałeś się w Niemczech ?
Ania Pogorzelska
------------------------------------------------------------
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
Marcin1988

Sympatyk

Witaj, było to przed 2 laty, nie pamiętam dokładnie nazwy tej Instytucji ale była ona związana o ile się nie mylę z PCK. Chciałbym się dowiedzieć co stało się z tym młodym człowiekiem i wystawić mu chociaż płyte na grobowcu rodzinnym!
Marcin1988

Sympatyk

Była to sprawa karna za morderstwo! Więc na pewno został wywieziony - z Arciszewa gmina Mała Wieś są dwie drogi albo na Płock gdzie sprawdziłem księgi parafialne i więzienie (jest tylko Hieronim Śmigielski) lub Warszawa - w spisie więźniów Pawiaka jest dwóch Kazimierzy - pierwszy wywieziony 23.07.41 Oświęcim napisałem do Auschwitz rodzice się nie zgadzali! Drugi Kazimierz aresztowany w kwietniu 1940 roku został wywieziony w 2.05.40 Sachsenhausen i o jego rodzicach nie mogę się dowiedzieć.
jogo

Sympatyk

Post autor: jogo »

Witwm serdecznie.
Czy są jakieś efekty poszukiwań?
Ja chciałam odszukać informacje z okolic Iłowa dotyczące zamordowania mojego dziadka Józefa Smółki / lat 44/ jego brata Kazimierza /lat 22/ i ojca Karola /lat 68/. Z informacji jakie udało mi sie uzyskać zostali zabrani przez Niemców z domu i więzieni przez jakiś czas w piwniacach młyna w Iłowie, a następnie wywiezieni w nieznanym kierunku. Po jakimś czasie pojawiło się obwieszczenie o rozstrzelaniu w dniu 09-05-1940 7-9 osób w tym moich przodków. Poproszę o jakieś pomysły od czego zacząć .
Pozdrawiam
Jolanta Górecka
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

od IPN-u
rwelka

Nieaktywny

Post autor: rwelka »

http://lwww.straty.pl/

To jest jedyna sensowna strona .

IPN nie prowadzi tego typu spraw .
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

tiaa....:)
Główna Komisja do Spraw Ścigania Zbrodni (poprzednio Hitlerowskich)Przeciwko Narodowi Polskiemu nie prowadzi spraw mordów niemieckich z 1940 roku,
fakt, że Główna Komisja wiele nie robiła przez dziesięciolecia, ale jednak "prowadzi";) i dokumentacją prowadzenia (czy też zaniechań) miewa
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”