Publikacje o genealogii chłopskiej
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Mikolaj_Wilk

Publikacje o genealogii chłopskiej
"publikacje o genealogii chłopskiej"
Witam,
Niedawno natrafiłem na dwa artykuły nt. genealogii rodzin chłopskich.
Oba o rodzinie Lipów (Lipa) ze Śląska Cieszyńskiego. Mianowicie:
1. Michael Morys-Twarowski, Krąg rodzinny Marii Lipa (1830-1920). Ze studiów nad genealogią rodów chłopskich na Śląsku Cieszyńskim, "Pamiętnik Cieszyński", t. 20: 2005
2. tenże, Losy chłopskiej rodziny Lipów ze Śląska Cieszyńskiego do 1918 roku i jej droga do polskiej narodowości, "Świat i Słowo", nr 2(17)/2011
Jak dla mnie - ciekawe, warte polecenia.
Wydaje się (może tylko mi?), że tego typu książki są dość rzadkie. Czy spotkaliście się z innymi traktującymi o genealogii chłopów?
W przypisach pierwszego artykułu autor wymienił jeszcze: A. Żurek, Chłopska genealogia, "Kalendarz Cieszyński 2001", Cieszyn 2000 - tego nie udało mi się odnaleźć.
pozdrawiam
Mikołaj
Witam,
Niedawno natrafiłem na dwa artykuły nt. genealogii rodzin chłopskich.
Oba o rodzinie Lipów (Lipa) ze Śląska Cieszyńskiego. Mianowicie:
1. Michael Morys-Twarowski, Krąg rodzinny Marii Lipa (1830-1920). Ze studiów nad genealogią rodów chłopskich na Śląsku Cieszyńskim, "Pamiętnik Cieszyński", t. 20: 2005
2. tenże, Losy chłopskiej rodziny Lipów ze Śląska Cieszyńskiego do 1918 roku i jej droga do polskiej narodowości, "Świat i Słowo", nr 2(17)/2011
Jak dla mnie - ciekawe, warte polecenia.
Wydaje się (może tylko mi?), że tego typu książki są dość rzadkie. Czy spotkaliście się z innymi traktującymi o genealogii chłopów?
W przypisach pierwszego artykułu autor wymienił jeszcze: A. Żurek, Chłopska genealogia, "Kalendarz Cieszyński 2001", Cieszyn 2000 - tego nie udało mi się odnaleźć.
pozdrawiam
Mikołaj
publikacje o genealogii chłopskiej
Szanowny Panie Nikołaju
Genealogie chłopskie są starsze i znakomicie sporządzone .
Ba mało tego .
Prowadzą do o wiele starszych przodków bo to ich nazwiska były najstarsze w Polsce .
Dlaczego najstarsze .
Z prostej przyczyny .
Chłopskie było także osadnictwo olęderskie a ci ludzie przybyli z zachodu gdzie nazwiska dawno istniały.
Zresztą w Naszej Polsce wszyscy to przybysze .
Proszę przeczytać Kroniki Janka z Czarnkowa - to ten od którego prawie wszystko przepisał Długosz .
Można by wymieniać całe stosy genealogii chłopskich ale polecę dwie świetne opracowane
1. Rody ziemi wolsztyńsko-babomojskiej Krzysztof Raniowski
2. Genealogia moich przodków napisana przez genealoga z 1786 roku niejakiego Antoniego Rontza Kanonika Warszawskiego.
Dzięki niemu nie było najmniejszych problemów ustalić przodków od 1565 roku .
Pozdrawiam
Wysłany: 25-07-2012 - 19:56*
Przepraszam ,że niepotrzebny nowy post ale oczywiście świetne genealogie chłopskie w Periodyku Pana Marka Górnego " Genealogia Studia i Materiał Historyczne .
* (moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych na Forum)
Genealogie chłopskie są starsze i znakomicie sporządzone .
Ba mało tego .
Prowadzą do o wiele starszych przodków bo to ich nazwiska były najstarsze w Polsce .
Dlaczego najstarsze .
Z prostej przyczyny .
Chłopskie było także osadnictwo olęderskie a ci ludzie przybyli z zachodu gdzie nazwiska dawno istniały.
Zresztą w Naszej Polsce wszyscy to przybysze .
Proszę przeczytać Kroniki Janka z Czarnkowa - to ten od którego prawie wszystko przepisał Długosz .
Można by wymieniać całe stosy genealogii chłopskich ale polecę dwie świetne opracowane
1. Rody ziemi wolsztyńsko-babomojskiej Krzysztof Raniowski
2. Genealogia moich przodków napisana przez genealoga z 1786 roku niejakiego Antoniego Rontza Kanonika Warszawskiego.
Dzięki niemu nie było najmniejszych problemów ustalić przodków od 1565 roku .
Pozdrawiam
Wysłany: 25-07-2012 - 19:56*
Przepraszam ,że niepotrzebny nowy post ale oczywiście świetne genealogie chłopskie w Periodyku Pana Marka Górnego " Genealogia Studia i Materiał Historyczne .
* (moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych na Forum)
-
Mikolaj_Wilk

Witam,
Proszę wymianiać książki z tych stosów...
Rontza nie mogę znaleźć, możesz podać gdzie i kiedy była wydana ta książka?
Janka z Czarnkowa czytałem i owszem, jednak dość dawno. A na jakie fragmenty zwracasz uwagę? A że od niego zerżnął Długosz - to powiedziane na wyrost.
pozdrawiam
Mikołaj
Proszę wymianiać książki z tych stosów...
Rontza nie mogę znaleźć, możesz podać gdzie i kiedy była wydana ta książka?
Janka z Czarnkowa czytałem i owszem, jednak dość dawno. A na jakie fragmenty zwracasz uwagę? A że od niego zerżnął Długosz - to powiedziane na wyrost.
pozdrawiam
Mikołaj
W Internecie dostępna jest praca naukowa Pani Kasi Krygier
O mazurach wieleńskich
Duuuża praca
Tam wszystko jest napisane .
ps
Ja tylko wymieniłem pozycje o moich przodkach .
Pozdrawiam
O mazurach wieleńskich
Duuuża praca
Tam wszystko jest napisane .
ps
Ja tylko wymieniłem pozycje o moich przodkach .
Pozdrawiam
Czy mogę poprosić o link do pracy p.Krygier
Nie mogę tego znaleźć w internecie
Pozdrawiam
Beata
Nie mogę tego znaleźć w internecie
Pozdrawiam
Beata
Beata
Nie za bardzo rozumiem wpisu o Janku z Czarnkowa
Nie fragmenty a 116 stron.
To nie ja wymyślilem ale ci co badali oba teksty.
Pozdrawiam
Pani Beato
Proszę wpisać w googlach
genealogia wieleńska
I pierwsza pozycja jaka jest
Nie fragmenty a 116 stron.
To nie ja wymyślilem ale ci co badali oba teksty.
Pozdrawiam
Pani Beato
Proszę wpisać w googlach
genealogia wieleńska
I pierwsza pozycja jaka jest
-
Mikolaj_Wilk

A możesz podać tutuł tej książki Rontza.
Jeśli idzie o kronikę Janka z Czarnkowa: nierozumiem kontekstu.
pozdrawiam
Mikołaj
Jeśli idzie o kronikę Janka z Czarnkowa: nierozumiem kontekstu.
pozdrawiam
Mikołaj
Nikołaj
Jak napisałem powyżej post dla Pani Beaty.
Pozdrawiam
Odnośnie innych opracowanych genealogii to dostępne są piękne genealogie Pana Orpela -pięknie opracowane i jestem pełen podziwu dla człowieka.
Także genealogie Pana Formy -majstersztyk genenalogii .
My pracujemy nad dwoma . Genealogia mieszkańców parafii Bełdów skończone i parafii Krasnopol - w trakcie .
Najnowszy projekt to genealogia rodzin Olecka od 1703 roku .
Pozdrawiam
Jak napisałem powyżej post dla Pani Beaty.
Pozdrawiam
Odnośnie innych opracowanych genealogii to dostępne są piękne genealogie Pana Orpela -pięknie opracowane i jestem pełen podziwu dla człowieka.
Także genealogie Pana Formy -majstersztyk genenalogii .
My pracujemy nad dwoma . Genealogia mieszkańców parafii Bełdów skończone i parafii Krasnopol - w trakcie .
Najnowszy projekt to genealogia rodzin Olecka od 1703 roku .
Pozdrawiam
-
Mikolaj_Wilk

Dziękuję za poszlaki.
Szkoda tylko, że nie piszesz dokłanie ani autorów, ani tytułów, już nie mówiąc o miejscach czy latach wydania.
Rozumiem, że dwóch ostatnich można nie pamiętać - normalne - jednak najdziwniejsze, że nie możesz podać dokładnie autora ani tytułu. Skoro czytałeś te książki, to powinieneś pamiętać takie rzeczy.
"Katarzyna Krygier" nie występuje w katalogach Biblioteki Narodowej.
Znalazłem tylko (na tym forum: http://kptg.pl/forum/viewtopic.php?t=97):
Katarzyna Krűger, Społeczeństwo tzw. „Mazurów Wieleńskich” na podstawie „Genealogii Wszystkich Familii Parochii Wieleńskiej zebranej przez X Antoniego Rontza Kanonika Warszawskiego Proboszcza Wieleńskiego Roku Pańskiego 1786”, niestety autor tamtego postu nie podał ani miejsca ani roku wydania. A szkoda bo taka książka też nie występuje w znanych mi katalogach internetowych.
Czy chodziło Ci o tą książkę?
Szkoda tylko, że nie piszesz dokłanie ani autorów, ani tytułów, już nie mówiąc o miejscach czy latach wydania.
Rozumiem, że dwóch ostatnich można nie pamiętać - normalne - jednak najdziwniejsze, że nie możesz podać dokładnie autora ani tytułu. Skoro czytałeś te książki, to powinieneś pamiętać takie rzeczy.
"Katarzyna Krygier" nie występuje w katalogach Biblioteki Narodowej.
Znalazłem tylko (na tym forum: http://kptg.pl/forum/viewtopic.php?t=97):
Katarzyna Krűger, Społeczeństwo tzw. „Mazurów Wieleńskich” na podstawie „Genealogii Wszystkich Familii Parochii Wieleńskiej zebranej przez X Antoniego Rontza Kanonika Warszawskiego Proboszcza Wieleńskiego Roku Pańskiego 1786”, niestety autor tamtego postu nie podał ani miejsca ani roku wydania. A szkoda bo taka książka też nie występuje w znanych mi katalogach internetowych.
Czy chodziło Ci o tą książkę?
Re: publikacje o genealogii chłopskiej
Proszę Pana
Genealogia Wszystkich Familii dostępna jest w Archiwum Poznańskim
Gdybym mógł pomóc Panu w czymś w tej dziedzinie ,bo jak rozumiem ma Pan tam przodków podobnie jak Ja .
Chętnie pomogę .
Niebawem jak podejrzewam Genealogia będzie dostępna cyfrowo .
Pozdrawiam.
Pani Krygier napisała pracę magisterską i podała źródło .
A samą zawartość genealogii znajdzie Pan na GeneaNet bez żadnego trudu.
Dusza po duszy i tak kilkadziesiat tysięcy opisanych przez Rontza dusz .
Proszę napisac kogo Pan szuka
Chętnie pomogę .
Ja do tych kilkudziesięciu tysięcy dopisałem jakieś 20 tysięcy czym rozszerzyłem pracę kanonika
Panie Nikołaju
Nie rozumie Pan prostych faktów.
Nie podaję tytułów dokąłdnych z prostej i banalnej pzryczyny .
Wielu ludzi korzysta z tej pracy i wielu podobnych .
Szukając w wyszukiwarce natknie się na ten post .
Nic nikomu z tego nie przyjdzie .
Praca Pani Krygier jest dostępna w pdefie .
Oriszę przeczytać te stokilkadziesiat stron i tam dokładnie jest długi tytuł napisany i to kilkadziesiat razy .
Zlaleźć łatwo tak jak napisałem
Wystarczy w wyszukiwarce podać hasło genealogia wieleńska
Pierwsza pozycja jest w docu
Inne są w pdefeie .
Tak jak to uprzednio dwa razy podałem
Proszę sobie znaleźć
=======================================
Dla zainteresowanych podam jeszcze kilka faktów z tej dziedziny .
Otóż były to ziemie pogranicza .
Wioska niemiecka
wioska polska
część polska miasta
część niemiecka miasta
Czyli ta genealogia to genealogia strony polskiej
Istnieje jeszcze jedno opracowanie w formie długiego Raporu stworzone przez jedną z rodzin niemieckich .
Zainteresowanym napiszę gdzie znaleźć tę genealogię .
Oprócz tego istnieje genealogia Pani Katz ale nieskończona i nieprecyzyjna
No i oczywiście uwieńczeniem tych genealogii jest dokument Odessa 3
Ale ten spis mieszkańców Netze łatwo znaleźć
Pozdrawiam
Genealogia Wszystkich Familii dostępna jest w Archiwum Poznańskim
Gdybym mógł pomóc Panu w czymś w tej dziedzinie ,bo jak rozumiem ma Pan tam przodków podobnie jak Ja .
Chętnie pomogę .
Niebawem jak podejrzewam Genealogia będzie dostępna cyfrowo .
Pozdrawiam.
Pani Krygier napisała pracę magisterską i podała źródło .
A samą zawartość genealogii znajdzie Pan na GeneaNet bez żadnego trudu.
Dusza po duszy i tak kilkadziesiat tysięcy opisanych przez Rontza dusz .
Proszę napisac kogo Pan szuka
Chętnie pomogę .
Ja do tych kilkudziesięciu tysięcy dopisałem jakieś 20 tysięcy czym rozszerzyłem pracę kanonika
Panie Nikołaju
Praca Pani Krygier jest dostępna w pdefie .
Oriszę przeczytać te stokilkadziesiat stron i tam dokładnie jest długi tytuł napisany i to kilkadziesiat razy .
Zlaleźć łatwo tak jak napisałem
Wystarczy w wyszukiwarce podać hasło genealogia wieleńska
Pierwsza pozycja jest w docu
Inne są w pdefeie .
Tak jak to uprzednio dwa razy podałem
Proszę sobie znaleźć
=======================================
Dla zainteresowanych podam jeszcze kilka faktów z tej dziedziny .
Otóż były to ziemie pogranicza .
Wioska niemiecka
wioska polska
część polska miasta
część niemiecka miasta
Czyli ta genealogia to genealogia strony polskiej
Istnieje jeszcze jedno opracowanie w formie długiego Raporu stworzone przez jedną z rodzin niemieckich .
Zainteresowanym napiszę gdzie znaleźć tę genealogię .
Oprócz tego istnieje genealogia Pani Katz ale nieskończona i nieprecyzyjna
No i oczywiście uwieńczeniem tych genealogii jest dokument Odessa 3
Ale ten spis mieszkańców Netze łatwo znaleźć
Pozdrawiam
-
Mikolaj_Wilk

A to nie można z takich opracowań korzystać?rwelka pisze:
Pierwsze słyszę, aby książki były drukowane po to, właściwie nie wiadomo po co, jeśli nie do czytania, korzystania z nich, poszerzania wiedzy.
Próbuje Pan/i wytłumaczyć, że jeżeli ktoś by mnie zapytał o polecenie jakieś książki np. nt. podstaw z historii Polski nowożytnej, to nie mogę mu podać następującej informacji: Mariusz Markiewicz, Historia Polski 1492-1795, Kraków 2011, aby mógł sobie tą pozycję znaleźć bez większego problemu i mógł z niej skorzystać.
Tutaj się z Panem/nią nie zgodzę, owszem przyjdzie. W wyszukiwarkę wpisze interesujące go zagadnienie i natknie się na dyskusję nad konkretnymi opracowaniami, będzie wiedział o jakie fizycznie istniejące książki chodzi.rwelka pisze:
Dla mnie rzeczą dziwną jest nie podawanie tytułów i autorów opracowań. I jak słusznie Pan/i zauważył/a nie rozumiem tego prostego faktu i obawiam się, że nigdy nie zrozumiem.
Ale to tyle w tym temacie kto co rozumie, a czego nie. Bo nie temu ma służyć to forum.
Służy ono wymianie doświadczeń w sferze genealogicznej i wymianie takiej wiedzy. Tak też proszę o dyskusje w tym temacie.
A jeśli nie chce Pan/i pisać o jakie konkretnie książki Panu/Pani chodzi, to o czym Pan/i chce rozmawiać? O domysłach, plotkach i innych mitach? Bo jak zauważyłem z Pana/Pani wypowiedzi w tym wątku, rzuca Pan/i jakieś hasła, przywołuje jakieś mityczne opracowania, z czego tak na prawdę nic nie wynika, a gdy inni użytkownicy pytają o konkrety, to woli Pan/i ich nie podawać.
Jeszcze raz proszę o poważniejsze traktowanie rozmówców.
pozdrawiam
Mikołaj
Tylko spokój może nas uratować.
mieszkający we Francji Christian Orpel tworzy genealogie z terenu Wielkopolski. Można ja odnaleźć tutaj (trzeba się tylko zalogować)
http://www.geneanet.org/
Pozostałych informacji nie znalazłam, a przyznam ze szukałam.
Po prostu:rwelka pisze:Odnośnie innych opracowanych genealogii to dostępne są piękne genealogie Pana Orpela -pięknie opracowane i jestem pełen podziwu dla człowieka.
mieszkający we Francji Christian Orpel tworzy genealogie z terenu Wielkopolski. Można ja odnaleźć tutaj (trzeba się tylko zalogować)
http://www.geneanet.org/
Pozostałych informacji nie znalazłam, a przyznam ze szukałam.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
-
Sawicki_Julian

Witam Romek, nie baw się w podchody, przejrzałem i ja te tytuły które podajesz, wszystkie są ale do kupienia np. interesuje mnie ; Metryka Litewska - Rejestry Podymnego woj. Brzeskiego. Kupno oferują przez internet, ale takie kupowanie mi nie odpowiada, bo raz zapłaciłem z góry za książkę z Kurnika która nigdy nie przyszła ; pozdrawiam - Julian
elgra
Znacznie lepszy wykaz prac Pana Orpela jest na stronie http://genealog.mrog.org/odsylacze_spisy.html
Pozdrawiam
Widzę ,że zainteresowanie genealogiami chłopskimi jest duże .
Znam kilkanaście osób ,które takie genealogie tworzyły a i pewnie opublikowały .
Nie tylko w Polsce vide baza Textora chyba w Belgii .
To dotyczy Przedcza chyba
I jeszcze na koniec namawiam wszystkich do tworzenia takich genealogii .Jest to bardzo efektywny sposób tworzenia genealogii rodzinnych .
Efektywny i efektowny bo coś oprócz własnego drzewa zostanie po nas.
Ja jak tyko uporam się z problemami technicznymi portalu także spróbuję taką genealogię umieścić .
Niestety praca nad takimi genealogiami wymaga pracy wspólnej a to dzisiaj rzadkość .Nam sie udało ale bywa .
Jedna uwaga iż nie wszystkei parafie nadają się do tego celu .Problem jest z parafiami gdzie były kolonie i jest wielu spadochroniarzy jak np Kościelna Jania czy Lubelskie parafie oraz wiele łódzkich .
Pozdrawiam
Znacznie lepszy wykaz prac Pana Orpela jest na stronie http://genealog.mrog.org/odsylacze_spisy.html
Pozdrawiam
Widzę ,że zainteresowanie genealogiami chłopskimi jest duże .
Znam kilkanaście osób ,które takie genealogie tworzyły a i pewnie opublikowały .
Nie tylko w Polsce vide baza Textora chyba w Belgii .
To dotyczy Przedcza chyba
I jeszcze na koniec namawiam wszystkich do tworzenia takich genealogii .Jest to bardzo efektywny sposób tworzenia genealogii rodzinnych .
Efektywny i efektowny bo coś oprócz własnego drzewa zostanie po nas.
Ja jak tyko uporam się z problemami technicznymi portalu także spróbuję taką genealogię umieścić .
Niestety praca nad takimi genealogiami wymaga pracy wspólnej a to dzisiaj rzadkość .Nam sie udało ale bywa .
Jedna uwaga iż nie wszystkei parafie nadają się do tego celu .Problem jest z parafiami gdzie były kolonie i jest wielu spadochroniarzy jak np Kościelna Jania czy Lubelskie parafie oraz wiele łódzkich .
Pozdrawiam
-
Sawicki_Julian

Romek nie odpowiadasz na pytania, a konkretnie zanim się gdzieś wybierasz bo piszesz na koniec, czy masz z Litwy jakieś linki o Sawickich z lat 1600 - 1700 do poczytania, czekam na odpowiedz ; Julian
Ostatnio zmieniony czw 26 lip 2012, 23:50 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.