Przetłumaczenie z łaciny- przyczyna zgonu
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam
Galicja rok 1869, zapisy o zgonach. Poniżej link do skanu.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/433 ... 1b420.html
Można by napisać, że wszystko Ok. Gdyby nie mały szczególik... I to przy trójce osób z mojego drzewa. Ksiądz zapisał, że przyczyną śmierci był „ Kur. „.
Kur...Ka Wodna ... Co ten skrót oznacza ? Co to za choroba ? Umierają na to same dzieci górna granica wieku to 2,5 roku.
Prześledziłem cały rok i tylko ta strona zawiera taki zapis o przyczynie zgonu.
Jeżeli to możliwe proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Bogdan
Galicja rok 1869, zapisy o zgonach. Poniżej link do skanu.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/433 ... 1b420.html
Można by napisać, że wszystko Ok. Gdyby nie mały szczególik... I to przy trójce osób z mojego drzewa. Ksiądz zapisał, że przyczyną śmierci był „ Kur. „.
Kur...Ka Wodna ... Co ten skrót oznacza ? Co to za choroba ? Umierają na to same dzieci górna granica wieku to 2,5 roku.
Prześledziłem cały rok i tylko ta strona zawiera taki zapis o przyczynie zgonu.
Jeżeli to możliwe proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Bogdan
Panie Romanie.
Chciałem Panu już wczoraj podziękować, allee ( to chyba po " fracuskiemu" ) nastał czas długiego " weekendu". Mam gości ( piszę cicho bo jeszcze śpią ).
Perspektywa na nadchodzący tydzień z głowy - powrót do rzeczywistości za...?. Śniadanie " Lorneta z Meduzą ". Lorneta - dwie setki czystej. Meduza - zimne nóżki, galert, studzinina ( jak zwał tak zwał ).
Potem zapewne jest obiad, podwieczorek i... Kolacja, tylko tego już nie pamiętam.
P.S. Nie powielać !
A tak na poważnie to jeżeli będzie miał Pan chwilkę to proszę ( oczywiście, jeżeli to możliwe ) o małe wyjaśnienie, że " Kur czy Kór " to Odra a nie Nysa Łużycka.
Ciekawa sprarwa.
Pozdrawiam
Bogdan
Chciałem Panu już wczoraj podziękować, allee ( to chyba po " fracuskiemu" ) nastał czas długiego " weekendu". Mam gości ( piszę cicho bo jeszcze śpią ).
Perspektywa na nadchodzący tydzień z głowy - powrót do rzeczywistości za...?. Śniadanie " Lorneta z Meduzą ". Lorneta - dwie setki czystej. Meduza - zimne nóżki, galert, studzinina ( jak zwał tak zwał ).
Potem zapewne jest obiad, podwieczorek i... Kolacja, tylko tego już nie pamiętam.
P.S. Nie powielać !
A tak na poważnie to jeżeli będzie miał Pan chwilkę to proszę ( oczywiście, jeżeli to możliwe ) o małe wyjaśnienie, że " Kur czy Kór " to Odra a nie Nysa Łużycka.
Ciekawa sprarwa.
Pozdrawiam
Bogdan
Panie Bogdanie,
słowa kór, kur = odra, są w Slowniku jęz. polskiego u Jana Karłowicza, T.2, Wwa 1900.
W Slowniku jęz. polskiego, R_Z, Wwa 1981, stoi, ze kur to termin medyczny i oznacza różyczkę.
Jest takie wyrażenie, ' czerwony kur' nad wsią, co oznacza pożar i płomienie.
Także wyrażenie 'kurna chata' oznacza prymitywny dom, który ma w środku palenisko/ognisko, a dym
ulatywał przez dach, czyli nie od poczciwej kury ale od czerwoności ogniska.
W odrze i różyczce skóra ciała dziecka jest w stanie zapalnym, zaróżowiona, czerwona stąd nazwa : kur.
pozdrawiam,
Roman M.
słowa kór, kur = odra, są w Slowniku jęz. polskiego u Jana Karłowicza, T.2, Wwa 1900.
W Slowniku jęz. polskiego, R_Z, Wwa 1981, stoi, ze kur to termin medyczny i oznacza różyczkę.
Jest takie wyrażenie, ' czerwony kur' nad wsią, co oznacza pożar i płomienie.
Także wyrażenie 'kurna chata' oznacza prymitywny dom, który ma w środku palenisko/ognisko, a dym
ulatywał przez dach, czyli nie od poczciwej kury ale od czerwoności ogniska.
W odrze i różyczce skóra ciała dziecka jest w stanie zapalnym, zaróżowiona, czerwona stąd nazwa : kur.
pozdrawiam,
Roman M.
opętanie. szaleństwo?
Witam Serdecznie
Czy ma ktoś pojęcie co oznacza zwrot "Gravi vexata" w przyczynie śmierci w akcie zgonu z 1734 roku?
Pan który realizował kwerendę w Gnieźnie był bardzo zaskoczony i sugerował opętanie. Prawda to?
Pozdrawiam Serdecznie
Marek Borkowski
Czy ma ktoś pojęcie co oznacza zwrot "Gravi vexata" w przyczynie śmierci w akcie zgonu z 1734 roku?
Pan który realizował kwerendę w Gnieźnie był bardzo zaskoczony i sugerował opętanie. Prawda to?
Pozdrawiam Serdecznie
Marek Borkowski
-
Christophorus

opętanie. szaleństwo?
Vexata - opętana, trapiona, chora, cierpiąca
Popularny był zwrot "morbo vexata" (trapiona chorobą). Tutaj: ciężko (gravi). Skoro wprost nie wspomniano ducha nieczystego, stawiam na chorobę.
Popularny był zwrot "morbo vexata" (trapiona chorobą). Tutaj: ciężko (gravi). Skoro wprost nie wspomniano ducha nieczystego, stawiam na chorobę.
opętanie. szaleństwo?
Dziekuje za pomoc
- MalgorzataKurek

-
Krzysieksaf

Choroba - koniec XVIII wieku
Witam, chciałbym dowiedzieć się co to za choroba MORZYSKO, bo w miejscu przyczyny zgonu to było napisane, a wydaje mi się, że to choroba koni.
-
Sroczyński_Włodzimierz

taki duży mór (pomór)?:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Kaczmarek_Aneta

A można obejrzeć skan dokumentu z tym zapisem ?
Pozdrawiam
Aneta
Pozdrawiam
Aneta