Nazwiska - M

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Jakubie :D

Michałek 1393 - od imienia biblijnego Michał, pochodzenia od hebrajskiego mikhae' el 'któż, jeśli nie Bóg', notowanego w Polsce od XII wieku.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
michalks12

Post autor: michalks12 »

Pani Ewo moje nazwizko jest jednoznaczne ale nie wiem czy tak jest naprawde bardzo proszę o wyjaśnienie nazwiska Mucha
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :?: :D

I bardzo dobrze, że pytasz. Bo choć etymologia jest rzeczywiście jednoznaczna, zyskujesz datę źródłową:

Mucha 1362 - od mucha.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.

michalks12

Post autor: michalks12 »

dziękuje bardzo , szkoda że moje nazwisko pochodzi od owada:/
marek54

Proszę o pomoc w poszukiwaniach pochodzenia nazwiska

Post autor: marek54 »

Proszę o pomoc w ustaleniu pochodzenia nazwiska Matuszewski
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Marku :D

Matuszewski ( bez daty źródlowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Maciej, pochodzącego z hebrajskiego mattithejah(u) i mattanejah(u) 'dar Jahwe', występującego w Polsce od XIII wieku w wariantach: Maciej, Matyjasz i Mateusz.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001

lrpawlak

Post autor: lrpawlak »

Witam Pani Ewo!
Dziękuję serdecznie za pod powiedź. Kiedyś czytałam artykuł na temat nazwisk i tak przypuszczałam, ale chciałam się upewnić. Dziękuję również za wskazanie mi książki, w której na ten temat będę mogła przeczytać. Mam jeszcze jedno pytanie o nazwisko MATHEA.
Z serdecznymi pozdrowieniami Lidia Pawlak
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Lidio :D

Mathea
( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Maciej, z hebrajskiego 'dar Jahwe'; z form greckich i łacińskich utworzone zostały w języku polskim trzy imiona: Maciej Matyjaszi Mateusz.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001

Awatar użytkownika
mastalerz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: mastalerz »

Od ponad trzech lat badam genealogię Mastalerzów i wciąż szukam etymologii mojego nazwiska.

do tej pory przeczytałem, że nazwisko Mastalerz pochodzi:

1. od zawodu - masztalerz, czyli „starszy stajenny, ten, co ma dozór nad stajnią i końmi”, wyraz pochodzi z niemieckiego Marstall - stajnia pańska , zob. tzw. Słownik warszawski t. II, s. 896.

2. od nazwy miejscowej Masztalery z byłego powiatu grodzieńskiego, zob. Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, t. XV cz. 2, s. 308.

3. od popularnego nazwiska czeskiego Maštalíř (czyt.Masztalirz). Nasi przodkowie mogli przybyć z Czech w okresie reformacji tj. XVI w.

Ostatnio otrzymałem od p. Artura Wojtowicza jeszcze inną informację.
Według niemieckiej księgi wywodowej nazwisko MASTALERZ pochodzi
pierwotnie od słowa MAST co oznacza TUCZ. W staroniemieckim, nazwiskiem
Mast nazywano przede wszystkich hodowców świń. Po raz pierwszy pojawia się
to nazwisko w księgach z Hanoveru z 1504 r.

A co na temat nazwiska MASTALERZ napiszą nasi specjaliści na forum?
POZDRAWIAM!
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Mirku

Mastalerz 1679 - od masztalerz, mastalerz 'człowiek zajmujący się końmi, stajenny'.

Awatar użytkownika
mastalerz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: mastalerz »

Ewa_Szczodruch pisze:Witaj Mirku

Mastalerz 1679 - od masztalerz, mastalerz 'człowiek zajmujący się końmi, stajenny'.

Dziękuję Ewo za szybką odpowiedź.
A jakbyś zinterpretowała te pozostałe etymologie Mastalerza?
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Mirku :D

Mam dobry zwyczaj odpowiadania na posty, listy, maile :wink:
Więc... po raz któryś powtarzam: nie jestem profesjonalistką. Mam tylko trochę źródeł i wprawy w posługiwaniu się nimi, no i dużo dobrych chęci, by Wam pomagać.

Mirku, trwałabym przy etymologii Rymuta... Oczywiście, jeśli korzenie masz polskie... I jeśli tak jest, nie szukałabym źródeł nazwiska w językach obcych, zwłaszcza jeśli prowadzą prawie do tego samego.
No i pamiętaj, że końcowa interpretacja należy do Ciebie, bo to nazwisko Twojej rodziny i jej genealogia.

I jeszcze raz: etymologia pomaga, ale i na manowce potrafi zwieść :wink:

Sukcesów w dalszych badaniach genealogicznych życzę...
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Edwinie :D

Matysiak 1687 - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Maciej, pochodzenia hebrajskiego ‘dar Jahwe’. Z form łacińskich w języku polskim wykształciły się 3 imiona: Maciej, Matyjasz i Mateusz. W Kościele prawosławnym z form greckich utworzone zostało imię Matwiej, wtórnie Matfiej.

czar.mar

Post autor: czar.mar »

Witaj Ewo
Proszę o garść informacji o nazwisku Marko
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :?: :D

Marko ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Marek, pochodzenia łacińskiego, od Marcus, genetycznie związanego z bogiem Marsem, notowanego w Polsce od XIII wieku.

Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”