Metryki, archhiwa - pytanie

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Heraklus

Post autor: Heraklus »

Witam,

chciałbym spożytkować nieodległy (już :D ) urlop na pogrzebanie w genealogii, historii mojej rodziny. I tu rodzi się kilka pytań dotyczących poszukiwań.
-Gdzie mogę znaleźć dane? - to niby wiem, ale chcę się upewnić - poprzez wyszukiwarkę PRADZIAD w Archiwach państwowych znalazłem gdzie i z jakiego okresu są dane parafialne (urodzenia, małżeństwa, zgony). Ale czy to jedyne miejsce, może są jakieś inne ? I jeśli nie ma w ogóle danej miejscowości ,a wiem że dana parafia tam była to istnieje w ogóle możliwość odnalezienia danych ?
- metryki - domyślam się ,że mogą być po łacinie itd. ale jak wygląda ich odczytanie (z kaligraficznej strony) czy może są one przepisane przez ludzi w archiwach ?

Na początek może tyle.
Z góry dziękuję za pomoc :)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ad PRADZIAD:
1. owszem dane nie są kompletne, na ogół brakuje ostatnich 2 roczników przekazanych z USC, tj często możesz liczyć, że oprócz tego co jest podane będą także księgi 1909, 1910, 1911
2. bywają w PRADZIADZIE również informacje spoza sieci AP (np z archiwum diecezji warszawsko-praskiej)

ad NIEODLEGŁY URLOP a AP-y..zbliża się urlop nie tylko Twój, sprawdź czy dany AP (i jego pracownia naukowa) będzie pracować

ad "łacina" - w AP rzadko bywają (poza aneksami) , a jak wyglądają -popatrz do metryki.genealodzy.pl znajdziesz tam i łacińskie księgi (z kancelarii parafialnych). Bywają opracowania niektórych ksiąg np w formie maszynopisów "przepisane" - także czasem dostępne w archiwach (ale chyba rzadko państwowych)

pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Jaś

Sympatyk

Post autor: Jaś »

Wszystko zależy gdzie chcesz szukać ksiąg parafialnych.
Dla przykładu:
Na terenie Diecezji Tarnowskiej księgi metrykalne znajdują się w parafiach, natomiast w Archiwum Diecezjalnym znajdują się duplikaty. Ani jednych ani drugich PRADZIAD nie uwzględnia.
Na trenie Archidiecezji Poznańskiej: w parafiach są księgi młodsze, starsze znajdują się w Archiwum Archidiecezjalnym. Te w archiwum (z wyjątkiem niedawno pozyskanych) PRADZIAD uwzględnia, tych w parafiach nie.
Podobnie jest na terenie Archidiecezji Gnieźnieńskiej z wyjątkiem PRADZIADA, który ich nie uwzględnia.
Problemem są nowo powstałe diecezje. I tak na przykład metrykalia Diecezji Kaliskiej są w Gnieźnie, Poznaniu, Włocławku i w parafiach. Te w Poznaniu PRADZIAD uwzględnia.
Co do łaciny: w Wielkopolsce licz się z nią zarówna w archiwach kościelnych jak i państwowych - jest ona regułą, czasem język polski lub niemiecki, w zapisach ksiąg ewangelickich wyłącznie niemiecki. W państwówkach po roku 1874, kiedy to powstały pruskie urzędy cywilne, akta są po niemiecku, gotykiem; a po roku 1918 po polsku.
Pozdrawiam
Maria Jaś
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”