Centrum Historii Rodziny - Mormoni w Warszawie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Mirek.Kozak

- Mirek.Kozak

Mikrofilmy Mormoni robili na calym swiecie, w kazdym kraju, gdzie otrzymali pozwolenie - w Rumunii nie mogli zrobic, bo Nicolae C. nie pozwolil.MMar pisze:W jaki celu robili mikrofilmy w polskich archiwach.
W jakim celu?
Abys teraz mogl pojsc do nich i obejrzec metryke swego prapradziadka - a nawet ja sfotografowac.
Nie tylko w polskich. Na całym świecie.
Pytanie zahacza o doktrynę religijną mormonów więc zajrzyj na wiki http://pl.wikipedia.org/wiki/Mormoni
W rozdziale "Nauki i praktyki" odnajdziesz odpowiedź w jaki celu i jak ten cel realizują,
z grubsza kręci się to wokół chrztu, który żyjący może przyjąć w imieniu zmarłego, np. przodka aby dopomóc mu w zbawieniu.
Ma się rozumieć chrzest według rytu mormońskiego, bo inne wg nich, nie są ważne..
Pytanie zahacza o doktrynę religijną mormonów więc zajrzyj na wiki http://pl.wikipedia.org/wiki/Mormoni
W rozdziale "Nauki i praktyki" odnajdziesz odpowiedź w jaki celu i jak ten cel realizują,
z grubsza kręci się to wokół chrztu, który żyjący może przyjąć w imieniu zmarłego, np. przodka aby dopomóc mu w zbawieniu.
Ma się rozumieć chrzest według rytu mormońskiego, bo inne wg nich, nie są ważne..
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
- Skrzypczak_Bogumiła

Witam.
Dołożę swoje 3 grosze ; Mormoni posiadają w swoich zasobach akta z całego świata.
Powtórzę zasłyszaną informację /niestety nie sprawdzoną/,że Mormoni przed zawarciem związku małżeńskiego mają badane korzenie do 5 pokolenia ,aby wyeliminować pokrewieństwo.
A może zwyczajnie zajęli się zabezpieczeniem dokumentów przed zniszczeniem,może dojrzeli do tego wcześniej niż inni ?
Dołożę swoje 3 grosze ; Mormoni posiadają w swoich zasobach akta z całego świata.
Powtórzę zasłyszaną informację /niestety nie sprawdzoną/,że Mormoni przed zawarciem związku małżeńskiego mają badane korzenie do 5 pokolenia ,aby wyeliminować pokrewieństwo.
A może zwyczajnie zajęli się zabezpieczeniem dokumentów przed zniszczeniem,może dojrzeli do tego wcześniej niż inni ?
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Pani Bogumiło
Takie są zasady wiary u Mormonów .
Stąd ich zainteresowani metrykami.Acz w Polsce nie wszystkie księgi znajdują się u Mormonów .
Ja po prostu przeczytałem na stronie Kościoła Mormonów zasady ich obrządku .
W drzewie mam wszystkie możliwe wyznania przodków łącznie z islamem .A ponieważ onegdaj ksiądz na rekcjach religii mówił ,iż mamy czcić wiarę przodków swoich no to czytam o wszystkich gdyż nie uściślił jaką mam preferować .
Pozdrawiam
Takie są zasady wiary u Mormonów .
Stąd ich zainteresowani metrykami.Acz w Polsce nie wszystkie księgi znajdują się u Mormonów .
Ja po prostu przeczytałem na stronie Kościoła Mormonów zasady ich obrządku .
W drzewie mam wszystkie możliwe wyznania przodków łącznie z islamem .A ponieważ onegdaj ksiądz na rekcjach religii mówił ,iż mamy czcić wiarę przodków swoich no to czytam o wszystkich gdyż nie uściślił jaką mam preferować .
Pozdrawiam
- Mirek.Kozak

Niesprawdzona informacja - czyli plotkaBogumiłaSkrzypczak pisze:Powtórzę zasłyszaną informację /niestety nie sprawdzoną/,że Mormoni przed zawarciem związku małżeńskiego mają badane korzenie do 5 pokolenia ,aby wyeliminować pokrewieństwo.
Mormoni przed zawarciem zwiazku malzenskiego musza przedstawic dokumenty, iz sa stanu wolnego!
-
kuntz

Mormoni, mikrofilmy z okolic Częstochowy?
Witam
Czy Ktoś z Koleżanek i Kolegów ma na swoje nazwisko mikrofilmy w Centrum Rodziny w Warszawie z okolic Częstochowy?
Sam posiadam tam mikrofilm ze Starokrzepic, Przystajni i Truskolas oraz z Miłoszyc - parafia katolicka z okolic Jelcza-Laskowic, dolnośląskie
Robert
Czy Ktoś z Koleżanek i Kolegów ma na swoje nazwisko mikrofilmy w Centrum Rodziny w Warszawie z okolic Częstochowy?
Sam posiadam tam mikrofilm ze Starokrzepic, Przystajni i Truskolas oraz z Miłoszyc - parafia katolicka z okolic Jelcza-Laskowic, dolnośląskie
Robert
Mormoni Warszawa
Witam,
gdzie w Warszawie można zamawiać a później przeglądać mikrofilmy Mormonów, jeśli ktoś dysponuje kontaktem, proszę o podpowiedź.
pozdrawiam
Grzegorz
gdzie w Warszawie można zamawiać a później przeglądać mikrofilmy Mormonów, jeśli ktoś dysponuje kontaktem, proszę o podpowiedź.
pozdrawiam
Grzegorz
-
Worwąg_Sławomir

Mormoni Warszawa
Witam,
zamawia się na stronie https://familysearch.org/
czeka ok 4 tyg i ogląda przy kościele mormonów na Wolskiej
pozdrawiam
Agnieszka
zamawia się na stronie https://familysearch.org/
czeka ok 4 tyg i ogląda przy kościele mormonów na Wolskiej
pozdrawiam
Agnieszka
Mormoni Warszawa
Dziękuję za pomoc.
Jestem na stronie, do której link podała mi Agnieszka (jak wyżej) i jak krok po kroku zamówić mikrofilm, np: śluby 1865 - 1882 z parafii Miedźno (Katowice), proszę o podpowiedź.
Grzegorz
Jestem na stronie, do której link podała mi Agnieszka (jak wyżej) i jak krok po kroku zamówić mikrofilm, np: śluby 1865 - 1882 z parafii Miedźno (Katowice), proszę o podpowiedź.
Grzegorz
- Kaczmarek_Aneta

Mormoni Warszawa
Grzegorzu
mam spolszczoną instrukcję "krok po kroku". Podaj maila lub napisz: geneaneta@gmail.com
to ją podeślę.
Pozdrawiam
Aneta
mam spolszczoną instrukcję "krok po kroku". Podaj maila lub napisz: geneaneta@gmail.com
to ją podeślę.
Pozdrawiam
Aneta
Mormoni Warszawa
a czy ja mogłabym prosić o te instrukcję: lakeoftears@o2.pl