Kielce 1905
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Stęplowska_Anna

Kielce 1905
Witam wszystkich,
Mam problem, zamówilam kwerende w archiwum w Kielcach mojego pradziadka Adama Stęplowskiego urodzonego 25.09 1905 roku w Kielcach. Panie z archiwum sprawdziały dwie parafie Katedralna i Św Wojciecha i niestety nic nie znalazły mimo ze szukałay z marginesem.
I tu własnie mam pytanie gdzie jeszcze moge szukać?
Jakie parafie z 1905 roku należa do Kielc?
Czy pradziadek urodzony jako nieślubne dziecko mogł zmienić nazwisko? To znaczy mogł się urodzic pod nazwiskiem swojego ojca a poźniej zmienic nazwisko na pańeskei matki?
Anna Stęplowska
Mam problem, zamówilam kwerende w archiwum w Kielcach mojego pradziadka Adama Stęplowskiego urodzonego 25.09 1905 roku w Kielcach. Panie z archiwum sprawdziały dwie parafie Katedralna i Św Wojciecha i niestety nic nie znalazły mimo ze szukałay z marginesem.
I tu własnie mam pytanie gdzie jeszcze moge szukać?
Jakie parafie z 1905 roku należa do Kielc?
Czy pradziadek urodzony jako nieślubne dziecko mogł zmienić nazwisko? To znaczy mogł się urodzic pod nazwiskiem swojego ojca a poźniej zmienic nazwisko na pańeskei matki?
Anna Stęplowska
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Kielce 1905
"Jakie parafie z 1905 roku należa do Kielc? "
a koniecznie parafie?:)
no i pytanie skąd informacja o dacie i miejscu urodzenia Adama
wrócić do nazwiska matki mógł
ba! mógł się urodzić pod nazwiskiem matki, potem - po ślubie lub uznaniu mógł mieć nazwisko ojca (ba! ojczyma) i mógł wrócić do nazwiska matki
ba..mógł zmienić na inne:)
akt małżeństwa jest?:)
a koniecznie parafie?:)
no i pytanie skąd informacja o dacie i miejscu urodzenia Adama
wrócić do nazwiska matki mógł
ba! mógł się urodzić pod nazwiskiem matki, potem - po ślubie lub uznaniu mógł mieć nazwisko ojca (ba! ojczyma) i mógł wrócić do nazwiska matki
ba..mógł zmienić na inne:)
akt małżeństwa jest?:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Stęplowska_Anna

Kielce 1905
Tak akt ślubu mam.
Adam ma nazwisko matki a ojciec nieznany, jego rodzeństwo ma nazwisko ojca Michała kołakowskiego, a jego matka wkrótce wyszła za maż za Michała Kołakowskiego. ( dokładnej daty nei znam bo jeszcze nie dostałam kopii z Archiwum z kielc.
Dopiero w dowodzie osobistym dziadka znalazła się informacja o ojcu oraz w akcie zgonu.
Co radzisz?
Anna Stęplowska
Adam ma nazwisko matki a ojciec nieznany, jego rodzeństwo ma nazwisko ojca Michała kołakowskiego, a jego matka wkrótce wyszła za maż za Michała Kołakowskiego. ( dokładnej daty nei znam bo jeszcze nie dostałam kopii z Archiwum z kielc.
Dopiero w dowodzie osobistym dziadka znalazła się informacja o ojcu oraz w akcie zgonu.
Co radzisz?
Anna Stęplowska
-
Sroczyński_Włodzimierz

radzę to samo co poprzednio:) alegatę:)
daj ten ślub, bo jak praktyka wskazuję, bez dostępu do kopii to czas..nienajbardziej efektywnie wykorzystany
daj ten ślub, bo jak praktyka wskazuję, bez dostępu do kopii to czas..nienajbardziej efektywnie wykorzystany
-
Stęplowska_Anna

-
Sroczyński_Włodzimierz

a to takie proste nie będzie, bo ich w APie jeszcze pewnie nie ma
możesz bardzo ładnie poprosić w archiwum USC o wynotowanie informacji, ksero, zdjęcie , lub np miejsce, datę i numer aktu urodzenia z zaświadczenia być może podpiętego pod ślub
możesz bardzo ładnie poprosić w archiwum USC o wynotowanie informacji, ksero, zdjęcie , lub np miejsce, datę i numer aktu urodzenia z zaświadczenia być może podpiętego pod ślub
-
Stęplowska_Anna

Re: Kielce 1905
Po wojnie nowe przepisy pozwoliły dzieciom nieślubnym na zmiany w akcie urodzenia.Stęplowska_Anna pisze:Tak akt ślubu mam.
Adam ma nazwisko matki a ojciec nieznany (...)
Anna Stęplowska
Zamiast "ojciec nieznany", wpisywało się popularne imię męskie.
Jako "nazwisko" pozostawało nazwisko matki.
Przepis obowiązuje do dzisiaj:
Jeżeli nie nastąpiło uznanie dziecka lub sądowe ustalenie ojcostwa wpisuje się do akt urodzenia dziecka jako imię ojca – imię wskazane przez przedstawiciela ustawowego dziecka – a w braku takiego wskazania jedno z popularnych imion oraz jako nazwisko ojca i jego nazwisko rodowe – nazwisko matki.
Czyli dziadek (już po wojnie i już po ślubie) wystąpił o zmianę zapisu w swoim akcie urodzenia.
Na podstawie zmienionego aktu urodzenia dostał dowód osobisty.
Akty urodzenia/chrztu były sporządzane w dwóch egzemplarzach
(przynajmniej na jednym z nich powinna być adnotacja o zmianie).
Szukaj tez koperty dowodowej.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
-
Stęplowska_Anna

Re: Kielce 1905
Dostałam odpowiedz z archiwum USC z smyczkowej.
Niestety nie mogą wykonać kopi agalaty ale wypisali mi co się tam znajduje wraz z numerami aktów dzięki czemu wiem gdzie są.
Niestety nie mogą wykonać kopi agalaty ale wypisali mi co się tam znajduje wraz z numerami aktów dzięki czemu wiem gdzie są.