Archiwum Państwowe w Łodzi
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
AP Łódź - pomogę
ojeju, to ja BARDZO poprosze o przegladniecie ksiag z parafii ewangelickiej w Tomaszowie Wlkp.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=39510
i odnalezienie (w miare mozliwosci, oczywiscie):
aktu urodzenia
Anna Justyna FREUND (lub podobnie) - grudzien 1842
Julia LANGE - 1869
Marianna LANGE - 1871
Anna Katarzyna LANGE - 1874
Wilhelm Lange - 1878
akt slubu
Andrzej LANGE i Anna Justyna FREUND - miedzy 1866 a 1869
jeszcze interesuja mnie nazwiska (oprocz ww)
SCHACHTSCHEIDER (SCAHTTSCHNEIDER)
HENTSCHKE
WUNDERSEE
Bede ogromnie wdzieczna za pomoc.
Pozdrawiam,
Kasia
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=39510
i odnalezienie (w miare mozliwosci, oczywiscie):
aktu urodzenia
Anna Justyna FREUND (lub podobnie) - grudzien 1842
Julia LANGE - 1869
Marianna LANGE - 1871
Anna Katarzyna LANGE - 1874
Wilhelm Lange - 1878
akt slubu
Andrzej LANGE i Anna Justyna FREUND - miedzy 1866 a 1869
jeszcze interesuja mnie nazwiska (oprocz ww)
SCHACHTSCHEIDER (SCAHTTSCHNEIDER)
HENTSCHKE
WUNDERSEE
Bede ogromnie wdzieczna za pomoc.
Pozdrawiam,
Kasia
Pozdrawiam,
kasiek
szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
kasiek
szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
AP Łódź - pomogę
Witaj
Jak możesz i zdążysz to bardzo proszę o sprawdzenie
Kutno - zgony 1894 - 1910 - Nowacki Karol urodzony ok 1840 roku
Pozdrawiam - Małgorzata
Jak możesz i zdążysz to bardzo proszę o sprawdzenie
Kutno - zgony 1894 - 1910 - Nowacki Karol urodzony ok 1840 roku
Pozdrawiam - Małgorzata
AP Łódź - pomogę
Witam
Zwracam sie z prosbą o sprawdzenie w miarę mozliowsci akt ur Maria Barbara Borowińska 1905 lub 1906 r Łódz
Corka Michała i Salomei zd Kruczynska.
Bede wdzieczna za pomoc.
Pozdr Agmnieszka.
Zwracam sie z prosbą o sprawdzenie w miarę mozliowsci akt ur Maria Barbara Borowińska 1905 lub 1906 r Łódz
Corka Michała i Salomei zd Kruczynska.
Bede wdzieczna za pomoc.
Pozdr Agmnieszka.
-
aldonalata

AP Łódź - pomogę
Witam!
Gdybyś przeglądając zgony , zwłaszcza w Kutnie , zerknęła na nazwisko Zieliński powinien być Henryk, ale może również trafi się Antoni, Stefan lub Andrzej
serdeczne podziękowania za tyle życzliwości wobec poszukiwaczy
Aldona
Gdybyś przeglądając zgony , zwłaszcza w Kutnie , zerknęła na nazwisko Zieliński powinien być Henryk, ale może również trafi się Antoni, Stefan lub Andrzej
serdeczne podziękowania za tyle życzliwości wobec poszukiwaczy
Aldona
Re: AP Łódź - pomogę
Jeżeli załapię się jeszcze na listę to proszę o sprawdzenie w Krośniewicach nazwiska Nowak, szczegóły wysyłam na PWdomeczekk pisze:Wiem :)Przeglądać będę Krośniewice,może jeszcze Kutno.Lata 1894-1910 bo tyle udostępiają w wersji papierowej.Więc mogą to być 2 -3 księgi,a może nawet i jedna.Wiadomo,kto pierwszy ten lepszy.Pomogę ile będę mogła.
Ula.
Pozdrawiam
Anna
Szukam informacji na temat Andrzeja i Karola Kalińskich oraz osób o nazwisku Balasiewicz, Balasewytsch, Balasewitsch, Balasewits, Баласевич, Balasevich
Anna
Szukam informacji na temat Andrzeja i Karola Kalińskich oraz osób o nazwisku Balasiewicz, Balasewytsch, Balasewitsch, Balasewits, Баласевич, Balasevich
-
Kubiak_Urszula

Re: AP Łódź - pomogę
Witam.Krysia była przezorna mówiąc o 10 księgach.Do tej pory ksiągi które przegladałam zawierały w sobie po kilka lat aktów urodzen,slubów i zgonów.Miałam nadzieję że i Krośniewice będą skumulowane.Niestety,nawet nie zaspokoiłam swoich potrzeb.Na uzupełnienie i poprawkę miałam jechać w poniedziałek,lecz AP Łódź nie pracuje tego dnia.Aniu,musisz więc jeszcze poczekać,myślę że do środy.
Pozdrawiam Ula.
Pozdrawiam Ula.
AP Lodz - prosba o pomoc
Witam,
chcialabym zwrocic sie z prosba do odwiedzajacych archiwum w Lodzi; potrzebuje sprawdzic w jednej ksiedze dwa akty (urodzenia i slubu). Ksiega dotyczy parafii ewangelickiej z Tomaszowa.
Czy ktos moglby mi pomoc?
chcialabym zwrocic sie z prosba do odwiedzajacych archiwum w Lodzi; potrzebuje sprawdzic w jednej ksiedze dwa akty (urodzenia i slubu). Ksiega dotyczy parafii ewangelickiej z Tomaszowa.
Czy ktos moglby mi pomoc?
Pozdrawiam,
kasiek
szukam:
kasiek
szukam:
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
AP Lodz - prosba o pomoc
Kasiek,
Parafia ewangelicko –augsburska w Tomaszowie Maz lata 1833-1862 [ 3 ksiegi] nie jest zmikrofilmowana i będzie fotografowana, wyraziłaś chęć indeksowania..
W każdej księdze jest ok. 3ooo wpisów a nie ma indeksów.
Dostałaś wsparcie w postaci przejrzenia jednej księgi - spróbuj być cierpliwa.
----
Krystyna
Parafia ewangelicko –augsburska w Tomaszowie Maz lata 1833-1862 [ 3 ksiegi] nie jest zmikrofilmowana i będzie fotografowana, wyraziłaś chęć indeksowania..
W każdej księdze jest ok. 3ooo wpisów a nie ma indeksów.
Dostałaś wsparcie w postaci przejrzenia jednej księgi - spróbuj być cierpliwa.
----
Krystyna
AP Lodz - prosba o pomoc
Myslalam, z nadzieja, ze odezwal sie ktos kto mi w AP pomoze a tu prosze....
Ja jestem cierpliwa, nawet bardzo, ponad 2 lata juz czekam; moge poczekac jeszcze wiecej, tylko ze w watku "Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja" najwiecej sie mowi o aktach po rosyjsku, parafii Sw. Krzyza itd a "moja" ewangelicka parafia jakos (oprocz mojego postu) sie nie pojawila.
Chec indeksowania tejze podtrzymuje.
W zwiazku z powyzszym pozwolilam sobie poprosic o pomoc.
I szczerze mowiac, nie widze w tym nic zlego.
Za wszelka, okazana bede wdzieczna.
Ja jestem cierpliwa, nawet bardzo, ponad 2 lata juz czekam; moge poczekac jeszcze wiecej, tylko ze w watku "Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja" najwiecej sie mowi o aktach po rosyjsku, parafii Sw. Krzyza itd a "moja" ewangelicka parafia jakos (oprocz mojego postu) sie nie pojawila.
Chec indeksowania tejze podtrzymuje.
W zwiazku z powyzszym pozwolilam sobie poprosic o pomoc.
I szczerze mowiac, nie widze w tym nic zlego.
Za wszelka, okazana bede wdzieczna.
Pozdrawiam,
kasiek
szukam:
kasiek
szukam:
-
Marcin1988

AP Łódź
Witam,
Czy wybiera się ktoś może w najbliższym czasie do Archiwum w ŁODZI - potrzebuje sprawdzić jeden akt: parafia Bełdów, akt urodzenia za rok 1882 +/- jeden rok Tadeusza Adama Stanisława Dąbrowskiego s. Ignacego i Wandy z Namysłowskich małżonków Dąbrowskich. Będę niezmiernie wdzięczny!!!
Czy wybiera się ktoś może w najbliższym czasie do Archiwum w ŁODZI - potrzebuje sprawdzić jeden akt: parafia Bełdów, akt urodzenia za rok 1882 +/- jeden rok Tadeusza Adama Stanisława Dąbrowskiego s. Ignacego i Wandy z Namysłowskich małżonków Dąbrowskich. Będę niezmiernie wdzięczny!!!
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
AP Łódź
Pracownie naukowe będą nieczynne od 23 lipca do 17 sierpnia 2012 roku.
http://bip.ap.gov.pl/dokument.php?iddok ... mp=353&r=o
___
Krystyna
http://bip.ap.gov.pl/dokument.php?iddok ... mp=353&r=o
___
Krystyna
-
Marynicz_Marcin

AP Lodz - prosba o pomoc
Witam!
Zwracam się do łódzkich genealogów o pomoc.
Gdyby ktoś był i mógł coś sprawdzić w parafii Zadzim, to będę bardzo wdzięczny.
W Zadzimiu, w roku 1841 ślub bierze Mikołaj Juszczak z Zofią Janiakówną. Akt nr 5.
Dwa lata wcześniej ślub brała Elżbieta Juszczak, córka Mikołaja i Marianny z Walczaków.
Nie wiem niestety, czy jest to ponowny ślub Mikołaja, czy nie.
Wg aktu małżeństwa córki Mikołaja - Elżbiety powinna się ona urodzić w 1822 we ws Prusinowice (parafia Szadek).
Natomiast sprawdzając 1820-1824 nie natknąłem się na jej akt urodzenia.
W alegatach jest tylko akt chrztu jej męża i akt znania, bo przybył z Wrześni.
Skoro nawet aktu chrztu nie ma w alegatach, to przypuszczam, że Elżbieta urodziła się w rzeczywistości w
parafii Zadzim, a dokładniej we wsi Zalesie.
Prusinowice mogły się tam pojawić ze względu na to, że Pan Młody tam mieszkał i ksiądz po prostu z rozpędu napisał,a później nie zauważył.
Zresztą mam akt małżeństwa z 20 sierpnia 1820 - Mikołaj Juszczak (kawaler, lat 27) bierze za żonę Mariannę Sibilską (?) (wdowę, lat 42) .
Jako, że Marianna była wdową, to przypuszczam, że z domu jednak Walczakowa, ale o tym się raczej nie dowiem, bo ta metryka jest po łacinie, a w AP Łódź , ani AD Włocławek nie ma księgi małżeństw za rok 1820.
W takim razie będę niezmiernie wdzięczny za odnalezienie:
- aktu chrztu Elżbiety Juszczak, córki Mikołaja i Marianny, 1821-1823.
- aktu zgonu Marianny Juszczak, 1821-1841.
oraz spisaniu danych z :
- aktu małżeństwa Mikołaja Juszczaka z Zofią Janiakówną (tj. rodziców Mikołaja, wieku oraz jeśli był wdowcem, to po kim (mam nadzieję, że po Mariannie z Walczaków)),
Oraz wyczytanie informacji lub zrobienie zdjęcia aktów zgonów:
- Katarzyny Kołodziejak (zd. Okrasa) zmarłej 27.02.1816r. w Woli Zalewskiej,
- Elżbiety Klimczak (zd. Miedzińskiej) zmarłej 09.06.1816r. w Rzeczycy,
- Jana Kołodziejaka, zmarłego 03.11.1828r. w Woli Zalewskiej,
Zamówiłbym te akta, gdybym tylko znał ich numery. Te zaś pochodzą z księgi z lat 1776-1828, więc nie dość, że akt jest po łacinie, to na dodatek strasznie ubogi w informacje.
Z góry bardzo serdecznie dziękuję
Zwracam się do łódzkich genealogów o pomoc.
Gdyby ktoś był i mógł coś sprawdzić w parafii Zadzim, to będę bardzo wdzięczny.
W Zadzimiu, w roku 1841 ślub bierze Mikołaj Juszczak z Zofią Janiakówną. Akt nr 5.
Dwa lata wcześniej ślub brała Elżbieta Juszczak, córka Mikołaja i Marianny z Walczaków.
Nie wiem niestety, czy jest to ponowny ślub Mikołaja, czy nie.
Wg aktu małżeństwa córki Mikołaja - Elżbiety powinna się ona urodzić w 1822 we ws Prusinowice (parafia Szadek).
Natomiast sprawdzając 1820-1824 nie natknąłem się na jej akt urodzenia.
W alegatach jest tylko akt chrztu jej męża i akt znania, bo przybył z Wrześni.
Skoro nawet aktu chrztu nie ma w alegatach, to przypuszczam, że Elżbieta urodziła się w rzeczywistości w
parafii Zadzim, a dokładniej we wsi Zalesie.
Prusinowice mogły się tam pojawić ze względu na to, że Pan Młody tam mieszkał i ksiądz po prostu z rozpędu napisał,a później nie zauważył.
Zresztą mam akt małżeństwa z 20 sierpnia 1820 - Mikołaj Juszczak (kawaler, lat 27) bierze za żonę Mariannę Sibilską (?) (wdowę, lat 42) .
Jako, że Marianna była wdową, to przypuszczam, że z domu jednak Walczakowa, ale o tym się raczej nie dowiem, bo ta metryka jest po łacinie, a w AP Łódź , ani AD Włocławek nie ma księgi małżeństw za rok 1820.
W takim razie będę niezmiernie wdzięczny za odnalezienie:
- aktu chrztu Elżbiety Juszczak, córki Mikołaja i Marianny, 1821-1823.
- aktu zgonu Marianny Juszczak, 1821-1841.
oraz spisaniu danych z :
- aktu małżeństwa Mikołaja Juszczaka z Zofią Janiakówną (tj. rodziców Mikołaja, wieku oraz jeśli był wdowcem, to po kim (mam nadzieję, że po Mariannie z Walczaków)),
Oraz wyczytanie informacji lub zrobienie zdjęcia aktów zgonów:
- Katarzyny Kołodziejak (zd. Okrasa) zmarłej 27.02.1816r. w Woli Zalewskiej,
- Elżbiety Klimczak (zd. Miedzińskiej) zmarłej 09.06.1816r. w Rzeczycy,
- Jana Kołodziejaka, zmarłego 03.11.1828r. w Woli Zalewskiej,
Zamówiłbym te akta, gdybym tylko znał ich numery. Te zaś pochodzą z księgi z lat 1776-1828, więc nie dość, że akt jest po łacinie, to na dodatek strasznie ubogi w informacje.
Z góry bardzo serdecznie dziękuję
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
AP Lodz - prosba o pomoc
Witam 
ostatnio dowiedziałam się, że w AP w Łodzi znajduje się akt urodzenia mojego pradziadka. Znam datę (1885) i nr aktu, więc wskazane by było w tym przypadku, bym napisała maila do nich z prośbą o skan aktu. Tylko że nie wiem, w jakiej formie tą prośbę napisać - wydaje mi się, że można za pomocą wniosku: http://www.lodz.ap.gov.pl/podanieu.pdf, ale to podanie wysyła się pocztą. Dlatego mam pytanie - czy mogę to wysłać w formie elektronicznej i żeby poświadczyć, że jestem tą osobą za którą się podaje wystarczy skan dowodu?
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam,
Monika
ostatnio dowiedziałam się, że w AP w Łodzi znajduje się akt urodzenia mojego pradziadka. Znam datę (1885) i nr aktu, więc wskazane by było w tym przypadku, bym napisała maila do nich z prośbą o skan aktu. Tylko że nie wiem, w jakiej formie tą prośbę napisać - wydaje mi się, że można za pomocą wniosku: http://www.lodz.ap.gov.pl/podanieu.pdf, ale to podanie wysyła się pocztą. Dlatego mam pytanie - czy mogę to wysłać w formie elektronicznej i żeby poświadczyć, że jestem tą osobą za którą się podaje wystarczy skan dowodu?
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam,
Monika
-
Alan_Jakman

- Kontakt:
AP Lodz - prosba o pomoc
Nie trzeba wysyłać żadnego dowodu, przynajmniej ja nic nie wysyłam, a też nic ode mnie nie chcą. Ja piszę zwyczejnie, że proszę o odszukanie takiego a takiego aktu i nic wiecęj, wszystko mailowo.
AP Lodz - prosba o pomoc
Kiedy składam zamówienia w archiwach podaję zawsze swoje imię i nazwisko oraz adres zamieszkania i telefon.
pozdrawiam
Danka
pozdrawiam
Danka