Kuderski - szukam rodziny

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Kuderski - szukam rodziny

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witam!

Jan Wiktor Kuderski ur 17.10.1875 roku we wsi Ochotnik gm. Masłowice to najstarszy rodzony brat mojej babci Leokadii Wiktorii Bartnik z Kuderskich urodzonej w Dobrynicach par Bąkowa Góra w 1885 roku.
Jest to dla mnie jedna z nielicznych gałęzi rodziny dla której nie potrafię znaleźć współcześnie żyjących potomków.
Poza Janem babcia miała jeszcze jednego brata Adama ur w 1883 w Dobrynicach, zmarłego w Warszawie w 1962 r. (grób na Warszawskich Starych Powązkach) ale Adama i jego córkę Barbarę i Leokadię rodzina pamięta.
Natomiast o Janie dowiedziałam się tylko, że ponoć wystąpił z Zakonu ?? pojęcia nie mam jakiego) ożenił się i nie utrzymywał z rodziną kontaktów.
W Ksigach Ludności Stałej jest odnotowane ponadto urodzenie 26.08.1908 roku w Łyszkowicach parafia Pszczonów córki Irminy Wiktorii oraz 15.01.1910 roku w Warszawie syna Janusza Władysława i 17.03.1912 roku w Warszawie córki Jadwigi Kuderskiej.

Z boku księgi natomiast jest napisane, że rodzina w 1924 roku wyprowadziła się do województwa sandomierskiego.
Próbowałam uzyskać informacje za pomocą portalu NK niestety bezskutecznie. Jedna osoba odpowiedziała, że jej ojciec przebywał w domu dziecka ale zna dane biologicznych rodziców i na tym koniec...
Żadnych dalszych informacji.

Alicja
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

„Przemysł fabryczny w Królestwie Polskim : Rok 1910”
W Skorowidzu firm i nazwisk Kuderski Jan Wiktor / wydaje się że była to firma cukrownicza, ale przejrzyj książkę, chyba że już ją znasz/
http://pbc.biaman.pl/dlibra/doccontent? ... 6&dirids=1
Krzysztof
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Tow. Akc. Fabryki cukru i rafinerii „Łyszkowice”. Kierownicy: ....Jan Kuderski i Jan Wiktor Kuderski

W tyg. „Łowiczanin” 1911 r. wzmianka „ Ofiary dla księżaka pragnącego wstąpić na politechnikę we Lwowie złożyli pracownicy Cukrowni „Łyszkowice” ....J.W. Kuderski –50 kop.
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca ... jyIEP5gzEw
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81yszk ... %82owicki)
Krzysztof
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Dzięki Krzysztofie :k: :k: :k: za informacje.
Tak naprawdę jeszcze bardziej zaciemniło mi to obraz rodziny. W skład zarządu fabryki cukru w Łyszkowicach wchodziło dwóch Kuderskich; Jan Kuderski i Jan Wiktor Kuderski a ja niestety nie mam pojęcia o Janie. Ojciec (mojego) Jana Wiktora - Michał Kuderski (w aktach urodzenia dzieci występuje jako strażnik leśny a w akcie zgonu w 1893 roku jest zarządcą fabryki wapiennej) miał tylko jednego brata Antoniego (1837-1879) a z kolei Antoni nie miał syna o imieniu Jan.

Ale te informacje i tak nie przybliżają mnie nawet trochę do odszukania ewentualnej rodziny. Gdybym np. odszukała miejsca zgonu
Jana Wiktora czy jego syna Janusza urodzonego w 1910 ....

Alicja
el_za

Sympatyk
Mistrz

Post autor: el_za »

Witaj Alicjo,
Jan Wiktor brał ślub w Klasztorze na Jasnej Górze (choć akt spisano w par. Wszystkich Świętych), może to jest wskazówka w którym zakonie był Jan?

pozdrawiam Ela
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”