Czy można poprosić o sprawdzenie nazwiska Rytel (względnie Ryttel, Ritel Rittel Retel Rettel, Rythel, Rithel)
Pozdrawiam
Mściwoy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

mmaziarski pisze:Posiadam dwutomowy Przewodnik Warszawski na rok 1869 i 1870.Autor Wiktor Dzierżanowski.W nim też jest zawarta taryfa domów Miasta Warszawy i Przedmieścia Pragi zamieniająca hipoteczne numery na nowe policyjne,jak również lista alfabetyczna właścicieli domów,rozkład jazdy na drogach żelaznych,taryfa pocztowa,oraz wykaz alfabetyczny miast i gmin Królestwa Polskiego.
Jest jeszcze w nim Dział Urzędowy zawierający Władze Wojskowe,Cywilne,Duchowne oraz Instytucje Rządowe i Prywatne.
W tym dziale wymienione są funkcje a przy nich nazwiska.I to nie tylko z Warszawy ale i z miejscowości w których działali urzędnicy.
Witam,![]()
Bardzo proszę o sprawdzenie adresu Jan Weintraub zakład fotograficzny.
Dziekuję i pozdrawiam
monika szaniawska
![]()
Książka ta została wydana w 1983 roku w Warszawie przez Wydawnictwa Artystyczne i Filmowe,przez Białostockie Zakłady Graficzne z egzemplarza udostępnionego przez Bibliotekę Narodową w Warszawie.Nakład 800egz.
Na zamówienie Zrzeszenia Księgarstwa.
Jest jeszcze w niej Dział Nieurzędowy zawierający adresy zamieszkałych w Warszawie osób różnych zatrudnień
Przypomina to trochę układ książki telefoniczne z działem uwzględniającym np.sztukatorzy,akuszerki itd.
Warto ją mieć.
Pozycja przydatna ,mnie pozwoliła na dokładniejsze poznanie historii mojej rodziny.
Pozdrawiam
Mieczysław Maziarski

a Anety post bezpośrednio nad tym:)ozzie pisze:...
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk Danielewicz i Żurawski.

Honorato,HonZie pisze:Witam, Czy mogę prosić o sprawdzenie nazwiska Pacho Jan i Simukiewicz (Simachowicz, Szymukiewicz Ewa). Może ul.Kościelna, Długa?
dziękuję,
Honorata