Archiwum Państwowe w Łodzi

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

nicky

Sympatyk
Adept

AP Lodz - prosba o pomoc

Post autor: nicky »

Dzięki wielkie za informacje ;) napiszę więc do nich normalnie i zobaczę co powiedzą ;)
Pozdrawiam i dzięki za pomoc ;)
Monika
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

AP Lodz - prosba o pomoc

Post autor: Marynicz_Marcin »

Moniko,
czy mogłabyś napisać o jaki akt chodzi? ;)
Może akurat są gdzieś online metryki z danej parafii i obejdzie się bez pisania i płacenia :P
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
nicky

Sympatyk
Adept

AP Lodz - prosba o pomoc

Właśnie zanim tu napisałam, to wszystko co umiałam przeszukać, to przeszukałam i nic nie znalazłam ;/
Już podaje dane: Antoni Kwaśnik, nr aktu 96/1885 z USC w Wieluniu, urodzony 7 maja 1885 w Glinie.
Monika
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

AP Lodz - prosba o pomoc

Taka osoba się nie urodziła na terenie USC Wieluń :
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... 05ld&op=gt

Nawet nazwisko się nie pojawia ..
Ostatnio zmieniony ndz 12 sie 2012, 15:41 przez Marynicz_Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

dpawlak

Nieaktywny

AP Lodz - prosba o pomoc

Post autor: dpawlak »

Ja mam trzy pytania:
1. Nicky- Jakiego wyznania był pradziadek.
2. Skąd znasz numer i rok aktu? Adnotacja w innym akcie, czy inna droga?
3. Marcine zadziwiająco pewne twierdzenie, bo prawdopodobnie bazujesz na aktach religijnych rzymskokatolickich?
Wypowiadasz się natomiast o USC - Wieluń zaś, to 4 wyznania do sprawdzenia.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

niestety chyba tylko 3:( z tego roku - co może mieć znaczenie
ale klsy chyba w komplecie, więc i prawosławni - przynajmniej cywilni są do uzupełnienia
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Obrazek
Rzymsko-katolickie.
Próbujcie dalej...

t
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

spróbuję, czemu nie?:)
jeśli to fragment skorowidza/rejestru to wrzuć nagłówek z rokiem:)
łatwiej inne lata przejrzeć niż podany, a inne księgi/parafie/USC
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Tomek1973

Sympatyk

Włodku, nie rozbrajaj mnie. Żeby zlokalizowac ten akt, miałem dokładnie takie same dane, jak i Ty. Traf chciał, że akurat mam spisy do tego rocznika na dysku więc wstawiłem, jako potwierdzenie. Nie oglądaj się na genealogicznych kuglarzy i szarlatanów, tylko zlokalizuj ten akt :) Akurat Tobie nie powinno to sprawiać problemów.

The fatal tendency of mankind to leave off thinking about a thing when it is no longer doubtful is the cause of half their errors. (John Stuart Mill)

tomek
nicky

Sympatyk
Adept

To znaczy sprawa ma się tak: mam ksero aktu zgonu pradziadka, gdzie w adnotacjach jest właśnie, że "akt urodzenia zmarłego sporządzony w USC w Wieluniu Nr 9*/1885" no i to 96 to nie jest takie pewne, bo może być inne 90 - 'szóstka' nie jest zbytnio wyraźna, żeby na 100% być pewnym.
Co do wyznania - raczej katolik, bo nie słyszałam, żeby jakie inne w tamtych czasach było, ale kto wie ;)

PS. Wcześniej pisałam do USC w Wieluniu i przekierowali mnie właśnie do AP, żebym tam szukała, bo już go nie mają.

Monika
Tomek1973

Sympatyk

To jest numer 96 - powyżej wkleiłem fragment skorowidza z 1885 roku z numerem porządkowym oraz imieniem i nazwiskiem.
Sprawa jest prosta, ale nie da się jej rozwiązać za pomocą powszechnej ostatnio na tym forum metody "nie mam pojęcia, więc się wypowiem".
Poczekajmy, może jednak ktoś da radę...

tomek
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Czyżby Tomek sugerował błąd indeksujących? ;>
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

nicky

Sympatyk
Adept

Tomek1973 pisze:To jest numer 96 - powyżej wkleiłem fragment skorowidza z 1885 roku z numerem porządkowym oraz imieniem i nazwiskiem.
Sprawa jest prosta, ale nie da się jej rozwiązać za pomocą powszechnej ostatnio na tym forum metody "nie mam pojęcia, więc się wypowiem".
Poczekajmy, może jednak ktoś da radę...

tomek
Nie wiem, czy dobrze Tomku mnie zrozumiałeś - chodziło mi, że ten nr 96, na akcie zgonu, czyli ten, którego mam ksero, nie jest do końca pewny, bo właśnie w [moim] akcie zgonu jest niewyraźna 6., więc akt urodzenia, może mieć nr np. 93,95,96,98.
Tomek1973

Sympatyk

Jeszcze raz powtórzę - wszystko co napisałaś jest prawdą i ma potwierdzenie w dokumentach.
Akt urodzenia Twojego przodka to rzeczywiście 96. Wyżej wstawiłem zdjęcie ze skorowidza: numer 96 Kwaśnik Antoni.
Po prostu ci, którzy usiłują Ci pomóc, nie bardzo sobie z tym radzą. Mnie ustalenie wszystkich danych zajęło 5 minut i po prostu czekam, kto w końcu odnajdzie ten akt urodzenia?
Nie potrzeba być znawcą zasobów parafii wieluńskiej, ani tych terenów - wystarczy użyć głowy. Moim Szanownym Koleżankom i Kolegom te poszukiwania sprawiają ewidentne trudności co mnie smuci, choć jeśli chodzi o Włodka czy Darka to po prostu dziwi.

tomek
nicky

Sympatyk
Adept

Aaa no rzeczywiście! Widziałam jakieś znaczki na tym zdjęciu, więc nie pasowało mi to, że jest to akurat Kwaśnik Antoni - ale nie pomyślałam, że są to rosyjskie znaczki ;D Super, czyli akt jest.. gdzieś.. ale jest ;D
Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”