Geneteka, Metryki -ilość osób na stronie,jak rozwinąć listy?

Zgłaszanie i pomoc w rozwiązywaniu problemów technicznych na naszej stronie w tym Rejestracja - brak hasła

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
SOWA

Sympatyk

Geneteka, Metryki -ilość osób na stronie,jak rozwinąć listy?

Post autor: SOWA »

Jestem nowicjuszka, mam klopot z odczytaniem w calosci list np.w Indeksie osobowym zolnierzy oddzialow Legionow... , nazwisk odnalezionych w Genetece. Prosze o podpowiedz. :? Dziekuje! SOWA
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Problem czysto techniczny

Post autor: Młochowski_Jacek »

W pole nazwiska należy wpisać nazwisko lub jego początek. W genetece dodatkowo należy wybrać z listy rozwijanej zasób (tj. przeszukiwaną parafię i rejestr np. śluby) lub [Wszędzie - wszystkie księgi]. Można używać polskie litery np. ŹŚąśćń lub zastąpić je ZSascn. Naciśnięcie przycisku [Wyszukaj] rozpocznie wyszykiwanie w bazie danych wg zadanych kryteriów i wyświetli wynik. Kilka prób i używanie wyszukiwarki powinno być jasne.
Awatar użytkownika
SOWA

Sympatyk

Problem czysto techniczny

Post autor: SOWA »

Dziekuje! Co mam jednak zrobic, by zapoznac sie ze w s z y s t k i m i wynikami poszukiwan, nie tylko z wyswietlonymi na stronie (jesli jest ich duzo wiecej, niz wyswietlone na stronie)? Tutaj tkwi moj klopot. Moje poszukiwania sa jeszcze bardzo szerokie :? . Pozdrawiam. Grazyna
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Szukając osób we wszystkich księgach skrypt wyświetla po 5 pierwszych osób z każdej księgi według zadanego kryterium tzn. zaczynających się literami wpisanymi w polu Nazwisko i (jeśli wpisano lata) w zaznaczonym przedziale czasowym.

Wyszukując nazwisk w konkretnej księdze domyślna ilość wyświetlana na stronie wynosi 20, ale można tę wartość zmienić wybierając inną z rozwijanej listy (5, 10, 20 lub 50). Przy ustawieniu 50 dodatkowo pokaże się pager ( 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20) umożliwiający przeglądanie kolejnej strony z nazwiskami (jeśli nazwisk jest > 50).
malicki

Sympatyk

Post autor: malicki »

Mam podobny problem próbuje na wszelkie sposoby a mimo to czy ustawie 10 , 20 , 50 zawsze wyświetla mi się 5 nazwisk na stronie. Jeszcze jedna sprawa znalazłem w indeksie malożenstw rok 1811 Marcin Malicki - Marianna Matuszewski poz 7 oraz rok 1845 Franciszka Malicka - Walenty Kwakiewicz poz. 44 nie podano przy tych małożenstwach miejscowości gdzie je zawarto
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Problem ten sam, więc odpowiem to samo innymi słowami.
Ograniczenie do 5 liczby wyświetlanych rekordów występuje tylko przy wyborze kryterium wyszukiwania Nazwa zasobu [Wszędzie - Wszystkie Księgi].
Dlatego po zorientowaniu się w których księgach występują wpisy dotyczące interesujących nazwisk należy uściślić kryteria wyboru np. [Małżeństwa - Górzno] , lub [Małżeństwa - Wszystkie księgi].
Wtedy będzie możliwość zadeklarowania większej ilości wpisów na stronie (max 50).
Dodatkowo przy wybraniu wyświetlania 50 osób na stronie pojawi się pager umożliwiający przeglądanie kolejnych 50-tek.
---
Brak miejscowości uzupełniłem. Chodziło o Sońsk
Barbara_Kubcka

Sympatyk
Legenda

Geneteka - ilość osób na stronie

Post autor: Barbara_Kubcka »

Witam.
Próbowałam wyszukać nazwisko w zasobach Geneteki;ilość osób na stronie ustawiłam na 50.Pomimo ustawienia, ilość osób automatycznie przestawia się na 20 i pokazują się w wynikach wyszukiwania dane 20 osób z informacją na końcu listy, iż znaleziono osób 26. Jak przejść do kolejnej strony,żeby otrzymać dane pozostałych osób?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam
Barbara Kubacka
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Poprawiłem jedną linijkę w kodzie skryptu i już działa.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Dendrophilus

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Dendrophilus »

Witam Panie Jacku!
Mam podobny problem. Tyle, że mnie pokazuje się zaledwie 5 osob z każdej kategorii (urodzenia, śluby, małżeństwa). Nie jestem w stanie rozwinąć dalszej listy.
Może jakieś sugestie rozwiazania problemu?
Pozdrawiam
Dendrophilus
Awatar użytkownika
lubczyńska-iwona

Sympatyk
Ekspert

Post autor: lubczyńska-iwona »

Witam
Wystarczy wybrać jedną kategorię(albo śluby,albo zgony albo chrzty) i w okienku z prawej strony (z cyferką 5)zmienić na 50 osób.

Powodzenia :wink:
Dendrophilus

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Dendrophilus »

Rzeczywiscie tak ten system działa. Może dodać komentarz do kategorii "wszyskie księgi", że pokazuje tylko przykłady?
Dziękuję za radę i pozdrawiam
Dendrophilus
Pawel_B

Członek PTG
Adept

przekłamania w zestawieniu danych Geneteki

Post autor: Pawel_B »

Zauważyłem sprzeczność w liczbie wpisów wyświetlanych poprzez opcję "Sprawdź występowanie nazwiska" i danymi znajdowanymi dla danego województwa.
Występuje to chyba dla każdego nazwiska. Dla przykładu podam interesujące mnie nazwisko Olas, które poprzez "Sprawdź.." informuje o 12 urodzeniach w Małopolsce, a gdy podam to samo nazwisko już w w wyszukiwaniu w Małopolsce, to znajduje zero.
Musi być jakieś przekłamanie.

Paweł
Awatar użytkownika
Adamiec_Walenty

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Adamiec_Walenty »

Faktycznie przekłamuje. Trzeba sprawdzać w województwie o jedną linijkę wyżej i wszystko się znajdzie.
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Skrypt liczył i liczy występowanie nazwiska poprawnie. Problem pojawił się przy wyświetlaniu tabelki przez Internet Explorer (Firefox wyświetlał tabelkę poprawnie) Nastąpiło przesunięcie wierszy i dane z łódzkiego wyświetliły się przy małopolskim. Już poprawiłem, dziękuję za sygnał.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
Cirdan

Sympatyk

Post autor: Cirdan »

Czy można dorobić w wynikach wyszukiwania wyświetlanie poziomych linii tabeli? Gdy wynikami są tylko pojedyncze małżeństwa ciężko jednym rzutem oka ocenić do jakiego terenu są przypisane.

Pozdrawiam
Piotr Sułek
Szukam informacji o rodzinach:
Sułek (powiat bocheński: Nowy Wiśnicz - Łomna), Bojanek (powiat zawierciański: Podlesice, Kroczyce; powiat myszkowski: Żarki, Myszków), Pawluk (Ukraina, powiat bóbrecki: Stare Sioło; i Lwów)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy techniczne”