...

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

mittwoch

...

Post autor: mittwoch »

...
Ostatnio zmieniony ndz 03 maja 2020, 22:35 przez mittwoch, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jurowski_Rafał

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jurowski_Rafał »

Witam Pana,

Akt zgonu powinien znajdować się w tamtejszym ZAGS (czyli odpowiedniku naszego USC)

http://brestjust.by/register/2010-05-12 ... 40-57.html

Niech Pan spróbuje do nich zadzwonić, a może Pani z ZAGS poda chociaż informacje czy taki akt tam jest.

Pozdrawiam
Rafał
mittwoch

Witam,

Dzięki. A czy zna Pan jakąś jeszcze inną formę odnalezienia tej metryki (prócz tej opcji i kwerend)

Dziękuję z góry za odpowiedź

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Jurowski_Rafał

Sympatyk
Kontakt:

Witam,

Nie ma raczej Królewskiej drogi do zdobycia metryki.
Jakaś kwerenda być musi :) Jeżeli Pana wuj był nauczycielem może spróbować w jakichś stowarzyszeniach nauczycieli, może mają jakąś dokumentację ? Może na tym forum jest już jakiś temat dotyczący poszukiwania dokumentów nauczycieli ? A propos jest jakiś A. Zaćmiński tutaj http://www.deklaracja.genealodzy.pl/ może Pana krewny

A może napisze Pan do tej szkoły gdzie Pana wuj był nauczycielem, może ktoś wie gdzie jest ten grób, wtedy będzie wiedział Pan przynajmniej kiedy dokładnie zmarł.

Pozdrawiam

Rafał
mittwoch

Witam,

Szkoła, w której muj wujek uczył prawdopodobnie już nie istnieje, ponieważ w internecie nie ma o niej żadnej informacji. Tylko w artykule o tamtejszym gimnazjum Mickiewicza jest krótka notka, że do 1922 istniała w Prużanie tylko szkoła ogólna. Pod deklaracją podpisał się właśnie on, kiedy był uczniem seminarium we Włocławku. Jedyną osobą z mojej rodziny, która widziała ten grób na żywo był jego ojciec (mój pradziadek).

No cóż, będę musiał się chyba skontaktować z tym ZAGS-em :) . Jeszcze tylko pytanko, czy porozumiem się z nimi w języku polskim lub angielskim?

Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
Jurowski_Rafał

Sympatyk
Kontakt:

Witam,

To zależy, ja dzwoniłem i faktycznie Panie rozumiały język polski, ale w drugą stronę to było po rosyjsku. Może chyba list napisać, najlepiej po rosyjsku (białorusku) ale myślę że po polsku zrozumieją, choć nie ma gwarancji że odpiszą :) Zresztą nigdy nie ma takiej gwarancji. Niech Pan tylko nie wspomina, że chce Pan metrykę (jako papierek) bo wtedy mogą żadnych informacji nie podadzą bo powiedzą, że za dalekie pokrewieństwo. Niech Pan napisze, że tylko są Panu potrzebne informacje zawarte w metryce. Tak przynajmniej ja mówiłem Panią w ZAGS. Chyba, że potrzebuje Pan faktycznie tą metrykę do jakichś spraw spadkowych (wtedy musi być papier), wtedy to chyba klops...

Pozdrawiam
Rafał
mittwoch

Witam

Serdecznie dziekuję za wszystkie wskazówki z Pana strony.

Samych sukcesów w poszukiwaniach i nie tylko

Pozdrawiam
Michał
mittwoch

Witam

Serdecznie dziekuję za wszystkie wskazówki z Pana strony.

Samych sukcesów w poszukiwaniach i nie tylko

Pozdrawiam
Michał
jacekp

Sympatyk

Post autor: jacekp »

Panie Michale,
Nagrobek Alojzego Zaćmińskiego w Prużanie nadal istnieje, choć napisy na nim są już mało czytelne..
Pozdrawiam.
Jacek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”