Metryka austriacka/galicyjska, jak sądzę, z 1894.
Ponieważ obok cop. jest data 10 II 1918 (lub 16 II) wnoszę, że chodzi o copulatorum, czyli ślub jaki zapewne wzięła Anna.,
Zauważ, że przy innych osobach są wzmianki przeważnie o zgonach , czyli ta rubryka w metryce tabelarycznej odpowiada zapiskom na marginesach w księgach opisowych.
Co do Opt i Obx? to moja wiedza o łacinie się kończy, widzę że wpisywane są osoby i nie są to rodzice chrzestni.
Pod Opt. mężczyźni, pod Obx. kobiety.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Dzięki. Dokładnie. Wieś Muchówka jest w Małopolsce. Okręg bocheński. Myślałem że ta data to rok zgonu, dzięki że wyprowadziłeś mnie z błędu. A co dokładnie masz na myśli z księgą opisową?
Zamiast tabeli jest tekst typu: Działo się w ..., Zjawił się ... itd. Charakterystyczne są np. dla kongresówki.
Jeśli taki akt opisowy dotyczy chrztu, wówczas na marginesie pojawiają się czasem wzmianki o zgonie i/lub ślubie.
Może obx. oznacza obstetrix - położną, akuszerkę, to zawsze była kobieta (chociaż spodziewałbym się wówczas obst.
Niestety ani łacina ani metryki z Galicji nie są moją mocną stroną.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Czy to nie znaczy coś w stylu że dziecko urodziło się martwe?
Czytelność dość słaba. Czy to chodzi o dziewczynkę bez nadanego imienia córkę Wojciecha Brzegowy i Małgorzaty?
Puella ex aqua … dziewczynka z powodu zagrożenia życia została ochrzczona przez położną. Jeśli dziecko nie zmarło [a takiej informacji nie ma w akcie], to gdzieś powinien być zapisany akt chrztu z nadaniem imienia i rodzicami chrzestnymi.
Wpierw jest napisane imię ojca albo matki, a potem drugie imię. Tutaj jest Mathaeus Josephi- czyli Mateusz Józefa i Marianna Pauli Szewczyk. Co to jest za imię to Pauli? Paweł?
Kwestia odmiany:
Mateusz (syn kogo) Józefa, czyli ojcem jest Józef ale podany winnym przypadku niż mianownik
Marianna (córka kogo) Pawła Szewczyk (na szczęście nazwisko zawsze po polsku i nie odmieniane)
Krótko mówiąc są wymieniani rodzice i dziadkowie(babcie) dziecka, szkoda że w metrykach galicyjskich tylko.
W Kongresówce nawet otczestwa nie podawali bo chociaż dziadków by się znało.
Kwestia odmiany:
Mateusz (syn kogo) Józefa, czyli ojcem jest Józef ale podany winnym przypadku niż mianownik
Marianna (córka kogo) Pawła Szewczyk (na szczęście nazwisko zawsze po polsku i nie odmieniane)
Krótko mówiąc są wymieniani rodzice i dziadkowie(babcie) dziecka, szkoda że w metrykach galicyjskich tylko.
W Kongresówce nawet otczestwa nie podawali bo chociaż dziadków by się znało.