Przodek w armii carskiej
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Genealog79

Przodek w armii carskiej
Mój pradziadek służył w armii carskiej, mniej więcej w latach 1893-1905. Niestety nie posiadam jego fotografii a jedynie mniej lub bardziej dokładny opis tego jak wyglądała uzyskany od 2 osób, które widziały ją w przeszłości. Na fotografii znajdowało się 3 żołnierzy. W środku, na krześle lub fotelu siedział wsparty o szablę mój przodek „z dużymi wąsami”, „na mundurze medale”, „pagony (?)”„czapka, lub tylko jej otok, zielony” . Dwóch innych żołnierzy (”mniej elegancko wyglądających”) również z szablami stało po jego prawej i lewej stronie. Wszyscy mają na głowach typowe rosyjskie czapki wojskowe z bączkiem. Według rodzinnych przekazów pradziadek był podoficerem lub oficerem . Urodził się w 1872 r. więc do wojska trafił około 1893 r. Brał udział w wojnie rosyjsko-japońskiej. To wszystko co wiem. Informacji jest rozpaczliwie mało, ale próbuję, na podstawie tych szczątkowych danych na temat tego zaginionego zdjęcia, ustalić coś więcej. Przypuszczam, że wówczas istniał wśród żołnierzy jakiś „schemat”, „moda” lub „zwyczaj” uwieczniania się na fotografii. Czy np. w taki sposób zwyczajowo fotografowali się oficerowie/podoficerowie? Jakie informacje da się z powyższych wskazówek „wycisnąć”? Proszę o pomoc. Pozdrawiam
-
Sawicki_Julian

Przodek w armii carskiej
Witam, jesteś tu od grudnia 2011 roku i w dodatku od 13, ale historia choć ciekawa, źle napisana i nie da się nic wycisnąć z takiej opowieści. Po pierwsze w totolotka mam większe szanse, bo mam trafić w 6 cyfr z 49 numerów, a tu zakładając ze rodzina to cztery osoby, mamy już 10 milionów dziadków podejrzanych że był na zdjęciu któryś. W dodatku ci dwaj źle wyglądający jak piszesz też jakoś się nazywali, także nie każdy bawi się w genealoga i ma komputer. Czy wiesz teraz ze jak Ty sam (sama bo bez podpisu ) sobie pomożesz podając o kogo chodzi to wtedy ktoś może takie nazwisko szuka i pomoże, ale oprócz zdjęć są metryki, według takich można sięgnąć gdzieś do początku lat 1600, zdjęciami najwyżej do 1860 roku ; pozdrawiam - Julian
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
oj żeby on choć nazwisko miał ten z portretu pamięciowego
oficera przebieg służby namierzysz dość łatwo
myślę, że mała szansa, żebyś miał okazję wśród oficerów znaleźć, ale jeśli jednak - to w miarę szybko znajdziesz
ale ale
ja może źle założyłem, że chcesz przebieg służby
"coś więcej wycisnąć" tj?
zdjęcie pomocne bywa, taki opis jak wyżej - w zasadzie chyba bezużyteczny
ot - szukaj jakbyś zdjęcia nie miał
oficera przebieg służby namierzysz dość łatwo
myślę, że mała szansa, żebyś miał okazję wśród oficerów znaleźć, ale jeśli jednak - to w miarę szybko znajdziesz
ale ale
ja może źle założyłem, że chcesz przebieg służby
"coś więcej wycisnąć" tj?
zdjęcie pomocne bywa, taki opis jak wyżej - w zasadzie chyba bezużyteczny
ot - szukaj jakbyś zdjęcia nie miał
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Worwąg_Sławomir