Parafia Nawiedzenia Najswietszej Marii Panny Warszawa

Tłumaczenia dokumentów pisanych po niemiecku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki oraz Pomoce w tłumaczeniu..

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Parafia Nawiedzenia Najswietszej Marii Panny Warszawa

Post autor: ELADAB »

Witam. Przegladajac metryki w "szukaj w arch." Parafii NNMP zauwazylam ze od roku 1866 wpisow jest o polowe mniej niz w latach poprzednich. To znaczy np:
w 1962 zanotowano 1115 narodzin;
brak lat 1863 i 1864 - zapewne zwiazane z Powstaniem St.......;
w 1866 zanotowano tylko 954 urodznia;
w 1867 zanotowano jeszcze mniej bo tylko 515 urodzen.
Moje pytanie jest: czy nastapil taki exodus ludnosci Warszawy po Powstaniu, ze ubyla polowa parafian, czy tez nastapil podzial Parafii NNMP na Nowym Miescie i interesujace mnie metryki moge znalezc w innym kosciele, a jesli tak to w ktorym.
Z gory bardzo dziekuje za pomoc. :k:

Elzbieta Dabrowska
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Elu

w roku 1866 na zasadach prawnych obowiązujących od roku 1826, kilka warszawskich parafii przejęło obowiązki urzędów stanu cywilnego. Jeśli chodzi o tereny podlegające pod parafię Nawiedzenia NMP, po części zostały one przejęte przez:

- parafię Przemienienia Pańskiego
- parafię Narodzenia NMP (Leszno)

Granica okręgu administracyjnego parafii Przemienienia Pańskiego przechodziła ulicami od Miodowej i Senatorskiej, przez Senatorską do Placu Bankowego, Rymarską, Przejazd do placu za ogrodem Krasińskich, placem do Świętojerskiej, Świętojerską do Freta, Freta do Podwala, Podwalem do Kapitulnej, Kapitulną do Miodowej, Miodową do Senatorskiej.
Granica okręgu administracyjnego parafii Narodzenia NMP przechodziła ulicami: Przejazd i Leszno, Lesznem do Solnej, Solną do Ogrodowej, Ogrodową do Solnej, aż do okopów i rogatek Powązkowskich. Do tej parafii należały także same Powązki.

Źródło:http://szukajwarchiwach.pl/

Pozdrawiam
Aneta

Ps. jeśli masz konkretny adres, podaj go, proszę - spróbujemy odnaleźć go w odpowiedniej taryfie i w ten sposób uda się ustalić parafię
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Aneto, jestes jak zwykle niezawodna, dziekuje.
Otoz chodzi mi najbardziej o ulice Bonifraterska, taryfa jest 2160. Byly tez inne domy na Bonifraterskiej, np :2171 (to podobno zajeto pod budowe Cytadeli). Bonifraterska to przedluzenie Miodowej wiec widze, ze wedlug tego co piszesz ulica caly czas byla w parafii Nawiedzenia NMP, czy sie zgadza?? Zastanowil mnie brak kolejnych metryk rodziny w Parafii NNMP, urwalo sie dziwnie na latach 60-tych XIXw, a wiem, ze mieszkali ciagle pod nr 2160.
Byly jeszcze inne taryfy w tej rodzinie a mianowicie Panska 1239D, Wygon 2184, Dzika 2311e, 2313 d f g, Zytnia 2516 i 2517. Czy moglabys mi podpowiedziec do jakiej lub jakich parafii przynalezaly te numery. Moze tam znajde kontynuacje zapisow metrykalnych. Bardzo dziekuje z gory za odpowiedz.
Pozdrawiam serdecznie.
Elzbieta
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Witam!
Jestem obecnie chwilowo w Warszawie i chciałabym ustalić adresy, pod którymi mieszkali moi przodkowie. Wszyskie one należały do Parafii Nawiedzenia NMP - Rybaki 2565, Freta 1857, Pawia 2356 i (bez ulicy ale Parafia Nawiedzenia NMP 2417. Na tych adersach najbardziej mi zależy, gdyż dotyczą one mojej bezpośredniej prababci, sa to lata 1857-1866. Tylko Rybaki pochodzą z 1835 roku.
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Witam!
Jestem obecnie chwilowo w Warszawie i chciałabym ustalić adresy, pod którymi mieszkali moi przodkowie. Wszyskie one należały do Parafii Nawiedzenia NMP - Rybaki 2565, Freta 1857, Pawia 2356 i (bez ulicy ale Parafia Nawiedzenia NMP 2417. Na tych adersach najbardziej mi zależy, gdyż dotyczą one mojej bezpośredniej prababci, sa to lata 1857-1866. Tylko Rybaki pochodzą z 1835 roku.
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Elu:
podawaj daty:)
1239d
2184
2311e
2313dfg
2516
2517

jakie lata Cię interesują - to bywa decydujące
w taryffie 1852 masz podział hipoteczne->parafie i odwrotnie jakie numery do danej parafii (na forum też było)
w informatorach -po 1866 rok (także hipoteczne->parafie i odwrotnie jakie numery do danej parafii)

mapki:
http://agnieszki.ovh.org/WarszawaXIX/
http://www.zosiatest.fora.pl/

patrz też wątek "Warszawa - jaka to parafia"

Cytadela była rozbudowywana, ale prostsze czynniki miastotwórcze zadziałały w przypadku Starego i Nowego Miasta, w tym wyparcie (tj napływa nowych i zmniejszenie poprzednich mieszkańców, nie "wyrzucenie") przez np prawosławnych (urzędnicy na terenie Nawiedzenia a szczególnie Przemienienia), wyznanie mojżeszowe (bardziej Stare niż Nowe Miasto, ale Nowe też)
plus..zaczęto budować ciekawiej, ludzie się przenosili czasem do tańszych, ale często do lepszych (z wodą, kanalizacją), zdrowszych
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Wlodku, dziekuje za wpis. Masz racje, zapomnialam uscislic przedzial czasowy.
Tak wiec:
2160 - 1780r (moze wczesniej) -1900r
2171 - 1820r - 1860r - olbrzymi teren zajety pod Cytadele (ale przeciez Cytadela jest daleko stad, dziwne ....)
1239d - 1790r - 1858r
2184 - 1820r - 1858r tez pod Cytadele
2311e - 1850r - 1860r
2313dfg - 1850r - 1860r
2516 - 1850r
2517 - 1850

Numery 2160 i 2171 najbardziej mnie interesuja po 1866 roku.
Dzieki za namiary podane przez Ciebie, "biegne" czytac!!

Pozdrawiam serdecznie.

Elzbieta :k: [/b]
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Cytadela była olbrzymia
dziś też toto niemało terenu zajmuje i dusi dalej..a może tak ma być?:(

reszta - może poczekam jak poczytasz, bo pytania w większości przestaną być aktualne
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Dziekuje Wlodku za te dwie mapy, sa wspaniale ... Porownywalam z mapa katastralna Lindleya. Ale ta Lindleya jest z 1891 wiec taryfy zajete pod Cytadele zniknely (i to ta wlasnie ktora mnie interesuje - 2171, a moze Ty ja widzisz?). Ale i tak Bonifraterska zostala w NNMP. Wiec zostaje w martwym punkcie. Przodkow ani nie przybywalo ani nie ubywalo jakos po 1866. Widocznie zajmowali sie odchowywaniem narybku ;-))
Z posostalymi taryfami mam klopot jako, ze uklad ulic po wojne zmienil sie diametralnie w tamtej muranowskiej dzielnicy. To "prawie" moje rewiry ale porownanie z mapa Lindleya przysparza mi niemalo klopotow by sie odnalezc.
"Biegne" szukac kolejnych taryf na mapie i przyklejec je do parafii ....

Pozdrawiam

Elzbieta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

2171 według tego co widzę na mapce dołączonej do taryffy1852 jest prawie na wylocie Muranowskiej, pomiędzy Wygodną a Konwiktorską
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Faktycznie, na tym co podajesz - istnieje 2171. Widze, ze 2160 i 2171 byly na wprost siebie. Dziekuje bardzo za pomoc.
Pozdrawiam
Elzbieta :k:
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

dorocik133 pisze:Witam!
Pozdrawiam
Dorota
Witaj Doroto,

jeśli chodzi Ci o ustalenie numerów policyjnych – nie będzie to możliwe dla okresu lat 1857-1866 z tego względu, iż wprowadzono je dopiero w roku 1868.
Polecam przy okazji krótki rys historyczny dotyczący tego zagadnienia:
http://www.warszawa1939.pl/strona.php?kod=budka_info

Wracając do taryf, polecam przykładowo z roku 1870, gdzie dla numerów hipotecznych przypisane zostały numery policyjne.
http://www.varsaviana.pl/czytelnia.php?numer=00031
(patrz od str. 542)

Oczywiście należy pamiętać, iż numeracja posesji zmieniała się na przestrzeni lat, niektóre domy zniknęły z powierzchni ziemi, tak więc do ustalenia dzisiejszego miejsca zamieszkania Twoich przodków potrzebne będzie dalsze śledzenie kolejnych taryf, tudzież map i innych materiałów źródłowych.

Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

dokładnie tak jak pisze Aneta i jak było wiele razy pisane
adres to jest numer hipoteczny
a obecne położenie?
na planie Lindleya dostępnym w sieci większość (zdecydowana) będzie. na mapie "warszawa historyczna" nawet nałożone na "dzisiejsze" mapy.
plan 1939-1940 i plan Lindleya
pozostałe - z różnych źródeł

nie tylko numery domów się zmieniły, ale domy, działki, nazwy ulic i ich przebiegi
nie ma najmniejszego sensu identyfikować adresu policyjnego sprzed 120 lat z dzisiejszym.
Poza bardzo nielicznymi wyjątkami - wprowadzającymi w błąd co do metody.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - niemiecki”