Ślub katolicki osoby innego wyznania

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Ślub katolicki osoby innego wyznania

Post autor: Magdalena_Dąbrowska »

T: "ślub katolicki osoby innego wyznania"

witam

Mam problem z pra...babką. Niegdzie jej nie mogę "namierzyc" wiem jedynie że najprawdopodobniej była Żydówką, ale potem już katoliczką. Sądze że zmiana wyznania nastapiła wraz ze ślubem. I tu dochodzę do sedna problemu. Dzis biorąc ślub trzeba okazac żaswiadczeniav(chrzest, komunia, bierzmowanie) a jeśli ich brak przystąpić do tych sakramentów. A jak to było 150 lat temu? Czy przed ślubem osoby innego wyznania "wykonywało" się inne skaramenty i zapisywało w aktach czy robiło się jeden wpis o ślubie i już?

Magda
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Chrzty neofitów 150 lat temu odnotowywane były w księgach urodzeń - tych typowych znanych ASC.
Piszę o "kongresówce"
w aneksach do małżeństwa może być odpis z tego wpisu

bierzmowanie i inne..chyba niewiele pomogą (tj informacja o nich do ustalenia urodzenia i chrztu jest zbędna)
czy były odnotowywane odejścia z religii mojżeszowej równolegle z z przyjściem do chrześcijańskiej..nie wiem:(
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję za odpowiedź.

Może szybciej znajdę jej akt chrztu niz akt urodzenia. Tak czy inaczej najpierw muszę "wytypować" miejsce gdzie się działa ta historia.

Magda
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Wydaje mi się że sprawa nie była tak prosta. Jak pisze ks. Jemielity, osoba wyznania mojżeszowego najpierw była badana przez specjalną komisję/ od 1823 r. /proboszcz, wójt lub burmistrz/. Następnie zwracano się do konsystorza, który wskazywał miejsce, gdzie neofita miał pobierać nauki / klasztor lub proboszcz/. I dopiero później następował uroczysty chrzest. /Str. 50/
http://pbc.biaman.pl/dlibra/doccontent? ... 4&dirids=1
Krzysztof
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

I informacje o tej procedurze - wraz z decyzją konsystorza , znajdziesz w ASC - w księgach urodzeń, gdzie były wpisywane chrzty neofitów. Proste może nie było (subiektywna sprawa) w procedurze, a może i merytorycznie też. Za to dość proste do znalezienia:)
pozdrawiam
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

proste czy nie najpierw muszę ustalić gdzie to się mogło dziać. Panna młoda (Żydówka) pochodziła z Krakowa, pan młody (katolik) nie mam pojęcia skąd. On ją porwal (przekaz ustny). Ich pierwsze dziecko urodziło się w Wieliczce (aktu nie mam nieststy w AP brak rocznika a nie mam mozliwości udac się do Diecezjalnego). Pytanie brzmi czy na terenie Krakowa i okolic była "specjalizująca" się w takich chrztach (przygotowania, anuki itp) prafia czy odbywało się to wszedzie. Teraz wszycy wiedzą gdzie się załatwia np Bierzmowania przed slubem, bo nie w każdej parafii to się da załatwic "od ręki". Moze jakas podpowiedź ...
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

nie można było od razu, że Wieliczka/Kraków/okolice?:(
i 150 lat temu? czy niekoniecznie wtedy?
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

można było ale problem ślubów par "mieszanych" pojawia się nie tylko wtedy. Podobną sytuscje mam też na mazowszu... ale bez porwania. I na dawnych Prusach (ale małżeństwo protestancko-katolickie). Dlatego chciałam poruszyć ogólnie wątek a nie zaraz prywatę.. a czasy to włanie 150 lattemu i dawniej
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Nieco inny teren, ale może się przyda zważywszy na obszerną bibliografię.
http://uw.academia.edu/ArturMarkowski/P ... _XIX_WIEKU
To porwanie chyba musisz sobie darować, przy tak dużym ostracyźmie z jakim spotykali się konwertyci i ich rodziny w swoim środowisku, trzeba było pewnie coś takiego wymyślić, co chociaż po części usprawiedliwiało by taki krok.
Krzysztof
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

neofici (choć w podlinkowanej pracy słownikowo i źródłowo "konwersja" to w ramach chrześcijaństwa - nie nabór z zewnątrz a przepływy, to autor się uparł na nierozróżnianie)

i chyba w byłym środowisku?

obśmiewania na pewno była gorliwość neoficka i częsty (zauważalny może, a niekoniecznie częsty)...antysemityzm neofitów
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

no u mnie wystapiła lekka dewocja
bozenkam.1966

Post autor: bozenkam.1966 »

Dziękuje za poruszenie tego tematu :D Dziwna sprawa ponieważ moja pra babka też była żydówką ,(z przekazu od rodziny) i wyszła za mąż za katolika,i z jej opowiadań to ją też porwał z pola jak jechał konno.W akcie zgonu ma miejsce ur.Paszkowce, a mówiła że się urodziła w Płaśkowcach ,i nigdy nic nie opowiadała o swojej rodzinie,ani z nimi nie miała kontaktu. Pozdrawiam Bożena.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”