Dziwka stanu gminnego

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

ruman

Sympatyk

Dziwka czy dziewka służebna

Post autor: ruman »

T:DZIWKA czy DZIEWKA służebna
Wg rejestru ludności z 1790r. w domu moich przodków zamieszkiwała DZIWKA służebana natomiast w domach sąsiednich były DZIEWKI służebne. Czy to przejęzyczenie sporządzającego spis ? maria n-r
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

DZIWKA czy DZIEWKA służebna

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

polecam wątek:
http://stary.genpol.com/index.php?name= ... wka+dziwka

Pozdrawiam,

AK
ruman

Sympatyk

DZIWKA czy DZIEWKA służebna

Post autor: ruman »

Bardzo dziękuję. marian-r
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Uprzedzony do pracowitych?

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Witam.
W latach 1832-1833 w metrykach ślubu pisarz stosował taki zapis dot. stanu cywilnego panny młodej jak na załączonym obrazku. Taki zapis dotyczył tylko panien z pochodzenia "pracowita", natomiast "urodzone" zapisywane były normalnie jako panny. Był uprzedzony do pracowitych? :)

Obrazek
Pozdrawiam AlbinKoz.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

to raczej odwrotnie...może, jeśli pisarz to ksiądz, to jako spowiednik urodzonych stosował równoważną z punktu widzenia ASC formę "panna" bo przy tej z pracowitych ręka by drżała?

a i wiedza pisarczyka (nie jako spowiednika)...

a serio to może wśród pracowitych większe przekonanie o sile dziewicy, a urodzonym to ..no nie było w centrum uwagi, ew. wiedzieli/wiedziały, że panna to samo, a bardziej "nowocześnie"?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Może spłycam, ale wydaje mi się że jak byli panowie i chłopi, tak były panny i dziewki...
Też spotkałem się z takimi zapisami, w okolicach Ostrowi Mazowieckiej około 1840 - 1850 r.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Christophorus

Sympatyk

Post autor: Christophorus »

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ciekawy, ale dość luźno związany:)

dziewka, dziwka (wbrew sugestiom na genpolu) to to samo, (nie stosowano e z zapisem oznaczającym "wąsiek" krótkie" "zanikające", w wymowie prawo tożsame) - z prostytucją w żaden sposób nie związane...tyle wspólnego co pantadeuszowy kutas -skojarzenie uczniów podstawówek przy lekturze i nic więcej

dziewica, panna - tu można dyskutować czy "dziewica" to rusycyzm ('naukowo' raczej nie)

PS oczywiście widać, że nie dojrzałem, że o "dziewki" nie "dziewicy" chodzi przy poprzednio napisanych postach -mój błąd i nieporozumienie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
garpat

Sympatyk

Post autor: garpat »

"Co kraj to obyczaj." Zalezy od regionu Polski. Ta sama osoba czy stan inne okreslenie slowe. Nic szczegolnego. Trzeba byc powsciagliwym w wyrazaniu swejej "wiedzy," ktora moze byc bardzo plytka. Z powazaniem. PAT
Pawłowski_Henryk

Sympatyk

Post autor: Pawłowski_Henryk »

moja narzeczona - Góralka kiedyś przywitała się z moimi znajomymi
- Cześć dziewki
no i konsternacja :)

W niektórych regionach to wciąż synonim po prostu dziewczyny :)
kminek

Sympatyk

Dziwka stanu gminnego

Post autor: kminek »

Dzień dobry.
Od niedawna czytam metryki i pewne wyrażenia są dla mnie jeszcze obce. Spotkałam się ostatnio z wyrażeniem "dziwka stanu gminnego lat 25, ze służby życie utrzymująca".
Przypuszczam, że chodzi po prostu o dziewczynę, ale czy nie używano raczej wyrażenia "dziewka"? Pismo, jednolite, równe, więc to raczej nie literówka w pośpiechu.
Wątpię, żeby na początku XIX wieku na wsi pod Zamościem pracowała oficjalnie i legalnie prostytutka. Wywieźliby ją na gnoju jak Jagnę.
Katarzyna W.
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Dziwka stanu gminnego

Post autor: jart »

Czasem używano formy "dziwka" także się z tym spotkałem. Może to jakiś regionalizm, ale normalna rzecz, w tym konkretnym wypadku chodzi o dziewczynę (niezamężną), chłopkę, służącą.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
kminek

Sympatyk

Dziwka stanu gminnego

Post autor: kminek »

Tak myślałam, dziękuję za odpowiedź.
Katarzyna W.
Syriusz

Sympatyk
Adept

Dziwka stanu gminnego

Post autor: Syriusz »

O pochodzeniu wulgaryzmów. Polimaty #17.
O dziwce - 7:28

https://m.youtube.com/watch?v=jCBdMrl5UPQ

Tomasz.
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

„Dziwka” to jest po prostu zapisana fonetycznie „dziéwka” (z „e” pochylonym, które było zbliżone w wymowie do „i”).
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”