Czym zajmował się Krzysztof Dachowski? -> łacina

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 2 times

Post autor: Brozek_Oskar »

Witam. Mam bardzo wielką prośbę.
Mam akt napisany po łacinie, mam podejrzenie że to moi przodkowie, jednak potrzebuję wiedzieć czym się zajmują, tylko wtedy będę mieć pewność. Czy ktoś pomógłby mi przetłumaczyć czym się zajmują?
Chodzi o Krzysztofa Daszka vel Dachowskiego i Klarę Grandowską z Rakowa. Jest to akt 8 liczac od góry na pierwszej stronie.

http://metryki.genbaza.pl/index/index/p ... 0/offset/8

Czy tu chodzi o murarzy lub jest z tym zawodem związane?

Bardzo bym był wdzięczny za pomoc.
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

W akcie brak informacji o profesji ojca.

t.
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

A co wobec tego oznaczają słowa znajdujące się po "de Villa Raków"?
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Tomek1973

Sympatyk

Rodzicom urodziły się bliźnięta i po słowach "de villa Raków" wymienione są ich imiona - pierwszy chłopiec miał na imie Bernard, drugi - Józef.

t.
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Czyli google mnie zmyliło bo podało tłumaczenie dla "impositis eis" jako murować. Szkoda...
Dziękuję bardzo.
Tomek1973

Sympatyk

Ja to odczytuję:
...zostały nadane im imiona, pierwszemu urodzonemu Bernard, drugiemu urodzonemu Józef.
Impositis - czas przeszły l. mnogiej strony biernej czasownika impono oznaczającego między innymi "nadać imię".

t.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Oskar, trudno tak na szybko odgadnąć z pomocą słowników co pisze, ale wychodzi mi tak ; pracowici Krzysztof Dachowski i Klara Grandowska z Rakowa prawne małżeństwo, Bernard i Józef ( może bracia )
Ps. u dr Marka Minakowskiego jest też Dachowski żonaty z Malczewską ( szlachta ) okolice Jędrzejowa ale dokładnie nie pamiętam i jest też w Opatowie Dachowski Antoni ( kowal ) żonaty z Agnieszką Tarnowską ( lata okolo1850 ) ur. im się syn Wincenty ( kowal ) który ożenił się w Świętomarzy z Kwiatkowska i druga ( albo pierwsza ) żona to Wilczyńska, maja syna Józefa ( kowal ) który ożenił się z moją ciotka Heleną Sawicką, ślub w około 1911 rok ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Witaj Julianie.
Moi Dachowscy są dla mnie solą w oku. Nie wiem skąd są. Znaleźli się w około 1800 roku w Krasocinie. Byli to Artyści-Mularze. Dokładniej Franciszek Dachowski (1758-1808) i Katarzyna Dachowska zd. Smolarska vel Szynkowska (1760-1833). Oboje zmarli w Krasocinie i tam mieli swoje potomstwo, więc nie mam się czego złapać żeby ich odnaleźć. Akurat w Jędrzejowie rodzi się w 1757 roku Franciszek Dach syn Krzysztofa i Klary zd. Grandos, ale niestety nie wiem czy jest to ten mój czy ktoś inny, który brał ślub i wyjechał, ponieważ brak metryk ślubów z tych lat nie zachowały się.
Na domiar tego w tej parafii nie występuje nazwisko ani Szynkowski ani Smolarski. Poza tym odległość z Krasocina do Jędrzejowa to ok. 50km. Trochę daleko, no ale to mój jedyny punkt zaczepienia, bo w powiecie Włoszczowskim Dachowskich nie uświadczyłem. Szkoda... Trzeba nadal czekać na cud.
Dzięki za opis Dachowskich przesłany przez Ciebie.

Pozdrawiam, Oskar Brożek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Przypomniałem sobie, ten Dachowski żonaty z Malczewską był z Dachowa, ale gdzie to jest nie szukałem - Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”