Zasoby KUL, dwa pytanka.

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

migacz

Sympatyk

Zasoby KUL, dwa pytanka.

Post autor: migacz »

T: ZASOBY KUL, dwa pytanka.

Mam pytanka w sprawie zasobów KUL, może znajdzie się na forum osoba mająca wiedzę na temat. Po pierwsze jestem ciekawa, czy ktoś korzystał z zasobów KUL i z jakim skutkiem? po drugie - księga ks. Żurka, czy udało się komuś na podstawie danych zawartych w pozycjach szanownego księdza odnaleźć jakieś akty?
Księga ks. Żurka jest moją "bazą", zgadzają się imiona i nazwiska ale na nic fizycznie nie mogę natrafić, może problemem jest parafia - RÓWNE, nic nie mogę znaleźć. Jestem ciekawa czy komuś się udało czy tylko ja mam taki problem. :(
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

ZASOBY KUL, dwa pytanka.

Post autor: Marynicz_Marcin »

U mnie jest podobnie. W książce ks. Żurka jest kilka osób z mojej rodziny - babcia (ur. 1929) i jej matka (ur. 1902).
Co ciekawe - do żadnego aktu nie udało mi się dojść. Przy akcie babci nawet jest podana dzienna data urodznenia, ale
w przypadku prababci tylko nr aktu.
Więc dzwoniłem kiedyś (w tym roku chyba jeszcze) do ks. Żurka i dowiedziałem się, że ksiąg, które mnie interesują nie ma (Łuck i Łokacze), a ksiądz spisywał to z kartek, które zrobił jakiś ksiądz. Zastanawia mnie jedno - ile czasu musiałby spędzić taki ksiądz, aby
spisać z wszystkich ksiądz osoby (można to porównać z geneteką), ale nie są to podstawowe dane, bo jest imię i nazwisko osoby, której dotyczy akt, dane rodziców (z panieńskim matki), data urodzenia i wiadomo nr aktu.
Napisałem kiedyś tam do nich, ale oprócz informacji, że księgi są w depozycie Ośrodka ABMK w Katolickim Uniwersytecie Lubelskim.

Podpisuj posty :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
migacz

Sympatyk

ZASOBY KUL, dwa pytanka.

przepraszam za brak podpisu, poprawię się. No właśnie to jak to jest???? w jaki sposób trafić na akty?? pisałam do KUL i podobnie jak Ty - NIC. Bez danych z aktu nie można szukać dalej. Cały czas stoję w miejscu. Warszawskie archiwa odesłały mnie do Równego. Pisałam i nawet otrzymałam odpowiedź - aktów brak. Czy to możliwe, że po paru pokoleniach które tam żyły, mieszkały, kochały, wydały potomstwo nie został żaden zapisek??????? Mam ich zdjęcia, stare, jeszcze z XIX wieku a dokumentu żadnego. Zdjęcia, oczywiście nie wszystkie również udostępniłam i nic. Pozdrawiam Mirka :roll:
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

ZASOBY KUL, dwa pytanka.

Ja mam podobnie!
Z moją prababcią jest tak, że żyła jako Salwina, ale w książce ks. Żurka jest Sylwią !!

W akcie zgonu prababci ojciec to "Marcin Dąbrowski" , a matka "brak danych".
Wg księdza Żurka ojciec Salwiny miał na imię - Marcel, Marian i Marcin.
Gdybym miał akt, to wszystko by się wyjaśniło, bo raczej wynika to ze złej interpretacji cyrylicy, a imiona - jak widać, bardzo podobne fonetycznie.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

migacz

Sympatyk

ZASOBY KUL, dwa pytanka.

z bardziej że tak powiem młodych aktów - mniej więcej lata które ty podałeś - parafia Równe, pisałam wszędzie: Równe, archiwa polskie - akt nowych i dawnych i oczywiście nic. Chyba tracę nadzieję, że znajdę coś na temat moich przodków. Pozdrawiam Mirka
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

ZASOBY KUL, dwa pytanka.

Powinni nam wszystkie księgi oddać, bo Polacy przeważali i powinniśmy mieć do tego dostęp :/
Bo jak nie tłumaczenie się złym stanem księgi, to wymyślanie, że księgi nie ma, a co mogę więcej jak tylko wierzyć?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

harnas

Sympatyk

ZASOBY KUL, dwa pytanka.

Post autor: harnas »

Od prawie 6 lat szukam i nic do tej pory nie znalazłam ,oprócz aktu zgonu mojego dziadka z USC zabużańskiego z 1938 r.I to tylko odpis ,bo kopii nie robią.Pisałam wszędzie ,gdzie to było możliwe ,niestety.
Alicja
migacz

Sympatyk

ZASOBY KUL, dwa pytanka.

jak to jest możliwe??? byli ludzie i nic po nich nie zostało??? żaden dokument????? ZGROZA gdzie szukać???
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”